Τα 5 οφέλη του μινιμαλισμού

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο μινιμαλισμός πιο επίκαιρος από ποτέ δίνει μια απάντηση στους ραγδαίους, επώδυνους ρυθμούς της καθημερινότητας. Γίνεται εργαλείο για να επιλύσουμε τα προβλήματα του σήμερα.

Σε επίπεδο τρόπου ζωής, η αφαίρεση απαλλάσσει από το άγχος, αφαιρεί το βάρος που δε συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει. Η λιτότητα αφαιρεί τα φορτία του μαξιμαλισμού, των κοινωνιών της αφθονίας, της υλικής διαφθοράς, της κατάτμησης του ατόμου όπου συνθλίβεται το «εγώ» μέσα στις πλασματικές ανάγκες του.

Μινιμαλιστικός τρόπος ζωής σημαίνει ελάττωση, μείωση, ξεκαθάρισμα λιγότερα αντικείμενα και κυρίως καθόλου περιττά αντικείμενα. Να μάθεις να ζεις με λίγα και να σταματήσεις να αγοράζεις πράγματα που δε χρειάζεσαι. Να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτά που θέλεις να κάνεις και να απαλλαγείς από περιττά πράγματα, περιττές ασχολίες και περιττούς ανθρώπους. Να επιλέγεις την ποιότητα και όχι την ποσότητα διαφυλάσσοντας το «βάθος» που πολλές φορές θυσιάζεται στο «πλάτος» της καθημερινότητας και του γοργού ρυθμού ζωής.

Καταπολέμηση συναισθηματικού άγχους

Ακόμα κι αν οι αναμνήσεις μας δε βρίσκονται μέσα στα πράγματά μας, τα πράγματα είναι εκείνα που πολλές φορές πυροδοτούν και ενεργοποιούν τις αναμνήσεις. Αν ξεφορτωθούμε και τακτοποιήσουμε το χάος του σπιτιού μας, αλλά κρατήσουμε ορισμένα βασικά πράγματα (που συνδέονται με σημαντικές αναμνήσεις), οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας θα γίνουν πιο ξεκάθαρα.

Τα 5 οφέλη του μινιμαλισμού

Ψυχικά οφέλη

Με λιγότερα πράγματα μπορεί να είμαστε πιο δημιουργικοί, πιο στοργικοί, πιο κοινοτικοί, πιο αφοσιωμένοι στο περιβάλλον μας. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτοδιάθεσης, το ανθρώπινο κίνητρο βασίζεται σε τρία καθολικά στοιχεία: αυτονομία, ικανότητα και συγγένεια. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τον τρόπο ζωής χαμηλής κατανάλωσης ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη ικανοποίηση από τη ζωή.

Ευγνωμοσύνη

Εστιάζουμε σε αυτά που έχουμε αντί για αυτά που δεν έχουμε. Η ευγνωμοσύνη είναι μια σπάνια αρετή που δυστυχώς δεν έχουμε καλλιεργήσει αρκετά ώστε να εστιάζουμε στα θετικά σημεία της καθημερινότητας (όσα και αν είναι, σημαντικά ή όχι).Διαφορετικά, εστιάζοντας συνεχώς την προσοχή μας σε όσα δεν έχουμε και μοχθούμε να αποκτήσουμε ή να καταφέρουμε, θα αισθανόμαστε αν όχι πάντα αλλά τις περισσότερες φορές ελλιπείς, δυσαρεστημένοι και έρμαιοι των επιθυμιών μας.

Τα 5 οφέλη του μινιμαλισμού

Μινιμαλισμός και χρήματα

Από τα πιο αξιόλογα οφέλη του μινιμαλισμού είναι ότι σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε σε αυτό που έχει σημασία. Η μινιμαλιστική διαβίωση συνεπάγεται την παρουσία. Σας επιτρέπει να είστε εστιασμένοι στις αξίες σας. Δεν επικεντρώνεστε, δηλαδή, τόσο στην αναζήτηση υλικών αγαθών ή σε περισπασμούς που μπορούν να κλέψουν τις απλές χαρές της ζωής.

Ανθρώπινες σχέσεις

Το μήνυμα του μινιμαλισμού είναι: «Πρέπει να νιώθουμε ότι μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ όλα όσα έχουμε στη ζωή μας, είτε είναι υλικά αγαθά, είτε σχέση». Πολλοί από εμάς μένουμε στις σχέσεις μας με φίλους, συζύγους και συνεργάτες λόγω φόβου αλλαγής ή βολέματος. Η προθυμία μας επομένως να φύγουμε από το οικείο σημαίνει ότι έχουμε τη δύναμη να διατηρήσουμε μόνο εκείνες τις σχέσεις που πραγματικά αξίζουν.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.