Βοήθεια, η μαμά μου θα πάει νηπιαγωγείο!

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Το νηπιαγωγείο είναι από τα πιο σοβαρά βήματα στη ζωή του ανθρώπου και κυρίως της μαμάς !Η μαμά είναι αυτή που ψάχνει, αγωνιά, ξαγρυπνά και στο τέλος μετά από πολλές ώρες σκέψης που ξεπερνάνε τις ώρες που χρειάστηκε ο Noam Chomsky για να γράψει  τις «Συντακτικές Δομές της Γλώσσας» αποφασίζει που τελικά θα πάρει την πεμπτουσία της μορφωτικής του σταδιοδρομίας το σπλάχνο της.

Αγαπητές μαμάδες παρακάτω σας δίνουμε 5 λόγους για να «ανακουφιστείτε» από το άγχος όταν το βλαστάρι σας θα περνάει τις πύλες του πρώτου και πιο σημαντικού ιδρύματος  (φαντάζεστε εσείς) που θα το επηρεάσει στη ζωή του όσο τίποτα άλλο, το νηπιαγωγείο.

  • Αυτά που βλέπετε εσείς εκείνο δε θα τα προσέξει ποτέ 

Η αίθουσα που είναι πολύ μικρή, τα παιχνίδια που δεν είναι πολλά, η νηπιαγωγός που δε σας γέμισε το μάτι έτσι όπως μιλούσε στα παιδιά και αλλά ¨ων ουκ εστί αριθμός¨ που είναι πιθανοί κίνδυνοι για το παιδί σας, που πρέπει να τους προλάβετε αν δε θέλετε να κακοπέσει το καλομαθημένο σας. Από αυτά που είδατε εσείς τίποτα δε θα προσέξει, ούτε την πόρτα, ούτε τα παιχνίδια, ούτε και το μαλλί της νηπιαγωγού. Αυτό που το νοιάζει είναι να παίζει ξέγνοιαστο και να περνάει όμορφα.

  • Αν αγχώνεστε τόσο φανταστείτε όταν επιλέγει σχολή για το πανεπιστήμιο 

Δε λέω σημαντικό πράγμα το νηπιαγωγείο, η αρχή της μαθησιακής του πορείας, ο δρόμος προς την επαγγελματική του καταξίωση (κάποτε…στο μέλλον) αλλα μήπως το παρακάνετε λιγάκι; Όταν έρθει εκείνη η ώρα η ευλογημένη να διαλέξετε πανεπιστήμιο σκεφτείτε… σε τι κατάσταση θα είστε τότε;

  • Έχετε αναρωτηθεί γιατί ο μπαμπάς δεν αγχώνετε όσο εσείς;

Καιρό τώρα σας τρώει τα σωθικά μια απορία: «Καλά αυτός ο άντρας μου αναίσθητος είναι; Δε βλέπει τι σημαντική απόφαση είναι αυτή για το μέλλον του παιδιού μας;» Οι άντρες γενικά τείνουν να μην αγχώνονται τόσο για την εκπα;iδευση των παιδιών τους (μάλλον γιατί έχουν εσάς πλάι τους που το κάνετε) αλλά και γιατί βλέπουν τα πράγματα με μια πιο απλή προσέγγιση: «Αν δεν του αρέσει τότε βλέπουμε …και στο κάτω κάτω νηπιαγωγείο είναι» θα σας πει και θα σας εκνευρίσει (είμαι βέβαιη!) 

Κι όμως αν το σκεφτείτε λίγο πόσο δίκιο έχουν… Γιατί να αγχωνόμαστε για κάτι που εύκολα μπορεί να λυθεί;

  • Η οικογένεια είναι πάντα το πιο δυνατό πρότυπο απ’ όλα.

Να θυμάστε πώς όσα εφόδια κι αν δώσει στο παιδί σας, ένα σχολείο όσο καλό κι αν είναι, πάντα τα πρότυπα που θα μιλούν πιο δυνατά απ όλα και θα του καθορίσουν την πορεία στη ζωή του είναι το δικό σας, της οικογένειάς του. Οπότε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και των εφοδίων που θα πάρει τον έχετε εσείς.

  • Δε θα θυμάται πάρα ελάχιστα όταν μεγαλώσει 

Δεν αξίζει να αγχώνεστε επίσης για τον εξής απλούστατο λόγο: λίγα θα θυμάται έως ελάχιστα από την προσχολική ζωή του όταν μεγαλώσει. Κι εσείς θα θυμάστε πόσο σκέψη και τρέξιμο είχατε κάνει τότε…

Το μοναδικό κριτήριο που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι όταν θα σας κοιτάζει με τα φωτεινά του μάτια και το μεγάλο του χαμόγελο, θα είναι αυτό που θα σας πει ότι περνάει ποοοολύ ωραία!!

Αφιερωμένο στα νηπιαγωγάκια της οικογένειάς μου, μικρά και μεγάλα!

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Influence:

Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική φιλολογία, μεταπτυχιακά στους τομείς της Ιστορίας και της Ειδικής Αγωγής…