Μάθετε και εσείς ποια είναι τα χαρακτηριστικά της υψηλής ευφυΐας

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά, ανησυχείτε για το μέλλον και δεν είστε τακτοποιημένοι και καθαροί; Αν και αυτά μπορεί να μην φαίνονται σαν τα πιο θετικά γνωρίσματα, η έρευνα έχει δείξει πως κάθε ένα από αυτά συνδέεται με τα άτομα με υψηλότερη νοημοσύνη.

Ας δούμε λοιπόν τα σημάδια υψηλής ευφυΐας:

Αριστερόχειρες

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.300 μαθητές στην Ιταλία ηλικίας μεταξύ 6 και 17 ετών. Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν μια σειρά από μαθηματικές εργασίες, όπως είναι οι απλές αριθμητικές ή η επίλυση προβλημάτων.

«Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει μια μέτρια, αλλά σημαντική, συσχέτιση μεταξύ χεριού και μαθηματικών δεξιοτήτων», είπε ο Giovanni Sala, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη.

Ακαταστασία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Groningen διαπίστωσαν σε μια μελέτη το 2012 ότι ένα βρώμικο γραφείο μπορεί να οδηγήσει πραγματικά τους ανθρώπους προς καθαρότερη σκέψη.

Οι ερευνητές βρήκαν σε μια σειρά μελετών, χρησιμοποιώντας ένα ακατάστατο και  βρώμικο γραφείο, ότι οι άνθρωποι πραγματικά σκεπτόντουσαν πιο καθαρά, όταν γύρω τους υπήρχε το χάος.

Η οπτική και ψυχική ακαταστασία αναγκάζει τον άνθρωπο να εστιάσει και να σκέπτεται πιο καθαρά.
Διάσημοι στοχαστές και συγγραφείς όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Roald Dahl ήταν διαβόητοι για τα ακατάστατα γραφεία τους.

Βρίζουν αρκετά

Η έρευνα του 2014 αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που συχνά βρίζουν είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο.

Μια τέτοια γλώσσα δεν σημαίνει ότι ο ομιλητής είναι τεμπέλης ή αμόρφωτος. Αντ’ αυτού, αυτοί που είναι πιο σίγουροι με τη χρήση τέτοιων λέξεων ταμπού, είναι πιο ευκρινείς δηλαδή γίνονται πιο αντιληπτοί.

Μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να γελούν

«Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ χιούμορ και γενικής νοημοσύνης» λέει ο Δρ Gil Greengross, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Aberystwyth.

Ο Δρ Greengross επικεντρώνεται στο χιούμορ και αυτό που κάνει τους ανθρώπους να γελούν. Μια καλή αίσθηση του χιούμορ είναι σεξουαλικά ελκυστική γιατί αποκαλύπτει την ευφυΐα, τη δημιουργικότητα και άλλα «καλά γονίδια».

Δεν κάνουν σεξ στα εφηβικά τους χρόνια

Στην έρευνα του 2000, η Δρ Carolyn Tucker Halpern από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που ασχολούνται με την σεξουαλική δραστηριότητα, ήταν λιγότερο ευφυείς από συνομηλίκους τους που δεν είχαν κάποια επαφή.

Απαισιόδοξοι άνθρωποι

Οι άνθρωποι που ανησυχούν πολύ, τείνουν να είναι στον προφορικό λόγο πιο ευφυείς, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος.

«Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανησυχούν συχνά, με τη σκέψη για πιθανά μελλοντικά αρνητικά γεγονότα, σκόραραν υψηλά όσον αφορά την λεκτική νοημοσύνη,» λέει ο Dr Alex Penney, από το Πανεπιστήμιο Lakehead στο Οντάριο.

Είναι ιδιοκτήτες γατών

Μια μελέτη το 2014 υποστήριξε ότι οι ιδιοκτήτες γατών είναι εξυπνότεροι από τους ιδιοκτήτες σκυλιών – ανεξάρτητα από την ευφυΐα του κατοικίδιου ζώου τους.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι ιδιοκτήτες των δύο ζώων τείνουν να έχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Οι λάτρεις της γάτας είναι πιο ευαίσθητοι και ανοιχτόμυαλοι από τους λάτρεις σκυλιών που είναι σε μεγάλο βαθμό ενεργητικοί.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Carroll στο Ουισκόνσιν διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες γατών σκόραραν υψηλότερα σε τεστ νοημοσύνης από τους ιδιοκτήτες σκυλιών.

Είναι μεγαλύτερα αδέλφια

Έρευνα του 2007 έδειξε ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια έχουν γενικά υψηλότερες βαθμολογίες IQ από ό,τι τα μικρότερα αδέλφια τους. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Peter Kristensen, από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας στο Όσλο της Νορβηγίας.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr