10 βήματα για να χτίσετε μια καλή σχέση με τον προϊστάμενό σας

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Μια επαγγελματική καριέρα πολλές φορές καθορίζεται από τις καλές σχέσεις και ισχυρές επαφές στον τομέα μας. Η οικοδόμηση σταθερών σχέσεων με τον προϊστάμενό μας είναι ικανή να μας παρουσιάσει ευκαιρίες εξέλιξης και να μας αναδείξει το κλειδί ευτυχίας και αρμονίας στην εργασία. Αποτελώντας ένα αληθινό στήριγμα στις δύσκολες επαγγελματικές καταστάσεις, η συνεργασία του εργαζόμενου με τον προϊστάμενο βασίζεται στην υποστήριξη, την εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια μέσα στα νομικά και ηθικά όρια. Πώς μπορεί όμως μια επαγγελματική σχέση να αποκτήσει ισχυρά θεμέλια, έστω και καθυστερημένα;

Περισσότερες εργασίες από τις τυπικές

Οι υπεύθυνοι σε ένα επάγγελμα εκτιμούν τους εργαζόμενους που δεν κοιτούν απλά τη δουλειά τους αλλά αναζητούν νέα καθήκοντα για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Το να είμαστε διαρκώς ενεργοί, να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να προτείνουμε λύσεις αποτελούν στοιχεία που θα μας ανεβάσουν στα μάτια του προϊστάμενού μας.

Εργασία χωρίς «κουτσομπολιό»

Τα αρνητικά μας σχόλια για τον προϊστάμενό της δουλειάς μας δεν πρέπει να «μοιράζονται» στους συναδέλφους μας, καθώς εκτός από αντιεπαγγελματικό κρίνεται και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη σχέση μας μαζί του. Το πιο πιθανό είναι να φτάσει τελικώς στα αυτιά του, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η καριέρα και η φήμη μας.

Μια συμβουλή μπορεί να βοηθήσει

Οι συμβουλές από τον υπεύθυνο στην εργασία μας μπορεί να αποτελέσουν ιδιαίτερα χρήσιμες για την καριέρα, ενώ ταυτόχρονα μερικές φορές προβάλλουν την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό του. Άλλωστε είναι πολύ ωφέλιμο να δεχόμαστε την εμπειρία ενός ανθρώπου σε ανώτερη θέση και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Υπευθυνότητα στην εργασία

Σημαντικό σημείο θεωρείται η συγκέντρωση στη δουλειά μας και όχι το σερφάρισμα στο διαδίκτυο ή η απεριόριστη κουβέντα με τους συναδέλφους μας. Η υπευθυνότητα στην εργασία μπορεί να μας κάνει ισχυρούς και αρκετά ευτυχισμένους με το αποτέλεσμα της δουλειάς μας.

Η θετική στάση στο γραφείο

Η θετική στάση μας στο χώρο εργασίας μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ηθικού του «αφεντικού» και των συναδέλφων μας. Τα παράπονα και η μιζέρια μας μετατρέπουν σε αρνητικούς και ιδιαίτερα αντιπαθητικούς εργαζόμενους.

Λύσεις μέσα από συζήτηση

Οι διαφωνίες είναι πολύ λογικές μέσα στο πλαίσιο της εργασίας, αρκεί να μην γίνονται επίτηδες και με άσχημο σκοπό. Οι διαφωνίες μπορεί να αποδειχθούν παραγωγικές ενώ οι διχόνοιες ιδιαίτερα αρνητικές. Είναι πολύ σημαντικό να μην κρατάμε κακίες και να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο μέσα από τη συζήτηση και την κατανόηση.

Η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα μετράνε πολύ

Η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα αποτελούν τα κλειδιά για μια καλή σχέση με τον διευθυντή μας, καθώς χωρίς αυτά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και εκτίμηση. Όταν έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά στην ώρα μας και το αποτέλεσμα είναι αξιόλογο, τότε η σχέση μας με τον προϊστάμενό μας βελτιώνεται στο έπακρον.

Αποφυγή δικαιολογιών

Το να παραδεχόμαστε τα λάθη μας, μας οδηγεί σε πιο ισχυρές και αποτελεσματικές σχέσεις με τον προϊστάμενο και τους συναδέλφους μας. Το ψέμα οδηγεί σε ψέμα και οι συνέπειες τους μπορούν να μετατραπούν σε καταστροφικές για την καριέρα μας. Οι δικαιολογίες όταν πραγματοποιούνται σε συχνή βάση καταντούν πάντα γραφικές.

Γνωριμία με τη ζωή του

Οικογένεια, χόμπι, προβλήματα της καθημερινότητας. Επειδή όλα αποτελούν κομμάτι της ζωής, καλό είναι να κρατάμε μια κοντινή, φιλική σχέση με το «αφεντικό» μας εκτός δουλειάς. Το να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, τη χαρά και τη λύπη θα μας φέρει πιο κοντά με τον προϊστάμενό μας και θα αναπτυχθεί μια περαιτέρω εμπιστοσύνη και εκτίμηση.

Καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μας

Οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μας, εκτός από ένα χαρούμενο εργασιακό περιβάλλον, μπορούν να προκαλέσουν μια ευχάριστη είδηση για το αφεντικό μας. Όταν μας σέβονται οι συνεργάτες μας ταυτόχρονα μας εκτιμά και το αφεντικό μας, δείχνοντάς μας εμπιστοσύνη, που μπορεί να οδηγήσει εξέλιξη της σταδιοδρομίας μας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.