10 μύθοι για το hangover του επόμενου πρωινού

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

10 μύθοι για το hangover του επόμενου πρωινούΑλκοόλ, ξενύχτι και τσιγάρο… και το hangover του επόμενου πρωινού θεωρείται δεδομένο. «Ναι» είναι εκείνο το επίφοβο ξύπνημα που συνοδεύεται από τη φράση: «Δεν έπρεπε να το ρίξω στο ποτό χθες». Ο επίμονος πονοκέφαλος, η κούραση με τη ναυτία και το άγχος μαζί με την αδυναμία συγκέντρωσης σας μετατρέπουν στον αδύναμο κρίκο του γραφείου. Παρακάτω καταρρίπτονται διάφοροι μύθοι για το αλκοόλ και το hangover και αναδεικνύονται οι αλήθειες που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε μέσα στο 24ωρο.

Μύθος: Η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη ανακουφίζει τον πονοκέφαλο

Αλήθεια: Η ασπιρίνη κάνει χειρότερο το hangover, καθώς αυξάνει την έκκριση οξέος στο στομάχι και δεν βοηθά στην εξάλειψη της αλκοόλης στο σώμα. Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο βρήκε ότι η ασπιρίνη αυξάνει κατά 26% τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα, άμα καταναλωθεί πριν βγείτε για ποτό. Παράλληλα, η ιβουπροφαίνη απογειώνει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως είναι η αιμορραγία στο στομάχι ή το έντερο σας, όταν συνδυάζεται με μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Μύθος: Το κρασί δεν οδηγεί προς το hangover όπως η βότκα

Αλήθεια: Το μεθύσι από κόκκινο κρασί προκαλεί χειρότερο hangover σε σχέση με τη βότκα εξαιτίας των ομοειδών ουσιών, δηλαδή των τοξικών ουσιών που βρίσκονται στο αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα, τα σκουρόχρωμα ποτά, όπως είναι το μπράντι, το ουίσκι και το κόκκινο κρασί, έχουν περισσότερες ομοειδείς ουσίες από ποτά όπως το τζιν, η βότκα και το λευκό κρασί. Γι’ αυτό, να προσέχετε το κόκκινο κρασί, γιατί βαράει κατευθείαν στο κεφάλι.

Μύθος: Το ποτό δεν χαλαρώνει το σώμα από το άγχος

Αλήθεια: Εάν λέτε «ναι» στο ποτό για να ανακουφιστείτε από το στρες ή να κοιμηθείτε πιο εύκολα, κάνετε λάθος. Όταν η ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα είναι υψηλή, ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να φτάσει στο στάδιο του ύπνου και της χαλάρωσης. Το μόνο που θα πετύχετε, είναι να προσπαθήσετε να νικήσετε τον πονοκέφαλό και την αϋπνία μέσα στο 24ωρο. Αντί να πίνετε αλκοόλ, λοιπόν, δοκιμάστε τεχνικές, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός.

10 μύθοι για το hangover του επόμενου πρωινούΜύθος: Ένα ντουζ και 3 φλιτζάνια καφέ «ξεμεθούν» το νου

Αλήθεια: Μήπως νομίζετε ότι ένα ντους και τρια φλιτζάνια καφέ θα σας ξεμεθύσουν μέσα σε 10 λεπτά; Το μόνο πράγμα που χρειάζεται το σώμα σας είναι χρόνος. Για παράδειγμα, χρειάζεστε περίπου τρείς ώρες το επόμενο πρωί για να εξαλείψετε τα δυο ποτά της προηγούμενης νύχτας. Ωστόσο, αυτή που θα βοηθήσει αρκετά είναι η κατανάλωση νερού, καθώς το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα και μαζί τα ζωτικά όργανά του, όπως είναι ο εγκέφαλος. Άλλωστε, για αυτό το top σύμπτωμα του hangover είναι ο πονοκέφαλος.

Μύθος: Φάτε ένα τοστ ή ένα πιάτο ζυμαρικά πριν κοιμηθείτε

Αλήθεια: Καλύτερο είναι φάτε πριν πιείτε και «όχι» πριν κατευθυνθείτε προς το κρεβάτι. Καλό είναι, βέβαια, να προτιμήσετε λιπαρά τρόφιμα π.χ. μπριζόλα ή πίτσα, που παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο στομάχι και το βοηθούν να επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ στο αίμα.

Μύθος: Να τρώτε ελαφρά μετά από το hangover

Αλήθεια: Το ζήτημα δεν είναι να τρώτε τη μισή ποσότητα φαγητού, αλλά να καταναλώνετε τα σωστά τρόφιμα που θα ενυδατώσουν και θα ενεργοποιήσουν το σώμα σας. Μερικά από αυτά είναι τα εξής: αυγά, χυμούς φρούτων και μπανάνες. Εκτός από τις πρωτεΐνες, τα αυγά περιέχουν μεγάλες ποσότητες κυστεΐνης, μιας ουσίας που κινείται κατά του hangover, ενώ οι μπανάνες θα αναπληρώσουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες και θα χαρίσουν μεγάλες ποσότητες καλίου στο σώμα.

Μύθος: Γυναίκες και άντρες παθαίνουν το ίδιο εύκολα hangover

Αλήθεια: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο οργανισμός της γυναίκας συγκρατεί πιο υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σε σχέση με τον αντρικό, ακόμα και εάν έχουν καταναλώσει ίσο αριθμό ποτών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες έχουν μικρότερο ποσοστό νερού στο σώμα και το αλκοόλ δεν «αραιώνει» με τον ίδιο ρυθμό σε σύγκριση με τους άντρες. Ωστόσο, το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο, όταν η κατανάλωση αλκοόλ ξεπερνά τα όρια.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.