Ζωγραφική με το στόμα και το πόδι

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο δύσκολη είναι η ζωή με την έλλειψη των άκρων. Πόσες και ποιες δουλειές δεν μπορούν πραγματικά να γίνουν. Μία αλλιώτικη καθημερινότητα, για μερικούς καθηλωμένη, μα για άλλους δημιουργική, γιατί όταν ο άνθρωπος θέλει, τίποτα δεν υπάρχει που να μπορεί να τον σταματήσει.

Ζωγραφική με το στόμα και το πόδι

Μια προσπάθεια ατόμων με σωματική δυσκολία να καλλιτεχνήσουν και να βιοποριστούν μέσα από αυτό…

Η ΖΩΣΠ είναι μια Ένωση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από ανάπηρους ζωγράφους, μέλη της «Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι» που εδρεύει στο Λιχτενστάιν. Ανήκει  αποκλειστικά σε άτομα με σοβαρή αναπηρία που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους και έχουν μάθει να κρατούν το πινέλο με το στόμα ή το πόδι.

Η δημιουργία της έδωσε στα μέλη της τη δυνατότητα να είναι οικονομικά ανεξάρτητα, ζώντας ουσιαστικά από τις πωλήσεις των έργων τους. Δείτε ένα δείγμα της υπέροχης δουλειάς τους…

Γνωρίζοντας τη ΖΩΣΠ

Σε συνέντευξή του ο Λ. Αρβανιτάκης, μέλος της ομάδας δήλωσε:  «Ήταν πιο εύκολο από ότι το νόμιζα. Η μετάβαση είναι θέμα εξάσκησης. Βέβαια είναι πιο αργή και κουραστική διαδικασία. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όσον αφορά το μέγεθος των έργων, τα υλικά που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Δεν μπορώ να κάνω έργα με μολύβι ή με κάρβουνο που θέλουν ακρίβεια. Κάνω όμως έργα με ρευστά υλικά όπως οι νερομπογιές και τα λάδια, όπου μπορώ να χρησιμοποιώ πινέλο».

Η ΖΩΣΠ αριθμεί πάνω από οχτακόσια μέλη παγκοσμίως. Στην Ελλάδα είναι πέντε. Μαρία Αποστόλου, Ελένη Μαρίνου, Τριαντάφυλλος Ηλιάδης, Λέανδρος Αρβανιτάκης και Κυριάκος Κυριακού. Η ένωση επίσης συμμετέχει και σε εκθέσεις διεθνώς. Έχουν γίνει και στην Ελλάδα, η πιο πρόσφατη έγινε στο Ζάππειο το 2014.

Οι δραστηριότητες που έχει η ένωση, είναι να εκδίδει κάρτες και ημερολόγια. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν αποκλειστικά τα Χριστούγεννα, στο εξωτερικό βγαίνουν και την άνοιξη, με πασχαλινά, ανοιξιάτικα θέματα, όπως λουλούδια, τοπία. Επίσης υπάρχουν κάποια δωράκια σχετικά με ζωγραφική, όπως τετράδια, σημειωματάρια, πάζλ με ζωγραφιές κλπ.

Για να παραγγείλετε τις κάρτες, το ημερολόγιο, αφίσες, παζλ και τα άλλα τους προϊόντα, επικοινωνήστε  στο 210 64.52.947. Για να δείτε τα προϊόντα, μπείτε στο  http://zosp.gr/

Προσφέρετε με τα δώρα σας

Με την οικονομική κρίση, αλλά  και με την χρήση κινητών τηλεφώνων  και ίντερνετ, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των πωλήσεων καρτών, επειδή πλέον όλο και περισσότεροι στέλνουν ηλεκτρονικές κάρτες για ευχές.

Μπορείτε όμως να ενισχύσετε την ένωση και το έργο της, διαλέγοντας δώρα για τους αγαπημένους σας, που όχι μόνο είναι πρωτότυπα και καλαίσθητα, αλλά πραγματικά κάνουν τη διαφορά.

  • Υπάρχει εκπαιδευτικό παζλ για παιδιά, 100 κομματιών, με την αγγλική αλφάβητο σε ζωγραφιά.
  • Eπιστολόχαρτα με μοναδικό σχεδιασμό που θα δώσουν χαρακτήρα και συναίσθημα στην αλληλογραφία σας.
  • Το Ημερολόγιο 2018, στολισμένο με έργα μοναδικά.

Οι πίνακές τους πραγματικά εντυπωσιακοί! Ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία, μια τόσο ωραία και δημιουργική δραστηριότητα. Δείτε την ποικιλία των έργων 5 μόλις καλλιεχνών στην gallery του site τους.

Στη ΖΩΣΠ θα βρείτε χρήσιμα αντικείμενα για εσάς και αυτούς που αγαπάτε, συμβάλλοντας και ενισχύοντας ανθρώπους που δουλεύουν και είναι παραγωγικοί, με ό,τι έχουν και μπορούν… στόμα, πόδια, φαντασία, ψυχή!!!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr