Βάλσαμο, κουρκουμάς, μελισσόχορτο, φασκόμηλο και πικραλίδα: πάμε να τα ανακαλύψουμε; Βότανα, μαντζούνια και φυτά. Ένας μαγικός κόσμος που, δυστυχώς, όσο …
10 αφροδισιακά βότανα και τρόφιμα
Αφροδισιακά ονομάζονται αυτά που διεγείρουν τη λίμπιντο, αυξάνουν τη σεξουαλική απόδοση και ευχαρίστηση. Θέλετε να δοκιμάσετε τι έχει να προσφέρει η φύση, στο κρεβάτι σας;
Αβοκάντο
Η λέξη αβοκάντο προέρχεται από τη λέξη ahuacat και σημαίνει όρχις, οπότε δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι γεγονός ότι σχετίζεται με την αύξηση της λίμπιντο στους άντρες. Όντας πλούσιο σε Β6, είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ορμονών, εκ των οποίων μερικές από αυτές σχετίζονται με τις σεξουαλικές επιδόσεις.
Αρτεμισία
Ένα ιδιαίτερο φυτό η αρτεμισία, καθώς σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποδειχθεί τοξικό. Το όνομά της είναι συνυφασμένο με τη θέα Άρτεμις, προστάτιδα των νέων κοριτσιών και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Η χρήση της όμως έχει πλήρη μεταμόρφωση με τα χρόνια, καθώς από τα φύλλα της φτιάχνεται το παραισθησιογόνο αψέντι.
Σπαθόχορτο
Ένα βότανο με πολλές ονομασίες αλλά ιδιαίτερα αγαπητό για τις ιδιότητες του. Το σπαθόχορτο χρησιμοποιούταν από την αρχαιότητα για την καταπραϋντική του δράση. Συγκεκριμένα, πολλά σύγχρονα καλλυντικά έχουν βαλσαμέλαιο στα συστατικά τους για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Παρόλα αυτά, το βότανο έχει και άμεση σχέση με τις αφροδισιακές ιδιότητες που διαθέτει.
Γαϊδουράγκαθο
Το βότανο της αγάπης το οποίο συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι εταίρες της αρχαιότητας, καθώς διαθέτει έντονες αφροδισιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, οι σπόροι του βοτάνου είναι χρήσιμοι για να θεραπεύουν τα νεφρά από πέτρες, αλλά η σύγχρονη ιατρική το χρησιμοποιεί για την ουσία που διαθέτει, σιλιμαρίνη.
Γκότζι Μπέρι
Αυτός ο μικρός κόκκινος καρπός, εδώ και χρόνια βρίσκεται στην κατηγορία των υπερτροφών, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σύμφωνα όμως με νεότερες έρευνες, συμβάλλει στην παραγωγή ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης έχοντας ως αποτέλεσμα να αυξάνει την λίμπιντο και τονώνοντας το σώμα, την αντοχή.
Δίκταμο
Αν κάποιος κατάγεται από την Κρήτη, αυτό το βότανο θα το γνωρίζει ως Έρωντας και θα θυμίθει τις παλαιότερες γενιές που ανέβαιναν σε απόκρημνα υψώματα για να το μαζέψουν. Τα χνουδωτά φύλλα του, περιέχουν πουλεγόνη, που σε μικρές ποσότητες διεγείρει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και χαρίζει ευεξία, ενέργεια και επιτάχυνση στο μεταβολισμό. Δεν μας κάνει εντύπωση λοιπόν ότι αυτό το βότανο έχει άμεση σχέση και με τη λίμπιντο.
Κάππαρη
Ένα βότανο το οποίο μπορεί ήδη να βρίσκεται στο σπίτι του καθενός. Έχει γίνει αγαπητό ως τουρσί και συχνά προστίθεται στο μαγείρεμα ή τις σαλάτες. Αυτό το βότανο λοιπόν, διαθέτει διουρητική δράση καθιστώντας το ένα φυσικό απολυμαντικό των νεφρών. Τονωτικό, αυξάνοντας την έμμηνο ρήση και την κυκλοφορία, προσφέρει ανακούφιση από οιδήματα και αυξάνει τη λίμπιντο.
Μπανάνα
“Μια μπανάνα την ημέρα”, ίσως θα έπρεπε να λέει το ρητό, εφόσον αυτό το φρούτο έχει υψηλά επίπεδα σε μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης, διαθέτει τη ουσία βρομελίνη, η οποία βελτιώνει την ερωτική διάθεση των ανδρών εφόσον έχει άμεση σύνδεση με τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μπανάνα επίσης διαθέτει υψηλά επίπεδα καλίου και Β2, ρυθμίζοντας τα επίπεδα θυροξίνης στις γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα η B2 ενισχύει τη σεξουαλική διάθεση.
Τζίντζερ
Σύμφωνα με τις παραδοχές του Μεσαίωνα, το βότανο ήταν μαγικό και προερχόταν από τον κήπο της Εδέμ. Η τζιντζερόλη, ουσία που βρίσκεται στη ρίζα αυτού του φυτού είναι γνωστό ότι προσφέρει ενέργεια, ερεθίζει και φουντώνει πάθη. Ωστόσο, πλην των θερμαντικών ιδιοτήτων που έχει, καταπραΰνει το στομαχόπονο και μειώνει τις ναυτίες.
Κάρδαμο
Ένα βοτάνι αγαπητό στην Ασία, έχοντας θέση τόσο στην κουζίνα του αραβικού κόσμου, όσο και στην προετοιμασία του τσαγιού του ανατολικού κόσμου. Γνωστό και στην Ελλάδα, εφόσον το χρησιμοποιουσαν αθλητές στις παλαίστρες. Τα χρόνια της παράδοσης το έφεραν στο σήμερα ακόμα και σαν έκφραση, “καρδάμωσε”.
Πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, Ε και ιχνοστοιχείων απαραίτητα για τον οργανισμό. Οι σπόροι του κάρδαμου μπορούν να κρατήσουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά τους, διαφορετικά υπάρχει και η ποικιλία νεροκάρδαμο, του οποίου τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες.