Ζώντας 53 χρόνια με διαβήτη τύπου 1

Συντάκτης: Εβελίνα Πετρίτη

Influence:

Ο νεανικός σακχαρώδης διαβήτης ή διαβήτης τύπου 1 αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο παρουσιάζεται συνήθως στην παιδική ηλικία λόγω της προοδευτικής καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος, με αποτέλεσμα την απόλυτη έλλειψη και αδυναμία του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη.

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες με άρθρα που περιγράφουν αναλυτικά τόσο τα αίτια και τα συμπτώματα, όσο και την ενδεικτική θεραπεία για τη συγκεκριμένη νόσο.  Το παρόν άρθρο ωστόσο έχει ως στόχο την παρουσίαση  της ιστορίας ενός ανθρώπου που διαχειρίζεται 53 ολόκληρα χρόνια  τον διαβήτη τύπου 1 και κατορθώνει μέχρι και σήμερα να απολαμβάνει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Η Μαρία Μενούνος, γνωστή Ελληνοαμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια και χρόνια  αφοσιωμένη στην ενημέρωση  και την υποστήριξη ασθενών με διαβήτη τύπου 1 μοιράζεται στο επίσημο blog του Joslin Diabetes Center (ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο προσανατολισμένο στο διαβήτη- σχετικό link στο τέλος του άρθρου) την  δική της έμμεση εμπειρία  από την συγκεκριμένη νόσο.

Από μικρό παιδί θυμάται πολλές φορές τον πατέρα της Κωνσταντίνο Μενούνος, ο οποίος πάσχει από διαβήτη τύπου 1, να νοσηλεύεται εξαιτίας επικίνδυνων για τη ζωή του υπογλυκαιμικών κρίσεων. Η οικογένειά μου κι εγώ φυσικά, ήμασταν σε συνεχή εγρήγορση και τον είχαμε πάντοτε υπό στενή παρακολούθηση. Αυτή παραμένει η συνεχής μάχη του μέχρι και σήμερα, να διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του χαμηλά χωρίς αυτά να πέσουν επικίνδυνα”, εξομολογείται η Μενούνος στον εκπρόσωπο του Joslin Diabetes Center.

Ο Κωνσταντίνος διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1, 53 χρόνια πριν, και το να μάθει πώς θα αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες ήταν αρκετά δύσκολο για αυτόν, δεδομένου ότι η διάγνωση της νόσου τον βρήκε μετανάστη σε μια χώρα της οποίας τη γλώσσα δεν καλομιλούσε. Η δυσκολία επικοινωνίας με τους γιατρούς σε συνδυασμό με το φόβο του για τις επιπλοκές του διαβήτη, οδήγησε τον Κωνσταντίνο να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να διαχειριστεί την ασθένεια ήταν μια πολύ αυστηρή δίαιτα. Ο Κωνσταντίνος κατανάλωνε λαχανικά, συγκεκριμένα φρούτα και κρέατα και απομάκρυνε από τη διατροφή του σχεδόν όλους τους υδατάνθρακες, πράξη που τον οδήγησε σε επικίνδυνες υπογλυκαιμικές κρίσεις.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Εβελίνα Πετρίτη,

Influence:

Στη διαδικτυακή οικογένεια του Flowmagazine έρχομαι να μοιραστώ σκέψεις και συναισθήματα απέναντι σε πρόσωπα και γεγονότα…