10 φρέσκες γυναικείες πένες που αξίζει να διαβάσετε

Συντάκτης: Flowmagazine

Δέκα νέες φωνές από όλο τον κόσμο που αναζωογονούν τη σύγχρονη πεζογραφία!

«Φιλία», Σίλβια Αβαλόνε

10 φρέσκες γυναικείες πένες που αξίζει να διαβάσετε

Η «Φιλία» (εκδ. Αίολος) της Ιταλίδας Σίλβια Αβαλόνε είναι η ιστορία της ενηλικίωσης και της φιλίας δύο γυναικών που συναντώνται στα ’00s και περνούν την υπόλοιπη ζωή τους έχοντας πάντα μια πολύτιμη σύμμαχο η μία για την άλλη.

«Εκατό χρόνια της Λέννι και της Μάργκο», Μαριάν Κρόνιν

10 φρέσκες γυναικείες πένες που αξίζει να διαβάσετε

Μια γυναικεία φιλία αποτελεί τον θεματικό άξονα και στα Εκατό χρόνια της Λέννι και της Μάργκο (εκδ. Πατάκη), το πρώτο βιβλίο της Αγγλίδας Μαριάν Κρόνιν. Δύο γυναίκες με τεράστιο ηλικιακό χάσμα μεταξύ τους γνωρίζονται λίγο πριν από τον θάνατό τους. Η συντροφικότητα –με έναν τρόπο– τον νικά.


Διαβάστε Επίσης: Πέντε βιβλία αυτοβελτίωσης που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου


«Ο άνδρας μου»

10 φρέσκες γυναικείες πένες που αξίζει να διαβάσετε

Πρώτο βιβλίο και για τη Ρούμενα Μπουζάροφσκα από τη Βόρεια Μακεδονία: “Ο Άνδρας μου” (εκδ. Gutenberg) αποτελείται από έντεκα γυναικείες αφηγήσεις για την καθημερινότητα, όπως αυτή εξελίσσεται σε διαρκή συνάρτηση με τον θεσμό του γάμου ως συνθήκη μιας πατριαρχικής κοινωνίας. «Η πατριαρχία και οι περιορισμοί της για τις γυναίκες είναι κοινοί παντού. Αυτό που αλλάζει είναι οι επιλογές που έχουν εκείνες», λέει η ίδια. 

«Ζυθοποιείο Μαργαριταριών», Γιένι Βαλ

10 φρέσκες γυναικείες πένες που αξίζει να διαβάσετε

Τη Νορβηγή Γιένι Βαλ οι μουσικόφιλοι και λάτρεις της weird folk την ξέρουν ήδη. Εκτός από δίσκους, γράφει ποίηση, λογοτεχνία και αρθρογραφεί. Στα ελληνικά μεταφράστηκε μόλις το «Ζυθοποιείο Μαργαριταριών» (εκδ. Πλήθος), που είχε γράψει πίσω στο 2009. Ένα μυθιστόρημα με ονειρική, ποιητική διάθεση που εξερευνά τη μετεφηβική κουίρ σεξουαλική αφύπνιση.

«Σπίτι των ονείρων», Κάρμεν Μαρία Ματσάδο

10 φρέσκες γυναικείες πένες που αξίζει να διαβάσετε

Κουίρ περιεχόμενο συναντάμε και στο «Σπίτι των ονείρων», της Αμερικανίδας Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (εκδ. Αντίποδες). Ένα έντονα συναισθηματικό αφήγημα για την κατανόηση της κακοποιητικής σχέσης της ίδιας της συγγραφέως από μια άλλη γυναίκα. Με αφετηρία το προσωπικό της βίωμα φτάνει να εξερευνά, με εργαλεία από την κουίρ θεωρία μέχρι την ποπ κουλτούρα, την ορατότητα που έχουν τύχει στη δημόσια σφαίρα κουίρ γυναίκες θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς.

«Θαύματα», Ελένα Μεδέλ

10 φρέσκες γυναικείες πένες που αξίζει να διαβάσετε

Μέσα από το προσωπικό συναντάει το πολιτικό και η Ισπανίδα Ελένα Μεδέλ. Στα «Θαύματα» (εκδ. Πατάκης) δίνει φωνή σε δύο γυναίκες διαφορετικής γενιάς που διατρέχουν την ιστορία της Ισπανίας από τα ’60s μέχρι το φεμινιστικό κίνημα σήμερα. Γυναίκες που κουβαλούν στα σώματά τους το βάρος του φύλου, αλλά κυρίως της εργατικής τάξης τους. Βάρος που το κουβαλούν με ορμή. Την ίδια που χαρακτηρίζει και τη γραφή της Μεδέλ.

«Τραγουδώ εγώ και το βουνό χορεύει», Ιρένε Σολά

10 φρέσκες γυναικείες πένες που αξίζει να διαβάσετε

Από την ισπανική ιστορία εμπνέεται και η Καταλανή Ιρένε Σολά στο «Τραγουδώ εγώ και το βουνό χορεύει» (εκδ. Ίκαρος), ένα πολυφωνικό έργο στο οποίο η συγγραφέας δίνει φωνή σε ζώα, ανθρώπους, φαντάσματα, στοιχειά, παρεξηγημένες μάγισσες και μανιτάρια. Μια παγανιστική καλειδοσκοπική γιορτή, που πατά στις βαριές νότες του Ισπανικού Εμφυλίου, αλλά και στις πιο γλυκές νότες της ζωής. Της ζωής που δεν σταματά ποτέ να χορεύει και να μετακινεί βουνά. Μέσα και έξω μας.  

«Σαν κράτος εν κράτει», Αλίς Ζενιτέρ

10 φρέσκες γυναικείες πένες που αξίζει να διαβάσετε

Στη Γαλλία, η Αλίς Ζενιτέρ αναρωτιέται στο «Σαν κράτος εν κράτει» (εκδ. Εστία) τι μπορεί να σημαίνει σήμερα το να ζεις με βάση τις πολιτικές σου πεποιθήσεις χωρίς να νιώθεις ότι κατασπαράζεσαι από τη φόρα ενός εχθρού και ενός συστήματος που μετρά και επιδεικνύει ήδη τα λάφυρα της νίκης του. Το ερώτημα τίθεται μέσα από τη σχέση ενός βοηθού βουλευτή και μιας ακτιβίστριας χάκερ που βασανίζονται από τη δέσμευσή τους για την επίτευξη της κοινωνικής αλλαγής.


Διαβάστε Επίσης:Βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή


«Η δίκη του Ματάν», Ναντίφα Μοχάμεντ

10 φρέσκες γυναικείες πένες που αξίζει να διαβάσετε

Η Ναντίφα Μοχάμεντ, μετανάστρια από τη Σομαλία που ζει στην Αγγλία, έγραψε το δικαστικό-ιστορικό μυθιστόρημα «Η δίκη του Ματάν» (εκδ. Διόπτρα). Βασίζεται στην αληθινή ιστορία ένας Σομαλού άνδρα που στα ’50s προσπάθησε να αποδείξει την αθωότητά του όταν κατηγορήθηκε άδικα για τον φόνο μιας γυναίκας στην Ουαλία, βιώνοντας ρατσιστική αντιμετώπιση από τις Αρχές. Η λογοτεχνία ως αποκατάσταση της αλήθειας από μια πολύ ταλαντούχα συγγραφέα. 

«Επιστροφή του Φαράζ Αλί»,  Ααμίνα Αχμάντ

10 φρέσκες γυναικείες πένες που αξίζει να διαβάσετε

Τέλος, η «Επιστροφή του Φαράζ Αλί» (εκδ. Κλειδάριθμος) της Ααμίνα Αχμάντ μας μεταφέρει σε μια πάμφτωχη γειτονιά του Πακιστάν. Ένας αξιωματικός της αστυνομίας φτάνει εκεί όχι να λύσει, αλλά να συγκαλύψει τη δολοφονία μιας ανήλικης σεξεργάτριας. Η Αχμάντ, με τη συμπονετική γραφή της μεταμορφώνει ένα πολιτικό νουάρ γύρω από την εξιχνίαση μιας γυναικοκτονίας σε αναζήτηση ταυτότητας και μια εσωτερική οδύσσεια, γύρω από την οποία υπέροχες ηρωίδες κλέβουν την παράσταση.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…