Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: καθημερινός αγώνας όλων ενάντια στα φαινόμενα βίας

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Με αφορμή την ημέρα κατά της βίας των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, ενημερωνόμαστε για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα για μια κοινωνία σεβασμού απέναντι στην γυναίκα και κάθε άνθρωπο.

Η γυναικεία χειραφέτηση είναι ένα φαινόμενο που άργησε να επέλθει. Η θέση της γυναίκας σας αρκετά λίγες κοινωνίες ιστορικά ήτανε ίση ή έστω κοντά στον άνδρα. Μέσα από πολλούς αγώνες οι γυναίκες διεκδίκησαν και κατέκτησαν τα δικαιώματα τους και κατοχυρώθηκαν ως ίσες με τους άνδρες. Στην μετά  Covid  εποχή όμως τα περιστατικά γυναικείας βίας έχουν αυξηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, σε σημείο πλέον, τα φαινόμενα βίας να αποτελούν συνήθεια και όχι μεμονωμένα περιστατικά.

Οι αριθμοί μιλούν

Την ώρα που γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης ανά την Ευρώπη έχουν πάρει φωτιά  οι αριθμοί μιλούν. Συγκεκριμένα μια στις τρείς γυναίκες έχουν υποστεί σωματική η σεξουαλική βία και μάλιστα αρκετές φορές πριν την ηλικία των 15 ετών. Τα περιστατικά λεκτικής βίας αυξάνονται καθημερινά και οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση σε ποσοστό 55%. Επιπλέον τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται συνεχώς και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζει οικονομικές και κοινωνικές τάξεις ούτε μορφωτικό επίπεδο.

Τι φταίει

Οι παράγοντες είναι πολλοί μια και έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ψυχικά νοσήματα στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι πλέον έχουν αναπτύξει αρκετές διαταραχές στην προσωπικότητά τους και μάλιστα δεν ζητούν και ψυχολογική βοήθεια. Από την άλλη δυστυχώς η στάση του θύματος αλλά και των παρατηρητών. Το θύμα πρέπει να μιλήσει για την βία που δέχεται είτε είναι λεκτική είτε σωματική και πρέπει πάση θυσία να κόβει τις συμπεριφορές αυτές εν τη γενέσει δηλαδή πριν γίνουν μια μόνιμη κατάσταση. Όμως ο τρίτος παρατηρητής οφείλει να βοηθήσει και να επέμβει ώστε να διακόψει την κακή συμπεριφορά.

Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: καθημερινός αγώνας όλων ενάντια στα φαινόμενα βίας

Επιπλέον όσο και να έχει εξελιχθεί ο πολιτισμός μας οι προκαταλήψεις, ο φανατισμός και η θρησκευτικές πεποιθήσεις (βλέπε θεοκρατικό          Ιράν) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτού του κύματος βίας στις γυναίκες σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Πράξεις βίας

Η βία μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές. Για παράδειγμα η λεκτική βία κατά την οποία ο θύτης μιλάει με άσχημο και προσβλητικό τρόπο απέναντι στην γυναίκα, η σωματική βία στην οποία καταφεύγει στον τραυματισμό ή τον ξυλοδαρμό της γυναίκας και ίσως η πιο συχνή μορφή βίας είναι η αυτή που πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου με διάφορους τρόπους (εκβιασμοί, εκφοβισμοί, ανάρμοστα σεξουαλικά μηνύματα).

Τι πρέπει να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε

Η αρχή γίνεται πάντα από την πρόληψη. Αν ένας άνθρωπος σας  δίνει σημάδια βίαιης συμπεριφοράς είτε λεκτικής, είτε σωματικής, είτε έχει τάση ελέγχου πάνω σας πρέπει να μην συνεχίσετε την επαφή σας με αυτόν τον άνθρωπο. Αν από την άλλη είναι αναγκαίο να έχετε επαφή με αυτόν πρέπει να τους εκφράσετε ξεκάθαρα πως νιώσετε και αν επιμένει ίσως η συμβολή των αρμόδιων αρχών να είναι η τελική και οριστική λύση.

Όσον αφορά την περίπτωση βιασμού οι λύσεις δυστυχώς δεν είναι πολλές και οι απόψεις διίστανται ακόμα και από τους ειδικούς. Στην  πραγματικότητα ο κίνδυνος είναι μεγάλος συνέχεια. Πρέπει λοιπόν να έχετε στο νου σας ότι πρέπει να βγαίνετε με ανθρώπους που είναι εμπιστοσύνης, να τους γνωρίζετε και να αποφύγετε τις ανώνυμες επαφές από διαδίκτυο όπως και το να μοιράζεστε αρκετές πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση βιασμού

Ο βιασμός είναι ένα συμβάν εντελώς απροσδόκητο και μη αναμενόμενο. Όμως αν όντως βρεθείτε σε δυσχερή θέση όλοι οι ξένοι επιστήμονες δηλώνου ότι πρέπει να προσπαθήσετε να το κάνετε να σας δει σαν άνθρωπο και όχι σαν αντικείμενο, να δηλώσετε ότι όλο αυτό δεν γίνεται με την συγκατάβαση σας και επιπλέον πρέπει να προσπαθήσετε να ξεφύγετε με όλους του πιθανούς τρόπους και να πάτε στην αστυνομία. Ενημερώστε φίλους ή γνωστούς ότι βγαίνετε με κάποιον πιθανό εραστή και καθιερώστε μια λέξη η οποία να σημαίνει ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο ή ότι διαισθάνεστε κίνδυνο. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας αν αισθάνεστε κίνδυνο.

Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: καθημερινός αγώνας όλων ενάντια στα φαινόμενα βίας

Αν δείτε μπροστά σας τέτοιο περιστατικό πρέπει να επέμβετε άμεσα. Μιλήστε στον βιαστή αποσπάστε του την προσοχή και βοηθήστε το θύμα είτε σωματικά είτε λεκτικά. Ακόμα και μια κουβέντα ή να αντιληφθεί ο βιαστής ότι κάποιος τον έχει δει μπορεί να τον τρομάξει ή έστω να τον καθυστερήσει ώστε να έχετε χρόνο να ενημερώσετε την αστυνομία.

Γενικά η βία των γυναικών δεν είναι ένα φαινόμενο που θα σταματήσει. Η απάντηση σε αυτό όμως είναι η ετοιμότητά μας και η βοήθεια μας σε άτομα τα οποία έχουν δεχτεί βία ή τα οποία βλέπουμε να δέχονται βία.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.