Αθηροσκλήρωση: η διατροφή θα σας προστατεύσει!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τις τελευταίες δεκαετίες η αθηροσκλήρωση αποτελεί την νούμερο ένα αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ευθύνεται για για 17 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο!

Με τον όρο «αθηροσκλήρωση» αναφερόμαστε στις βλάβες μεγάλων ή μεσαίων μεγέθους αρτηριών από την ύπαρξη LDL χοληστερόλης στα τοιχώματά τους. Το αθήρωμα που συγκεντρώνεται μοιάζει με ένα κίτρινο υλικό και αποτελεί μία συσσωρευμένη πλάκα (πλούσια σε χοληστερόλη).

Με τον καιρό, αυτή η «πλάκα» μειώνει την διάμετρο των αρτηριών και των αγγείων και τους προκαλεί «στένωση». Οι αρτηρίες με την σειρά τους δεν μπορούν ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του οργανισμού και τα αποτελέσματα είναι η εμφάνιση καρδιακών εμφραγμάτων ή ισχαιμικών εγκεφαλικών.

Όπως είναι γνωστό από περιστατικά αθηροσκλήρωσης στο κοντινό μας περιβάλλον, η παθολογική αυτή κατάσταση μπορεί να αντιμετωστεί με έναν συντηρητικό τρόπο ζώης αλλά αν τα πράγματα γίνουν πιο σοβαρά η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, υπάρχει σίγουρα τρόπος πρόληψης έναντι της αθηροσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, και αυτός δεν είναι άλλος από την υιοθέτηση ενός υγειούς και ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Αθηροσκλήρωση: η διατροφή θα σας προστατεύσει!

Πιο συγκεκριμένα, αυτός περιλαμβάνει την ισορροπημένη και πλήρη διατροφή, την καθημερινή άσκηση, την αποφυγή του καπνίσματος, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τον σωστό ύπνο και όσο γίνεται την μείωση του στρες.


Διαβάστε επίσης:Ο σολομός φροντίζει την υγεία και τον… ύπνο μας!


Αθηρωματική πλάκα και η διατροφή που την εμποδίζει

Η επιστήμη δρα συνεχώς για το κοινό καλό της ανθρωπότητας έναντι σε σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες. Έτσι και στην περίπτωση αυτή, Αμερικάνοι ερευνητές ανακάλυψαν μία ουσία, η πρόσληψη της οποίας προστατεύει τα αγγεία από την εναπόθεση λιπώδους υλικού στο εσωτερικό τους. Η ουσία υτή είναι η λουτεΐνη και αποτελεί συστατικό των λαχανικών.

Αθηροσκλήρωση: η διατροφή θα σας προστατεύσει!

Η επιστήμονες ελέτησαν τη σχέση της λουτεΐνης με την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών στην καρωτίδα σε εθελοντές χωρίς ιστορικό καρδιοπαθειών για ένα διάστημα 18 μηνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν υψηλές συγκεντρώσεις λουτεΐνης στο αίμα τους εμφάνιζαν τη μικρότερη πάχυνση, ενώ αυτοί με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις είχαν πενταπλάσια αύξηση της πάχυνσης στους 18 μήνες.

Η λουτεΐνη βρίσκεται στα μπρόκολα, το μαρούλι, το αγγούρι, τον αρακά, τα φασολάκια, το λάχανο, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το νεροκάρδαμο και το σέλινο, αλλά και στα αβγά μιας και είναι αυτή που δίνει το κίτρινο χρώμα στον κρόκο.

Επιπλεόν, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι στα φρούτα και τα λαχανικά περιέχονται πολλές  ευεργετικές ουσίες και είναι πιθανό, όχι μία αλλά συνδυασμός αυτών,  να συμβάλλει στην προστασία έναντι του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Πηγή

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…