Βρες στα όνειρά σου εκείνο που σου λείπει!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Influence:

Πέρα από τον κόσμο της πραγματικότητας όπου ζούμε, υπάρχει κι αυτός των ονείρων. Ο μαγικός αυτός κόσμος αποτελεί απλά μια ψευδαίσθηση; Πρόκειται για κάποια προειδοποίηση ή απάντηση στα ερωτήματα που μας βασανίζουν;

Τί είναι το όνειρο;

Χρησιμοποιώντας τον όρο «όνειρο» αναφερόμαστε σε όλες εκείνες τις εικόνες, τους ήχους και τα συναισθήματα από τα οποία αποτελείται η ιστορία ή οι ιστορίες οι οποίες εκτυλίσσονται ασυνείδητα κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Ετυμολογικά προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις «ον» που θα πεί ύπαρξη και «είρω» που σημαίνει συνάπτω. Επομένως πρόκειται για μία σύνδεση του κόσμου αυτού με την πραγματικότητα, δίνοντας σε αυτό την απόλυτη μεταφυσική διάσταση. Στα αρχαία ελληνικά χρησιμοποιούνταν αρχικά και η λέξη «όναρ», η οποία προέρχεται από την λέξη «ον» και την λέξη «άρα» που σημαίνει προσευχή.

Σύγχρονοι μελετητές, ερευνητές και αναγνωρισμένοι επιστήμονες μιλούν  για μία υποσυνείδητη προσπάθεια να εκφραστούν καταπιεσμένα συναισθήματα, να μπουν σε μία σειρά οι σκέψεις μας, αλλά και να συμβάλλουν ως μέρος μιας διεργασίας αποφόρτισης και ανασυγκρότησης του εγκεφάλου μας.  Δεν είναι λίγες οι φορές επίσης όπου θέλοντας να δώσουν μια πιο πνευματική ερμηνεία κάνουν λόγο για προφητείες, προειδοποιήσεις κάποιας θεϊκής ή  πνευματικής παρέμβασης κι ένστικτα που ενεργοποιούνται και συχνά μας προφυλάσσουν, όπως ακριβώς πίστευαν και οι πρόγονοί μας.

Ενδείξεις ή Ψευδαίσθηση;

Πολλά από τα όνειρα που βλέπουμε μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας κι είναι δύσκολο έως αδύνατο να τα αποκωδικοποιήσουμε και να τα ερμηνεύσουμε με κάποιο τρόπο. Δεν αποκλείεται να ανακαλούμε στη μνήμη μας κάποιο ή κάποια από αυτά που είδαμε σε παιδική ακόμα ηλικία. Ενίοτε μας οδηγούν ακόμα και σε αποφάσεις, καθώς αρκετά συχνά βρίσκουμε μέσα σε αυτά τις λύσεις που ψάχνουμε και τα στοιχεία εκείνα που θα λειτουργήσουν ως σημάδια για εμάς.

Πολλοί από εμάς ακούμε από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες να ερμηνεύουν ορισμένα αντικείμενα, χρώματα και συναισθήματα με συγκεκριμένο τρόπο κι αυτό είναι κάτι που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά ως ένα ακόμη μέρος της λαϊκής μας παράδοσης. Δεν αποκλείεται δε να επιβεβαιώνονται σε κάποιες φάσεις της ζωής μας και να αποδεικνύονται σωστές ως προς την πρόβλεψή τους αυτή, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά ως προς την φύση αυτή καθαυτή των ονείρων. Εξού και οι διχασμένες απόψεις και τοποθετήσεις περί αυτών. Ποιός δύναται να μιλήσει με σιγουριά για το ποιός είναι εν τέλει ο ρόλος που παίζουν αυτά στη ζωή μας; Έχουν ψυχαγωγικό, μαθησιακό ή προφυλακτικό χαρακτήρα; Προφανώς η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Για να βγουν αληθινά τα όνειρα, πρέπει να ξυπνήσεις!

Τα όνειρα συνιστούν ταξίδια προς και από έναν άλλο κόσμο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι η αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου, των σκέψεων, των προβληματισμών, των φόβων και των θέλω μας. Άλλοι πάλι ότι προέρχονται από έναν μακρινό, μελλοντικό ή/και  παρελθοντικό, κόσμο στον οποίο ταξιδεύουμε και έπειτα στέλνουμε εικόνες και πληροφορίες πίσω σε εμάς (ονειροπόληση). Αυτοί οι κόσμοι δεν είναι πάντοτε ιδεατοί, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων μας ωφελούν κατά κάποιο τρόπο.  Επομένως το να βλέπουμε το ζήτημα αυτό από μια θετική σκοπιά, είναι και η μόνη επιλογή που έχουμε. Ακόμα και οι εφιάλτες μας κάτι θέλουν να μας πουν, κάτι να μας μεταδώσουν. Το μυστικό σύμφωνα με την γιαγιά μου κρύβεται στο να μην πιάσουμε τα μαλλιά μας όταν ξυπνάμε! Είναι ο μόνος τρόπος κατ’ εκείνη, για να μην πάρει η λήθη όσα είδαμε στον ύπνο μας».

Ώρα λοιπόν να κουρνιάσουμε στη ζεστή αγκαλιά του Μορφέα και ό,τι κι αν μας φέρει θα είναι για καλό. Όπως είπε κι ο Αμερικανός μυστικιστής και προφήτης Edgar Cayce «Τα όνειρα είναι οι σημερινές απαντήσεις στις αυριανές ερωτήσεις». Καλό ύπνο!…

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…