Βρυξέλλες, αξιοθέατα στην καρδιά του Βελγίου

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας αλλά και διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γεμάτη αντιθέσεις και αντιφάσεις που ιντριγκάρουν όχι μόνο τους επισκέπτες της, αλλά μερικές φορές και τους ίδιους τους κατοίκους της, αποτελεί έναν από τους ενδιαφέροντες ακόμη προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης. Η ανέμελη ατμόσφαιρα της πόλης αλλά και η σταθερή μεταξύ άλλων ποιότητα της καθημερινής ζωής εκεί, θα σας σαγηνεύσουν. Αναμφίβολα θα απολαύσετε τις βόλτες στα αμέτρητα μαγαζιά της πόλης, το καλό φαγητό στα υπέροχα εστιατόριά της, τα ζαχαροπλαστεία σοκολάτας που θα σας κάνουν να νιώσετε και πάλι παιδί αλλά και τα ιστορικά της κτήρια στα πλακόστρωτα δρομάκια, που απλά και μόνο κοιτάζοντάς τα θα σας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω, σχεδόν στη δημιουργία τους. Άλλωστε, δεν ανακηρύχτηκε τυχαία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2000.

Κάνοντας μια βόλτα στα καλύτερα αξιοθέατα των Βρυξελλών:

Θαυμάστε το μεγαλοπρεπές Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών

Πρόκειται για το επίσημο παλάτι του βασιλιά και της βασίλισσας των Βέλγων, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιείται σήμερα ως βασιλική κατοικία, επειδή ο βασιλιάς και η οικογένειά του ζουν στο Βασιλικό Κάστρο του Λάκεν στα περίχωρα των Βρυξελλών. Το ανάκτορο βρίσκεται μπροστά από το πάρκο των Βρυξελλών και χωρίζεται από αυτό με μια μεγάλη πλατεία που ονομάζεται Paleizenplein / Place des Palais. Η ιστορία του κάστρου ξεκινάει από το δεύτερο μισό του 11ου αιώνα και το πρώτο μισό του 12ου, όταν χτίστηκε ένα κτήριο που περισσότερο έμοιαζε με αμυντικό κάστρο. Το κάστρο αυτό μέσα στους αιώνες έγινε παλάτι, το οποίο μετά την τελευταία ανακαίνισή του το 1900 από τον βασιλιά Λεοπόλδο τον δεύτερο, κατέληξε σε αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Μανεκέν Πις

Αυτό το αγαλματίδιο, ύψους 30 εκατοστών, παριστάνει ένα αγοράκι που κατουράει σε μία λιμνούλα. Το μανεκέν Πις είναι για τις Βρυξέλλες ό,τι η Φοντάνα ντι Τρέβι για τη Ρώμη ή τα λιοντάρια της πλατείας Τραφάλγκαρ για το Λονδίνο. Αυτό το αυθεντικό μπρούντζινο άγαλμα του Ζερόμ Ντικενουά του πρεσβύτερου τοποθετήθηκε το 1619, σχολιάζοντας με χιούμορ την έλλειψη πόσιμου νερού στην περιοχή.

Η Αψίδα του θριάμβου (Arc de Triomphe)

Ένα από τα πολύ σημαντικά αξιοθέατα, φυσικά, είναι η αψίδα του θριάμβου. Αυτή η αψίδα χτίστηκε με σκοπό να απεικονίσει το λαμπρό παρελθόν των Βρυξελλών. Επίσης λειτούργησε ως η νέα πύλη εισόδου στο κέντρο, για ανθρώπους που έμπαιναν από την ανατολική πλευρά των Βρυξελλών, δια μέσου του νεόχτιστου δρόμου Tervurenlaan/Avenue de Tervueren.

Βασιλικά μουσείο Ιστορίας και Τέχνης

Γνωστό ως Μουσείο Σενκαντενέρ, το εξαιρετικό αυτό μουσείο βρίσκεται εδώ από τις αρχές του 1900. Η ιστορία όμως της συλλογής του, χρονολογείται από το 15ο αιώνα. Τα τμήματα των αρχαίων πολιτισμών περιλαμβάνουν την Αίγυπτο και την Ελλάδα, την Περσία και την ‘Απω Ανατολή. Υπάρχουν εκθέματα από το Βυζάντιο, το Ισλάμ, την Κίνα και την Ινδική χερσόνησο, καθώς και από τους προκολομβιανούς πολιτισμούς της Αμερικής. Υπάρχουν, επίσης, πλήθος διακοσμητικά αντικείμενα όπως γυαλικά, ασημικά, πορσελάνες και μία εξαιρετική συλλογή από δαντέλες και ταπισερί. Τα θρησκευτικά γλυπτά και τα βιτρό εκτίθενται κάτω από τις θολωτές οροφές, γύρω από μία αυλή και από τα περιστύλια των ναών.

Βασιλικό μουσείο του στρατού και της στρατιωτικής ιστορίας

Μαζί με το τμήμα που είναι αφιερωμένο στην αεροπορία, η έκθεση καλύπτει πλήρως την ιστορία του βελγικού στρατού από όλες τις απόψεις, από τα τέλη του 1700 μέχρι σήμερα. Εκτίθενται όπλα, στολές, παράσημα και πίνακες. Υπάρχει, επίσης, ένα τμήμα αφιερωμένο στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Δύο νέα τμήματα καλύπτουν τους παγκόσμιους πολέμους και τη δράση της Βελγικής Αντίστασης.

Φωτογραφίστε το μνημείο του ατόμου, Atomium

Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ. και αποτελεί χαρακτηριστικό και σημαντικότατο για τον διεθνή τουρισμό, μέρος των Βρυξελλών και του Βελγίου, μοναδικό δημιούργημα στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και εμβληματικό απομεινάρι, καθώς συνεχίζει να ενσαρκώνει καθολικές ανθρωποκεντρικές ιδέες για το μέλλον, μισό αιώνα αργότερα. Στο πολιτιστικό πρόγραμμά του μεταφέρει μια συζήτηση του 1958: Τι είδους μέλλον θέλουμε για αύριο; Από τι εξαρτάται η ευτυχία μας; Η πρόσφατη ανακαίνισή του το 2006 του έδωσε πίσω τη λάμψη του και οι νέες συσκευές εγγυώνται την αντοχή του. Πέντε από τις εννέα σφαίρες είναι ανοικτές για το κοινό ενώ η ανώτερη σφαίρα προσφέρει μια εκπληκτική θέα στην πόλη των Βρυξελλών. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, η θέα φτάνει ακόμη και μέχρι την Αμβέρσα.

Δίπλα στο Atomium βρίσκεται και η μίνι-Ευρώπη, ένα πάρκο με μινιατούρες όλων των σημαντικών κτηρίων της Ευρώπης σε κλίμακα 1:25, από την Ακρόπολη, μέχρι την Plaza de Toros στη Σεβίλλη και το Big Ben στο Λονδίνο.

Βόλτα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Parlamentarium

Ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κέντρου επισκεπτών στην Ευρώπη. Τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να δουν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και πώς αυτό επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή με έναν εντελώς δυναμικό τρόπο.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…