Χτίστε την καριέρα σας

Συντάκτης: Μαρία Κρίβα

Αν επιχειρούσες να φτιάξεις μια top-5 λίστα με τα πιο σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τα νεανικά μυαλά στις μέρες μας, ποιά προβλήματα θα κατέγραφες; Εμείς σίγουρα θα βάζαμε την εύρεση εργασίας στις πρώτες θέσεις, μιας και η ανεργία αποτελεί μεγάλο αγκάθι της καθημερινότητας.

Το Believe in You με εισηγήτρια την κα Εύη Ξυραφά, σύμβουλο Προσωπικής Ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και επικοινωνίας, στοχεύει να κάνει αυτό το βάρος λιγότερο επίπονο με μια σειρά σεμιναρίων με στόχο το Χτίσιμο Καριέρας σε μια περίοδο ο νέος πρέπει να είναι πιο έτοιμος από ποτέ να προσαρμοστεί και να βρει τον δρόμο του. Η αρχή των σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στα ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, ξεκινώντας με το πρώτο βήμα για το Χτίσιμο Καριέρας, τον σχεδιασμό της.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να θέσει τον επαγγελματικό του στόχο. Αν και ακούγεται εύλογο, εύκολο και κάτι που ίσως όλοι έχουμε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο σκεφτεί, η καταστάλαξη και η καταγραφή ενός ξεκάθαρου στόχου δεν είναι απλή υπόθεση. Περίτρανη απόδειξη είναι η δυσκολία που αντιμετώπισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι να δώσουν απάντηση στην μικρή αλλά σημαντική ερώτηση «Ποιός είναι ο στόχος σου;»

Είτε είσαι φοιτητής, άνεργος, ή εργαζόμενος που επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει την καριέρα του, ο στόχος και ο σχεδιασμός επαγγελματικού δρόμου είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις με μεγάλη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Όταν απουσιάζει ο στόχος, απουσιάζει και η αυτοπεποίθηση, η όρεξη και συνεπώς η επιθυμητή εργασία.

Δεν μπορείς να ξεκινήσεις μια καριέρα αν δεν ξέρεις που θέλεις να πας και γιατί. Υπάρχουν πολλά μοντέλα που εξηγούν και αναλύουν την προσωπικότητα, το είδος καριέρας και τις αξίες των ανθρώπων, καταττάσσοντάς τους σε διάφορες «κατηγορίες», οι οποίες εξηγούν σε έναν βαθμό αυτά που ξέρουμε για τον εαυτό μας αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με λέξεις.

Κάθε νέος που αναζητά εργασία πρέπει να κάνει στον εαυτό του ένα πλήθος ερωτήσεων εάν θέλει να βάλει σε μια τάξη τη σκέψη και τις ενέργειες που κάνει σε σχέση με την εύρεση εργασίας.

Ερωτήματα όπως, «Πού θέλεις να δουλέψεις και γιατί», «πώς θα αναδειχθείς και θα ξεχωρίσεις», «τί είναι σημαντικό για σένα» είναι απαραίτητο να απαντηθούν προτού καν ξεκινήσουμε …την αναζήτηση εργασίας. Σαφώς πριν ακόμα φτιάξουμε το βιογραφικό μας. Οι απαντήσεις όπως θα διαπιστώσετε όσοι τις αναζητήσετε δεν είναι διόλου δεδομένες  ή εύκολες. Γι’ αυτό αξίζει να αφιερώσετε όσο χρειάζεται μέχρι να κατασταλάξετε στις δικές απαντήσεις.

Έπεται πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια με χρήσιμα σεμινάρια που θα αναδείξουν τα επόμενα βήματα για την επίτευξη ενός στόχου που φαντάζει γολγοθάς, αλλά εν τέλει είναι θέμα σχεδιασμού και προετοιμασίας.

Αν θέλετε βοήθεια στο να βρείτε τις δικές σας απαντήσεις για να θέσετε έναν ξεκάθαρο στόνο, να διαχειριστείτε το χρόνο σας, να παρουσιάζετε τον εαυτό σας με αυτοπεποίθηση… ακόμα και να φτιάξετε τη δική σας επιχείρηση δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή στα σεμινάρια που ακολουθούν. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Συντάκτης: Μαρία Κρίβα,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.