10 λόγοι για να αποκτήσετε ένα σκυλί ως κατοικίδιο

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

10 λόγοι για να αποκτήσετε ένα σκυλί ως κατοικίδιοΦιλοξενήστε ένα αδέσποτο ή υιοθετήστε ένα σκυλάκι, καθώς πέρα από την αγκαλιά τους, προσφέρουν οφέλη ακόμα και στα μωρά ή τους ηλικιωμένους. Συχνά, κερδίζουν τη μάχη ενάντια στις γάτες, καθώς ένα κουτάβι, ασχέτως ράτσας, οδηγεί προς την καλή υγεία, το χαμόγελο, την κοινωνική ζωή κ.α. Παρακάτω θα βρείτε 10 λόγους για να προτιμήσετε ένα σκυλί ως κατοικίδιο, πέρα από το γεγονός ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας… με αντάλλαγμα μόνο την αγάπη σας!

Συμβάλλουν στην καλή υγεία των μωρών

Τα μωρά που «συγκατοικούν» με ένα σκυλί τείνουν να είναι πιο υγιή σε σχέση με όσα δεν έρχονται σε επαφή με τα τετράποδα. Με άλλα λόγια, παρουσιάζουν λιγότερο βήχα, ρινική καταρροή και λοιμώξεις στην περιοχή των αυτιών. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά μεταφέρουν χώμα και μικρόβια από το έδαφος, με αποτέλεσμα να ενισχύουν το ανοσοποιητικό του μωρού.

Αποτελούν «απόδειξη» της προσωπικότητάς σας

Έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι η ράτσα του σκυλιού συνδέεται απόλυτα με το χαρακτήρα του ιδιοκτήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι διάλεξαν μικρόσωμα σκυλιά ήταν πιο έξυπνοι, ενώ όσοι βρέθηκαν κοντά στα μεγαλύτερα, όπως είναι τα Λαμπραντόρ ή τα Δαλματίας, πιο υπεύθυνοι. Μπορεί οι ιδιοκτήτες των σκυλιών να χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με έρευνες, ως πιο εξωστρεφείς από όσους προτιμούν τις γάτες, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο χαρακτήρας σας καθορίζει απόλυτα τις συνήθειες του σκυλιού. Με άλλα λόγια, εάν είστε διαρκώς θυμωμένοι, μην έχετε την απαίτηση ενός ήρεμου σκυλιού που δεν γαυγίζει με το παραμικρό…

Αποτελούν κίνητρο για άσκηση… μέσα από τη βόλτα!

Μελέτη του Λονδίνου καταλήγει στο ότι οι ενήλικες και τα παιδιά με σκυλιά είναι πιο δραστήρια και γυμνάζονται πολύ περισσότερο, καθώς ένα σκυλί «απαιτεί» βόλτα και τρέξιμο στη γειτονιά. Παράλληλα, Καναδική έρευνα του 2006 έχει διαπιστώσει ότι οι ιδιοκτήτες σκυλιών περπατούν κατά μέσο όρο 300 λεπτά την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι μόλις 168 λεπτά.

Χαρίζουν υγεία και θετική διάθεση στην τρίτη ηλικία

Λιγότερα ετήσια ραντεβού στο γιατρό και θετική διάθεση χαρίζουν τα σκυλιά στους ηλικιωμένους, καθώς καταπολεμούν τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν κλείσει τα 60 έτη ηλικίας και ζουν μαζί με ένα σκυλάκι… έχουν τέσσερις φορές λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με χρόνια κατάθλιψη. Αξίζει να αναφερθεί ότι μελέτη του 2009 του Πανεπιστημίου Azabu στην Ιαπωνία αναφέρει ότι η αλληλεπίδραση με τα σκυλιά αυξάνει τα επίπεδα της οκυτοκίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί το συναίσθημα της ευτυχίας.

10 λόγοι για να αποκτήσετε ένα σκυλί ως κατοικίδιο«Ανοίγουν» την πόρτα στην κοινωνική ζωή

Σύμφωνα με το British Medical Journal, τα σκυλιά αποτελούν το «μυστικό» για μια πιο έντονη κοινωνική ζωή, καθώς αφήνουν τους υπόλοιπους να σας προσεγγίσουν με μεγαλύτερη ευκολία. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και μια μελέτη στο Cummings School of Veterinary Medicine του Πανεπιστημίου Tufts, η οποία ρώτησε 500 άτομα, ηλικίας 18 έως 26 ετών, για το πόσο δεμένοι ήταν με τους φίλους και τις σχέσεις τους. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της μελέτης; Όσοι είχαν για συντροφιά τους ένα σκυλί… αισθάνονταν περισσότερο κοινωνικοί και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση!

Καταπολεμούν την καρδιακή νόσο και βοηθούν στην άνοια

Σύμφωνα με τιε έρευνες του American Heart Association, όσοι μένουν με ένα σκυλάκι έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η παρουσία ενός σκυλιού στο σπίτι μειώνει το άγχος μέσα στο 24ωρο, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει την καρδιά. Παράλληλα, τα κατοικίδια «κρατούν» χρονοδιάγραμμα για χάρη των ατόμων με άνοια, υπενθυμίζοντάς τους τις υποχρεώσεις τους και προσφέροντάς τους αγάπη άνευ όρων.

Ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου

Η όσφρηση των σκυλιών είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα ή του παχέος εντέρου σε έναν ασθενή… με ακρίβεια που κυμαίνεται από το 70 έως το 99%! Μέσα από την αναπνοή ενός ατόμου είναι ικανό να εντοπίσει την ασθένεια… πριν καν προχωρήσει κάποιος σε ιατρικές εξετάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με το χαμηλό σάκχαρο των διαβητικών.

«Απαλύνουν» τον πόνο… με μια αγκαλιά ή ένα φιλί!

Έρευνα του Goldsmiths College απέδειξε ότι η πλειοψηφία των σκυλιών θα προσεγγίσει ένα άτομο που κλαίει ή βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς καταλαβαίνει τον πόνο. Το φιλί τους φαίνεται ότι διεγείρει τα νεύρα και τους μύες, ενεργοποιώντας το οξυγόνο στο σώμα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το σάλιο αποτελεί το «όπλο» για την επούλωση των πληγών.

10 λόγοι για να αποκτήσετε ένα σκυλί ως κατοικίδιοΣυμβάλλουν στη θεραπεία των αυτιστικών παιδιών

Ένα κουτάβι είναι σε θέση να κατανοήσει πλήρως ένα παιδί με αυτισμό και να βοηθήσει στη θεραπεία του. Μελέτες δείχνουν ότι όταν σε ένα σπίτι με αυτιστικό παιδί υπάρχει ένα σκυλί, μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης – ορμόνης του στρες – στο σώμα του παιδιού. Με άλλα λόγια, το κατοικίδιο ηρεμεί τις σκέψεις και το άγχος του, χαρίζοντάς του μια δυνατή φιλία.

Μειώνουν το άγχος στο γραφείο

Όσοι υπάλληλοι φέρνουν το σκυλί στο χώρο εργασίας, έχουν λιγότερο άγχος και είναι πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους συναδέλφους, σύμφωνα με το Journal of Workplace Health Management. Πιο συγκεκριμένα, ο Karen Walker, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, απέδειξε μετά από μελέτη ότι το στρες του ατόμου και η πίεση του αίματός του παραμένει σε υγιή επίπεδα… όταν δίπλα του βρίσκεται το κατοικίδιό του.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.