Χορεύοντας forro

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Υπάρχει η πεποίθηση σε παγκόσμιο επίπεδο πως ο εθνικός χορός της Βραζιλίας είναι η σάμπα. Δεν είναι όμως έτσι. Υπάρχει ένας μόνο χορός που χορεύεται σε όλη την χώρα και λέγεται φοχό (forro).

O συγκεκριμένος χορός είναι τουλάχιστον 50 ετών και η μουσική του παλιότερη. Η μουσική του συγκεκριμένα είναι ένα είδος φολκ μουσικής και έχει ρίζες από την Αφρική. Είναι πολύ απλή και μπορεί να παραχθεί μόνο από τρία μόνο όργανα, το τρίγωνο, το αρκοντεόν και το ζαμπούμα.

Οι στίχοι των τραγουδιών που συνοδεύουν την μουσική είναι γεμάτοι νοσταλγία για την χαμένη αγάπη, την οικογένεια ή και την βροχή. Η δημοτικότητα του είδους αυξήθηκε χάρη στον χαρισματικό παίκτη ακορντεόν Λουί Γκοντσάγκα που ήταν αυτός που μετέδωσε την μουσική και το είδος έξω από την περιοχή που γεννήθηκε.

Αναφορικά με την προέλευση ο χορός αυτός γεννήθηκε βορειανατολικά της χώρας και γρήγορα εξαπλώθηκε και πιο νότια φτάνοντας γρήγορα στο Ριο Ντε Τζανέιρο. Εκεί οι μορφές αυτού του χορού εξελίχθηκαν σε κάτι διαφορετικό.

Σαν χορός ο φοχό είναι πολύ διασκεδαστικός και ίσως ο ευκολότερος βραζιλιάνικος χορός σε σχέση με αυτούς που χορεύονται σε ζευγάρια.

Οι αρχικές εκδόσεις του φοχό περιελάμβαναν χορό πολύ με μικρή απόσταση μεταξύ του ζευγάριου και με πολύ ‘’παιχνίδι’’ στα πόδια και λίγο ή και καθόλου πιο περίπλοκες κινήσεις.

Το ζευγάρι είναι σε στενή αγκαλιά και προχωράει προς τα πλάγια χωρίς περιστροφές. Υπάρχουν πολλά στυλ του χωρού αυτού. Το φόρο-πε-δε-σέρα επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στις κινήσεις των ποδιών, ενώ το φόρο-ουνιβερσιτάριο επικεντρώνεται περισσότερο στα γυρίσματα και στην τεχνική.

Τέλος για να πάρει ο χορός την τελική μορφή που έχει σήμερα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι πληθυσμοί στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας,π.χ Σάο Πάολο, που μετάλλασαν τον χορό και πρόσθεσαν δικά τους στοιχεία.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.