Ζουκ – ο χορός του έρωτα

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Tο ζουκ είναι ένας σύγχρονος χορός και από αρκετούς θεωρείται ο χορός του 21ου αιώνα. Πρόσφατα άρχισε να αποκαλείται και χορός του έρωτα. Είναι επίσης γνωστό και ως «Ζουκ-Kizomba». Στις μέρες μας ο χορός έχει βελτιωθεί και εξελιχθεί με την εισαγωγή από διάφορα είδη μουσικής που έχουν παρόμοιες ρυθμικές δομές (χιπ-χοπ, R&B).

Προέρχεται από μία ομάδα στενά συνδεδεμένων ειδών χορού που εξελίχθηκαν από την Λαμπάντα και συνήθως χορεύεται με μουσική Ζουκ ή Κιζόμπα. Ο χαρακτηρισμός Βραζιλιάνικος Ζουκ χρησιμοποιείται για να το διακρίνει από αυτό της Καραϊβικής.

Το βραζιλιάνικο Ζουκ οδηγείται όχι μόνο από τα χέρια αλλά και άλλα μέρη του σώματος, όπως η κίνηση στους γοφούς, τα πόδια, τους ώμους, το κεφάλι ακόμα και με οπτική επαφή. Οι πιο καθοριστικές φιγούρες αυτού του χορού είναι το καμπρέ (η καμπύλη της σππονδυλικής στήλης) και οι κινήσεις των μαλλιών ή του κεφαλιού εκτός του άξονα.

Οι δυο κυρίαρχες μορφές του Ζουκ είναι το Ουκ-Λαμπντα, και το Ρίο-στυλ. Σαν είδη χορού είναι από τους πιο δημοφιλείς χορούς για ζευγάρια στην Βραζιλία. Έχει αρκετούς φανατικούς χορευτές σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο Ζουκ πληθυσμό στην Ευρώπη είναι η Ολλανδία και η Ισπανία.

Τα είδη του Ζουκ είναι         

Antillean zouk: είναι παραδοσιακός χορός της Γαλλικής Καραϊβικής όπως το compass σε κλειστή επαφή, όπου οι γοφοί κουνιούνται ελεύθερα στη μεριά του σώματος όταν βηματίζει εμπρός ή πίσω.

Lambanda: ο πρόγονος του ζουκ. Σαν ονομασία προέρχεται από την κυματοειδή κίνηση που κάνει ένα μαστίγιο, όπως αναπαρίσταται από τα σώματα των χορευτών.

Porto Seguro style:  θεωρείται η σύγχρονη έκδοση και παρότι είναι γρήγορος και με ενέργεια, έχει απαλή ροή και οι κινήσεις είναι συνεχόμενες ενώ οι χορευτές κινούνται ο ένας σε τροχιά γύρω από τον άλλο.

Rio style zouk: έχει δημιουργηθεί στο Ρίο στις αρχές των 90’s, και χρησιμοποιεί μία τροποποιημένη, αργή και αισθησιακή έκδοση της Lambada.

Mzou: δημιουργήθηκε στη Μαγιόρκα το 1991 και οι ομάδα των Spiral dancers είναι οι πιο γνωστοί συνεχιστές αυτού του είδους.

Soulzouk: δημιουργήθηκε το 2005 στο Ριο και διαφέρει από τα υπόλοιπα είδη με τον τρόπο που χορεύεται με την μουσική. Χορεύεται και διδάσκεται όπως το Rap και το RnB.

Τα οφέλη του ζουκ για το σώμα σας

Tο ζουκ προωθεί την ευελιξία, τη δύναμη, τον αυτοσχεδιασμό, τη μνήμη. Αν δεν σας αρέσει ο παραδοσιακός τρόπος εκγύμνασης, τότε σας προσφέρει εναλλακτική λύση. Βελτιώνει τη μνήμη, το συντονισμό, αλλά γυμνάζει και το σώμα αφού είναι γρήγορος και απαιτεί συνεχόμενη κίνηση. Γυμνάζονται τα πόδια, τα χέρια, αλλά συσφίγγει και η κοιλιά σας.

Aν θέλετε να γνωρίσετε τα οφέλη του ζουκ στο σώμα σας δεν έχετε παρά να το γνωρίσετε ζωντανά. Κάθε Πέμπτη στο Folie Latin Club στην Αθήνα η βραδιά είναι αφιερωμένη στο ζουκ-κιζόμπα. Γύρω στις 10.30 η βραδιά ξεκινάει με δωρεάν μαθήματα ζουκ και συνεχίζεται σε ρυθμούς κιζόμπα όλη νύχτα. Εάν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στην ομάδα του Folie στο Facebook KIZOMBA ZOUK LATIN @ FOLIE CLUB.

Ένας αισθησιακός χορός που θα ανανεώσει την ερωτική σας διάθεση και το σώμα σας. Δεν έχετε παρά να τον δοκιμάσετε!

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.