Η ιστορία μας… το σώμα μας

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Ανθρώπινα σώματα, τόσο πολλά, τόσο όμορφα, τόσο διαφορετικά, τόσο υπέροχα μοναδικά. Σώματα που είναι συνοδοιπόροι μιας ζωής, που κουβαλούν σημάδια, φθορές, όνειρα, γεύσεις, εμπειρίες και ιστορίες. Σώματα που γίνονται καταφύγιο, σώματα που φιλοξενούν ανθρώπινες ζωές, σώματα καταπονημένα, ανθρώπινα σώματα που ενώνονται με αλλά σώματα.

Πόσο μαγικό άραγε είναι το σώμα μας και πόσες σημαντικές λειτουργίες επιτελεί; Πόσες ιστορίες έχουν ανεξίτηλα χαραχθεί πάνω του! Πόσα όνειρά μας έχει ”στεγάσει”!

Εάν κάποιος μου ζητούσε να περιγράψω το ανθρώπινο σώμα θα έλεγα ότι είναι ένα βιβλίο, με κάθε σημάδι, ατέλεια, φθορά να είναι και ένα κεφαλαίο στο βιβλίο της ζωής. Κάθε σημάδι να μαρτυρά και μια ιστορία από εκείνα τα  παιδικά παιχνίδια και τις ανέμελες βόλτες με ποδήλατο, που ίσως, επειδή ακόμη δεν ήμασταν ποδηλάτες, κατέληγαν με τραύματα.

Άλλα σημάδια, μπορεί να ανήκουν σε πιο ”σκοτεινά” κεφάλαια της ζωής μας, θυμίζοντάς μας ότι, εν τέλει τα καταφέραμε και νικήσαμε τον πόνο. Οι ατέλειες από την άλλη, εάν και δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ατέλειες, καθώς το σώμα μας είναι μοναδικά υπέροχο, οι ατέλειες, λοιπόν, αποδεικνύουν πως παρά το όποιο ψεγάδι, θεωρούμε εμείς ότι υπάρχει, το σώμα αυτό μπορεί και έχει τη δυνατότητα να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Σχετικά με τις  φθορές, θα έλεγα, ότι είναι ίσως, το αγαπημένο μου κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής. Φθορές που φέρνει ο χρόνος, ρυτίδες, άσπρες τρίχες, με καθένα από αυτά να αποτελεί και ένα πολύτιμο εφόδιο γνώσης και σοφίας, ενώ κάθε μυϊκός πόνος και μια υπενθύμιση ότι έχουμε εργαστεί σκληρά και μας αξίζει να απολαύσουμε ότι με κόπο έχουμε αποκτήσει.

Ωστόσο, συχνά, σαφώς επηρεασμένοι από τα πρότυπα ομορφιάς της εποχής, κατακρίνουμε και αποδοκιμάζουμε το σώμα μας.


Διαβάστε επίσης: Η μόδα αλλάζει τα κατεστημένα πρότυπα ομορφιάς, έτσι και εμείς!


Πριν όμως ασκήσουμε κριτική και παραπονεθούμε για τα παραπάνω κιλά που ίσως έχουμε πάρει, ας αναρωτηθούμε πόσες καινούργιες γεύσεις και στιγμές ευτυχίας έχουμε προσθέσει στο βιβλίο της ζωής.

Μήπως, από την άλλη, τα κιλά που χάσαμε, υποδηλώνουν ότι πρέπει να μας φροντίσουμε ώστε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορίες;

Πριν παραπονεθούμε για τη μύτη μας, που κατά τη γνώμη μας δεν είναι και η ιδανική, ας σκεφτούμε πόσες νέες μυρωδιές ”φιλοξένησε”.

Τα δε πόδια πόσα μέρη έχουν επισκεφθεί, χαρίζοντας σπουδαία κεφάλαια στο βιβλίο της ζωής.

Τα χέρια μας, πόσες αγκαλιές έχουν μοιράσει;

Τα αυτιά μας πόσα όμορφα νέα έχουν υποδεχθεί;

Τα μάτια μας πόσες εικόνες έχουν απομνημονεύσει, στολίζοντας το βιβλίο της ζωής; και εκείνο το σπυράκι που ένα πρωί αντικρίσαμε στον καθρέφτη μας και βιαστήκαμε να το  κατηγορήσουμε ότι χαλάει την εικόνα μας, μήπως ήταν η αρχή για το κεφάλαιο της εφηβείας;

Και μετά από όλα αυτά τα τόσα σημαντικά που γεύτηκε, ονειρεύτηκε, αφουγκράστηκε και απέκτησε το σώμα μας εμείς συνεχίζουμε να το κρίνουμε;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί έναν αληθινό θησαυρό, που εμπεριέχει όλη μας  την ιστορία, υπενθυμίζοντάς μας, πόσο μακριά, παρά τα πάθη, τα λάθη, τις δυσκολίες έχουμε καταφέρει να φτάσουμε.

Αντί, λοιπόν, να τα αποδοκιμάζουμε ας τα αγαπήσουμε, καθώς επάνω του είναι αποτυπωμένη όλη μας η ζωή. Και η ζωή μας ανήκει, ας γράψουμε επομένως την πιο όμορφη δική μας ιστορία.

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.