10 αποφθέγματα ζωής από τον Φρανς Κάφκα

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Ο Εβραίος Κάφκα ήταν ένας μεγάλος συγγραφέας όπου τα περισσότερα έργα του δημοσιεύθηκαν μετα θάνατον. Η παρακαταθήκη που άφησε ήταν πολύ μεγάλη και οι φράσεις που έχει διατυπώσει κατά καιρούς αποτελούν πραγματικά μεγάλα μαθήματα αυτογνωσίας. Ας δούμε τα 10 πιο ενδιαφέροντα αποφθέγματα που έχει πει :

  1. Όταν όλα μοιάζουν τελειωμένα αναδύονται νέες δυνάμεις, αυτό σημαίνει πως ζεις.

Οι γονείς του Κάφκα δολοφονήθηκαν σε ένα στρατόπεδο φρίκης. Ο ίδιος διέφυγε από αυτό σε ηλικία 6 ετών. Ενώ όλα έδειχναν το τέλος και το μονόδρομο του θανάτου, ο Κάφκα συνειδητοποίησε πως όσο δύσκολα και να ήταν τα πράγματα γύρω του εκείνος τράφηκε με μια κρυφή δύναμη που τον ώθησε να συνεχίσει!

  1. Κάθε είδους πίστη είναι σαν τη λαιμητόμο. Είτε είναι βαθιά είτε επιφανειακή.

Κανένας δεν είναι απαλλαγμένος από φόβους και προκαταλήψεις. Αυτό ο Κάφκα το έζησε στο πετσί του. Ακόμη και τα πιο φιλελεύθερα μυαλά υφίστανται φίλτρα προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Οι αιτίες είναι πολιτισμικού, οικογενειακού και βιογραφικού χαρακτήρα καθώς όλα μας τα βιώματα λειτουργούν σαν φίλτρα ανάμεσα σε εμάς και την πραγματικότητα!

  1. Στην πάλη του ενός με τον κόσμο, πρέπει να είσαι με το μέρος του κόσμου.

Σύμφωνα με τον νόμο του Τάο ότι δεν κινείται είναι νεκρό. Τα άστρα μετατοπίζονται, η γη δεν σταματάει. Ο σοφός άνθρωπος πρέπει να μαθαίνει να αλλάζει, να επαναστατεί με τον κόσμο, να αποβάλλει μεροληπτικές εγωιστικές προθέσεις και να ελευθερώνεται από προσκολλήσεις σε ανθρώπους ή μέρη!

  1. Μέρη για να κρυφτείς υπάρχουν αμέτρητα. Όμως μία είναι η διαφυγή, παρόλο που οι πιθανότητες να διαφύγεις εκ νέου είναι όσες και τα μέρη για να κρυφτείς!

Αυτός ο αινιγματικός συλλογισμός του Καφκα μπορεί να ταυτιστεί με έναν γνωστό πρωταγωνιστή μυθιστορήματος που συνήθισε τόσο πολύ την φυλακή του, που όταν ήρθε η μέρα να αποφυλακιστεί το ξέχασε και μόλις το θυμήθηκε τρόμαξε τόσο, που η ελευθερία εκεί έξω έμοιαζε με απειλή από την οποία ήθελε να κρυφτεί!

  1. Αν ήταν να ζήσω αιώνια, πως θα ζούσα αύριο;

Ο Κάφκα λέει πως, δεν είμαστε αιώνιοι αλλά διαθέτουμε μέρες φορτωμένες με δυνατότητες. Αν το σήμερα είναι πικρό πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε και να περιμένουμε όλα τα αύριο που θα έρθουν!

  1. Συχνά κανείς νιώθει πιο ασφαλείς αλυσοδεμένος παρά ελεύθερος.

Εδώ είναι απόλυτα κατανοητό το τι θέλει να πει ο συγγραφέας. Από τη μία ο άνθρωπος έχει ένα ζωώδες ελέυθερο ένστικτο που του επιτρέπει να επιβιώσει και από την άλλη έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στην κοινωνία που του τυχαίνει να ζήσει. Το ιδανικό θα ήταν ο συνδυασμός και των δύο καθώς δεν πρέπει να αρνιόμαστε τα ένστικτά μας αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σεβόμαστε και την ελευθερία των άλλων.

  1. Ο φόβος μου είναι η ουσία μου και πιθανώς το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μου.

Η απουσία του φόβου δεν είναι ευεργετική, λέει ο νευροβιολόγος Τζάστιν Φαïνστάιν. Ο φόβος μπορεί να σώσει τη ζωή μας από ενδεχόμενες απειλές αλλά χωρίς να γινόμαστε φοβισμένοι! Επιτρέπεται κοινώς να φοβόμαστε, χωρίς να είμαστε φοβητσιάρηδες.

  1. Κάθε ανθρώπινο λάθος είναι καρπός ανυπομονησίας, πρόωρη διακοπή μιας οργανωμένης διαδικασίας, τεχνητό εμπόδιο που υψώνεται γύρω από μία τεχνίτη πραγματικότητα.

Ο Κάφκα θεωρεί πως η υπομονή είναι η μεγαλύτερη αρετή που μπορεί να έχει ο άνθρωπος καθώς μας γλυτώνει από συγκρούσεις και μας φέρνει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να έχουμε αναλωθεί. Ο Δαλάι λάμα λέει πως τίποτα δεν είναι τελικά τόσο ελκυστικό όσο η ανθρώπινη ευγένεια, ανεκτικότητα και υπομονή.

  1. Υπάρχουν προβλήματα που ποτέ δεν θα είχαμε λύσει αν ήταν πραγματικά δικά μας.

Όσο παράξενο και αν ακούγεται , συχνά έχουμε πιο ξεκάθαρη άποψη για το τι δεν πάει καλά στην ξένη αυλή παρά στο δικό μας σπίτι.

  1. Ο αληθινός εχθρός , σου μεταβιβάζει απεριόριστη αξία.

Ο εχθρός σου είναι ο καλύτερος δάσκαλός σου. Οφείλεις να χρησιμοποιήσεις όλη τη σοφία και την εμπειρία σου, προκειμένου να τον αντιμετωπίσεις. Ένας καλός φίλος, λέει ο συγγραφέας, μπορεί να μας προδώσει , να μας εγκαταλείψει και να μας απογοητεύσει, ένας καλός εχθρός όμως είναι για μια ζωή. Η σπουδαιότητα ενός ανθρώπου μετριέται από την ποιότητα των εχθρών του.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.