10 τρόποι για να βελτιώσεις τις κοινωνικές δεξιότητες σου

Συντάκτης: Flowmagazine

Αν νιώθεις άβολα ανάμεσα στους άλλους είναι ώρα να βελτιώσεις τις κοινωνικές δεξιότητες σου. Διάβασε πως να το κάνεις βήμα-βήμα.

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές για κάθε τομέα της ζωής σου (προσωπικό, επαγγελματικό κλπ.) Αν θεωρείς ότι στις κοινωνικές εκδηλώσεις νιώθεις άβολα ή ότι παλεύεις με τον εαυτό σου για να μπεις σε μια συζήτηση, τότε αυτό το γεγονός μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική σου ζωή και καριέρα.

Ωστόσο, μπορείς να ξεκινήσεις να βελτιώνεις τις κοινωνικές δεξιότητες σου ακολουθώντας 10 στρατηγικές που θα σου παρουσιάσoυμε παρακάτω. Σύντομα θα είσαι σε θέση να συμμετέχεις σε συζητήσεις με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

#1 Συμπεριφέρσου σαν ένα κοινωνικό άτομο

Μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν ένα πιο κοινωνικό πλάσμα, ακόμα κι αν δεν το νιώθεις. Μην αφήνεις το άγχος να σε κρατά πίσω. 

Πάρε την απόφαση να μιλήσεις με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις καλά και να ξεκινήσεις συζητήσεις ακόμη και όταν αισθάνεσαι νευρικός για αυτή τη διαδικασία.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η διαδικασία θα γίνει ευκολότερη και γρήγορα θα δεις πρόοδο και βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων σου.

#2 Ξεκίνα με χαλαρές συζητήσεις

Αν με το να πας σε ένα πάρτι ή να ξοδέψεις το χρόνο σου με πολλά άτομα σού φαίνεται αφόρητο, τότε ξεκίνα από κάτι μικρό.

Πήγαινε στο μπακάλικο της γειτονιάς σου και πες «ευχαριστώ» στον υπάλληλο που σε εξυπηρέτησε ή πήγαινε σε ένα εστιατόριο και παράγγειλε απλά το φαγητό σου. Εξασκήσου ξεκινώντας από μικρές συζητήσεις σταδιακά.

#3 Κάνε ανοιχτές ερωτήσεις

Εάν θέλεις να τραβήξεις την προσοχή σε μια συνομιλία, εξοικειώσου με ανοιχτές ερωτήσεις. Ενθάρρυνε τους άλλους να σου μιλήσουν και έτσι δεν θα χρειαστεί να κάνεις κάποια άσκοπη κουβεντούλα.

Κάνε ερωτήσεις που απαιτούν περισσότερο από μια απάντηση του ναι ή όχι και μπορεί έτσι να «ανοίξεις» την πόρτα για να πάρουν μέρος κι άλλα άτομα στη συζήτηση που θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

#4 Βάλε στόχους για τον εαυτό σου

Δημιούργησε μερικούς μικρούς στόχους για τον εαυτό σου. Ίσως θέλεις να εξασκήσεις μια συγκεκριμένη ικανότητα ή ίσως θέλεις να αρχίσεις να παρακολουθείς μια κοινωνική δραστηριότητα στο δήμο σου.

Θέσε ένα στόχο στη ζωή σου και άρχισε να εργάζεσαι για την επίτευξη αυτού με βάση μια στρατηγική. Είμαι σίγουρος ότι σταδιακά θα βελτιώσεις την κοινωνική σου ζωή.

#5 Κάνε κομπλιμέντα γενναιόδωρα

Τα κομπλιμέντα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει η συζήτηση. Κάνε στον συνάδελφό σου ένα κομπλιμέντο για την παρουσίαση που έκανε στη σύσκεψη ή δώσε ένα κομπλιμέντο στον γείτονά σου για το καινούργιο του αμάξι. Τα κομπλιμέντα μπορούν να δείξουν στους άλλους ότι είσαι φιλικός.

#6 Εξάσκησε τους καλούς τρόπους.

Οι καλοί τρόποι βοηθούν στην βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων. Προσπάθησε να είσαι ευγενικός, να δείχνεις ευγνωμοσύνη, και να δείχνεις ότι έχεις καλούς τρόπους σε μια συζήτηση.

#7 Δώσε προσοχή στη γλώσσα σώματος

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Δώσε προσοχή, λοιπόν, στον τύπο της γλώσσα του σώματος που θα χρησιμοποιήσεις. Προσπάθησε να δείξεις χαλαρός, να κάνεις την απαραίτητη οπτική επαφή και να είσαι ανοιχτός στη συζήτηση.

#8 Εγγράψου σε μια Ομάδα για Κοινωνικές Δεξιότητες

Πολλές κοινότητες προσφέρουν κοινωνικές ομάδες υποστήριξης δεξιοτήτων. Οι ομάδες υποστήριξης βοηθούν τους ανθρώπους που αισθάνονται ντροπαλοί, αμήχανοι ή εξαιρετικά ανήσυχοι σε κοινωνικές καταστάσεις να μαθαίνουν και να εξασκούν νέες κοινωνικές δεξιότητες.

Θα αρχίσεις να βελτιώνεις τις κοινωνικές δεξιότητες και ίσως να είσαι σε θέση να κάνεις νέους φίλους που καταλαβαίνουν τις δυσκολίες σου.

#9 Ενημερώσου για τα τρέχοντα συμβάντα

Διάβασε τις τρέχουσες τάσεις και ειδήσεις, ώστε να έχεις κάτι να πεις με τους ανθρώπους τριγύρω σου. Προσπάθησε να αποφύγεις οτιδήποτε είναι πολύ αμφιλεγόμενο, όπως η πολιτική, αλλά μίλα για άλλες ειδήσεις που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες.

Μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις μια συζήτηση και μπορεί να σε βοηθήσει, αν παραμείνει φυσικά η συζήτηση σε ουδέτερα θέματα.

#10 Προσδιόρισε τις αρνητικές σκέψεις σου για τις κοινωνικές δεξιότητες

Αν έχεις αρνητικές σκέψεις για τις κοινωνικές σου αλληλεπιδράσεις, τότε αυτό θα σου γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που σκέφτεται «νιώθω άβολα και θα ντροπιάσω τον εαυτό μου», σε ένα πάρτι θα κάθεται μόνο του σε μια γωνία. Και ίσως φύγει από το πάρτι νιώθοντας άβολα αφού ούτε εκείνος έκανε κάποια προσπάθεια να γνωριστεί ούτε του μίλησε κανένας.

Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις που πιθανόν να σε σέρνουν προς τα κάτω. Αντικατάστησέ τες με πιο ρεαλιστικές σκέψεις, όπως «Μπορώ να συνομιλήσω και να συναντήσω νέους ανθρώπους». Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να σταθεί σε σκέψεις που δεν είναι παραγωγικές. Μάθε ότι υπάρχει τρόπος να μην αφήνεις τις αρνητικές σκέψεις να αντικαθιστούν τα θετικά vibes.

Συμπερασματικά

Οι καλές κοινωνικές δεξιότητες είναι σημαντικές για μια αποτελεσματική επικοινωνία. Αν θεωρείς ότι το να κοινωνικοποιείσαι είναι μια πρόκληση για σένα, ξεκίνα τότε να ακολουθείς τις προτάσεις μας και να τις εξασκείς συνεχώς.

Οι καλές κοινωνικές δεξιότητες δεν έρχονται γρήγορα, χρειάζεται να τις εξασκείς συνεχώς, οπότε προσπάθησε να ακολουθήσεις αυτά τα tips και ξεκίνα να μιλάς με άλλους.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…