10 αποφθέγματα που μας βάζουν στον ιταλικό τρόπο σκέψης

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και για τους Ιταλούς η ενδυμασία δεν κάνει τον μοναχό. Δεν αρκούν λοιπόν, μόνο κάποια κριτήρια εμφάνισης προκειμένου να κρίνουμε τις ικανότητες και τις αρετές ενός ανθρώπου…

  1. Meglio tardi che mai.

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ! Ένα απόφθεγμα που χρησιμοποιούμε συχνά και στα ελληνικά για καταστάσεις που οφείλουμε να κάνουμε ακόμα και αν τις έχουμε αφήσει στον “πάτο” της λίστας προτεραιοτήτων μας.

  1. L’Abito non fa il monaco.”

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και για τους Ιταλούς η ενδυμασία δεν κάνει τον μοναχό. Δεν αρκούν λοιπόν, μόνο κάποια κριτήρια εμφάνισης προκειμένου να κρίνουμε τις ικανότητες και τις αρετές ενός ανθρώπου. 

  1. Batti il ferro finché è caldo.”

“Χτύπησε το σίδερο όσο είναι ζεστός” είναι η ελληνική μετάφραση και σημαίνει ότι πρέπει να αρπάζουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, διότι αν χαθεί αυτό το χρονικό περιθώριο, οι ευκαιρίες, δεν επιστρέφουν. 

  1. Chi trova un amico, trova un tesoro.”

“Όποιος βρίσκει ένα φίλο, βρίσκει έναν θησαυρό.” Η φιλία για τους γείτονες μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευτυχία ενός ανθρώπου. Στις μέρες μας βέβαια, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να σχηματιστούν ειλικρινείς φιλίες καθώς ο εγωκεντρισμός και η έλλειψη υπομονής, φθείρουν τις σχέσεις.

  1. Quale il padre, tale il figlio.”

Κατά μάνα, κατά κύρη, κατά γιο και θυγατέρα. Το πεπρωμένο των παιδιών βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο έχουν γαλουχηθεί από τους γονείς τους οπότε με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι γονείς, με όμοιο τρόπο έχουν μάθει να συμπεριφέρονται και τα παιδιά τους.

  1. Tra moglie e marito non mettere il dito.”

Ανάμεσα σε δύο συζύγους, δεν πέφτει αλλουνού λόγος. Τόσο απλό μα τόσο σημαντικό, ιδιαίτερα όταν στην ελληνική οικογένεια είναι συχνό φαινόμενο η εμπλοκή των οικογενειών του ζευγαριού και συχνά είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκινούν διαμάχες ανάμεσα τους. Ακόμα και μετά από μια δύσκολη μέρα, το ζευγάρι θα κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι και σίγουρα δεν χωρούν τρίτοι σε αυτό.

  1. La mamma dei cretini è sempre incinta.”

“Η μητέρα των ηλιθίων είναι πάντα έγκυος.” Αν και θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτοεπεξηγούμενο, μας θυμίζει αρκετά ένα πολύτιμο απόφθεγμα του Αϊνστάιν. “Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about th’universe!”

  1. “A goccia a goccia si scava la roccia.”

“Σταγόνα – σταγόνα φθείρεται η πέτρα.” Με υπομονή ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

  1. “Ad ogni uccello il suo nido è bello.” 

“Για κάθε πουλί, η φωλιά του είναι όμορφη.” Σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να επιστρέφεις στο χώρο σου, στις επιλογές σου, στο σπίτι σου. 

  1. “Chi di speranza campa, disperato muore.”

“Αυτός που ζει με ελπίδες, πεθαίνει απελπισμένος.” Αν και φαίνεται ιδιαίτερα θλιβερό να πεθαίνεις μέσα στην απελπισία, αυτό που θέλει να μας μάθει αυτό το απόφθεγμα είναι να μην ζούμε μια ζωή στηριγμένοι σε ανύπαρκτες ελπίδες γιατί τότε πραγματικά δεν θα έχουμε πετύχει ποτέ, τίποτα.

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.