Ζώντας το παρόν

Συντάκτης: Βησσαρίων Ζερβας, Wellness Coach

Οι ασυναίσθητες σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συναισθηματική, φυσική και πνευματική υγεία μας.

Το Πρόγραμμα Mindfullness (Ενσυνειδητότητα) – Living in the present μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ιατρική Σχολή (Κέντρο Ενσυνειδητότητας)της Μασαχουσέτης από το 1978 αλλά και από το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Ενσυνειδητότητας Λονδίνου).

Η πραγματική ύπαρξή μας, ο αληθινός μας εαυτός βρίσκεται βαθιά μέσα μας, κάτω από την εικόνα του ΕΓΩ που προβάλλουμε προς τα έξω!

Η διαδικασία λοιπόν που προτείνει να ακολουθήσουμε το Πρόγραμμα Ενσυνειδητότητας για να αφυπνιστούμε είναι μια μορφή διανοητικής κατάρτισης, μια νέα διδασκαλία μάθησης, γνωριμίας με τον πραγματικό μας εαυτό.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί συνεχή δράση. Χρειάζεται διαρκώς ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ κάτι, με αποτέλεσμα να μην έχουμε χρόνο ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ. Τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε να διαχειριστούμε το παρόν, ακόμα και όταν σταματάμε να δραστηριοποιούμαστε, διότι έχουμε μάθει διαρκώς να κάνουμε.

Αυτό ακριβώς είναι το νόημα του Mindfulness (ΜF):

Η αξία του ΤΩΡΑ, της στιγμής.

Ενισχύει τη συγκέντρωση και την κινητική συνειδητοποίηση. Είτε κολυμπάμε, κάνουμε ποδήλατο, τρέχουμε ή επικοινωνούμε, το MF μας βοηθάει να ζούμε πιο έξυπνα. Μέσα από αυτό βλέπουμε άμεσα τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, το αληθινό για εμάς.

Ακολουθήστε την τεχνική με συνέπεια

Το MF μας βοηθάει να αλλάξουμε νοητικό πρότυπο, γι’ αυτό οφείλουμε να ακολουθήσουμε την τεχνική με συνέπεια και συνέχεια. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε από τον αυτόματο πιλότο.

Παρόλο που δεν είναι άμεσα μετρήσιμο το αποτέλεσμα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι με την αντιληπτική άσκηση επιτυγχάνεται το επιθυμητό.

Κάνοντας Mindfulness κερδίζουμε χρόνο για να ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αντιλήψεις (υποκειμενικές), τους φόβους, τα άγχη μας, οτιδήποτε αποσπά την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας από αυτό που κάνουμε τη δεδομένη στιγμή. Με αυτήν τη σαφή προσέγγιση βλέπουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα βήμα βήμα, παρατηρούμε και την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά κυρίως απολαμβάνοντας τη στιγμή (performance). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποβάλλουμε το «όλον», το οποίο προκαλεί στρες και μας αποσπά την προσοχή.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σαφώς η εκπαίδευση στο MF είναι πιο σύνθετη από κάποιες βασικές οδηγίες αυτοεξάσκησης, τις οποίες σας παραθέτουμε:

1. Ακουμπήστε την πλάτη στον τοίχο ή στο έδαφος, ώστε να αισθάνεστε άνετα και το σώμα σας να είναι χαλαρό. Διατηρήστε ελαφρώς ανοιχτά τα πόδια και τους ώμους και τα χέρια γερμένα στο πλάι. Φροντίστε να μην αλλάζετε στάση.

2. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Αναπνέετε φυσιολογικά, όπως έχετε συνηθίσει, χωρίς να αλλάζετε τον «κύκλο» της αναπνοής σας.

3. Εισπνεύστε από τη μύτη, αφήστε τον αέρα να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα σας και παρατηρήστε πώς σηκώνεται και πέφτει το στήθος σας.

4.Στη συνέχεια κάντε το ίδιο, παρατηρώντας πώς ανεβαίνει και κατεβαίνει η κοιλιά σας, αισθανόμενοι τον αέρα όπως κυκλοφορεί στο σώμα σας (περίπου 5-10 αναπνοές).

Σημείωση: Αν και όταν «φύγει» η σκέψη σας, θα πρέπει να την επαναφέρετε αμέσως, προσπαθώντας να συνδεθείτε με την αναπνοή σας (άγκυρα).

5. Συνεχίστε εστιάζοντας την προσοχή σας στο αριστερό πόδι, συγκεκριμένα στο πέλμα. Αντιλαμβάνεστε την αίσθηση σ’ αυτή την περιοχή παρατηρώντας τον αέρα πώς εισέρχεται από μύτη, στόμα, θώρακα, κοιλιά, μηρό, γόνατο, πέλμα και πώς εξέρχεται ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή.

Αν χάσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας από διάφορες σκέψεις, εστιάστε πάλι στην αναπνοή σας, συνεχίζοντας με την αίσθηση στο πίσω μέρος της κνήμης. Παρατηρήστε τους μυς πώς χαλαρώνουν. Δώστε ευχάριστο χρώμα ή λάμψη στον εισερχόμενο αέρα και θαμπή απόχρωση στον εξερχόμενο αέρα.

6. Ακολουθήστε την ίδια διαδρομή με το μηρό.

Συνεχίστε αυτές τις «ασκήσεις» κάνοντας το ίδιο με το δεξί πόδι, προσπαθώντας να καταλάβετε την οποιαδήποτε αίσθηση σ’ αυτό το μέρος του σώματος (σφίξιμο ή πόνος). Κατά τη διαδικασία παρατηρήστε πόσο συχνά έρχεται και φεύγει η σκέψη σας. Συνεχίστε εστιάζοντας την προσοχή σας στην κοιλιά, την πλάτη (lower and upper).

Παρατηρήστε πώς νιώθετε κάθε φορά το συγκεκριμένο σημείο του σώματός σας (στήθος, βραχίονες, μπράτσα, αγκώνες, παλάμες, δάχτυλα, λαιμός –σημείο που συχνά κρατάει ένταση–, πιγούνι, μύες προσώπου, κορυφή του κεφαλιού), ευχάριστα, δυσάρεστα, κρύο, ζεστό…

Σημείωση:  Εισπνοή = ο αέρας κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, Εκπνοή = αφήνετε τον αέρα να φύγει από την κορυφή του κεφαλιού.

  • Κουνήστε τα μέλη σας, τεντωθείτε, παρατηρώντας πώς νιώθετε!
  • Αφήστε τη στάση ακινησίας και παρατηρήστε πώς νιώθει το σώμα σας!
  • Αφιερώστε χρόνο να το φροντίσετε, παρατηρώντας πώς νιώθετε ακριβώς εκείνη τη στιγμή – στο δικό σας χρόνο.

Συγχαρητήρια που φροντίσατε τον εαυτό σας!

Συντάκτης: Βησσαρίων Ζερβας, Wellness Coach

Επιστημονικός/Επιχειρησιακός Wellness Coach σε αθλητές επιπέδου πρωταθλητισμού. Ειδικός σύμβουλος διατροφής και άσκησης…