Δωρεά αίματος: η προετοιμασία και η αποθεραπεία

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η δωρεά αίματος είναι μια πολύτιμη πράξη που μπορεί να σώσει ζωές. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής δωρεά αίματος και η υγεία του δωρητή, υπάρχουν ορισμένα βήματα προετοιμασίας πριν και μετά τη δωρεά. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς πρέπει να προετοιμαστείτε πριν δώσετε αίμα και τι πρέπει να κάνετε μετά.

Πριν τη δωρεά αίματος:

Επικοινωνήστε με τον φορέα αιμοδοσίας: Πριν κανονίσετε τη δωρεά, επικοινωνήστε με τον τοπικό φορέα αιμοδοσίας για πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις, τις ώρες λειτουργίας και τις οδηγίες.

Επιλέξτε την κατάλληλη ώρα ώστε να μην χρειαστεί να κάνετε κάποια βαριά δουλειά μετά η οποία να απαιτεί να σηκώσετε βάρη.

Παρακολούθηση διατροφής: Τρώτε ένα υγιεινό γεύμα πριν τη δωρεά, που να περιλαμβάνει πρωτεΐνες και άφθονα υγρά. Αποφύγετε βαριά, λιπαρά γεύματα τα οποία μπορεί να είναι δύσπεπτα επειδή τα βαριά φαγητά απαιτούν μια συγκεκριμένη ποσότητα αίματος στο στομάχι για να  χωνευτούν.

Πιείτε αρκετό νερό: Πίνετε αρκετό νερό τις προηγούμενες ώρες, για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

dorea_aimatos_h_proetoimasia_kai_h_apotherapeia

Κατά τη δωρεά αίματος:

Συζητήστε ειλικρινά: Συζητήστε με τον επαγγελματία υγείας σχετικά με την υγεία σας, τα φάρμακα που λαμβάνετε και τυχόν προβλήματα. Δώστε του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση σας και μην παραλείψετε να αναφέρετε οποιεσδήποτε χρόνιες παθήσεις έχετε.

Χαλαρώστε: Καθίστε άνετα κατά τη διάρκεια της δωρεάς. Μπορεί να σας προταθεί να κάνετε ελαφριές κινήσεις μυών ώστε να βοηθήσετε στη ροή του αίματος.

Μετά τη δωρεά αίματος:

Επιπλέον υγρά: Συνεχίστε να πίνετε νερό για την επόμενη μέρα, για να αντιμετωπίσετε τυχόν αιματώματα. Βοηθήστε το αίμα σας να κυκλοφορήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στον οργανισμό σας.

Ξεκουραστείτε: Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να ξεκουραστείτε μετά τη δωρεά. Αποφύγετε βαριά άσκηση και οτιδήποτε μπορεί να απαιτεί υπερβολική ποσότητα αίματος.

dorea_aimatos_h_proetoimasia_kai_h_apotherapeia

Απολαύστε ένα ελαφρύ γεύμα: Ένα ελαφρύ γεύμα μετά τη δωρεά μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε. Πάρτε τις

Συμπέρασμα: Η δωρεά αίματος είναι ένας τρόπος να δώσουμε πίσω στην κοινότητά μας, αλλά πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και ενημέρωση. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια ασφαλή και αποτελεσματική δωρεά αίματος που θα βοηθήσει όσους το χρειάζονται.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.