Χρωματικές επιδράσεις (α’ μέρος)

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

Τα χρώματα έχουν την ικανότητα να ανανεώσουν το σπίτι αλλά και τη διάθεσή σας, επιδρώντας στα συναισθήματα και στις αντιδράσεις σας. Όταν θα επιλέξετε να διακοσμήσετε τον χώρο σας  τα χρώματα που θα επιλέξετε θα καθορίσουν το τελικό οπτικό αποτέλεσμα και το ύφος του.  Ανάλογα λοιπόν εάν το σπίτι σας γίνει πιο φωτεινό ή πιο σκοτεινό  η ψυχολογία σας θα επηρεαστεί, καθώς τα χρώματα ξυπνούν αναμνήσεις, προκαλούν ευχάριστους  συνειρμούς και ενεργοποιούν τις αισθήσεις.

Έτσι τα «ζεστά» χρώματα, όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, βοηθούν στην αντίληψη του χρόνου, δημιουργούν την αίσθηση του οικείου και του φιλόξενου, προκαλούν συναισθήματα ζεστασιάς και άνεσης, αλλά και θυμού και εχθρότητας. Συχνά συνδέονται με την εξωστρέφεια, τον ενθουσιασμό, την όρεξη για ζωή, την άνεση και την ευδιαθεσία.

Χρωματικές επιδράσεις (α’ μέρος)

Τα «ψυχρά» χρώματα που είναι το μπλε, το μοβ και το πράσινο, συχνά περιγράφονται ως ήρεμα και γαλήνια, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και συναισθήματα ακεφιάς, απογοήτευσης, νωχελικότητας, απάθειας και ονειροπόλησης.

Ας δούμε λοιπόν τι «αίσθηση-επιρροή» μας δίνουν:

Λευκό: Το  χρώμα ειρήνης. Συνδέεται με την αναγέννηση, την εσωτερική ισορροπία, την πνευματικότητα, την αρμονία, την αποφόρτιση των προβληματισμών. Στις περισσότερες κοινωνικές ομάδες το λευκό παραπέμπει ευθέως στην καθαρότητα των αισθημάτων και των σκέψεων, οπότε κατ’ επέκταση και στην καθαρότητα του χώρου. Η επιλογή σε μεγάλες επιφάνειες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπλοκάρει τη δημιουργική φαντασία και κουράζει το μάτι.

Εκφράζει: Προστασία, Ισορροπία, Καθαρότητα, Αθωότητα, Ειρήνη, Αγνότητα, Διαύγεια, Αποστείρωση, Απλότητα, Παράδοση και Ειλικρίνεια.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr