Βούτυρο με βότανα

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

Κομματάκια βουτύρου με βότανα αποτελούν καλό γαρνίρισμα για λαχανικά, βραστά ή στον ατμό ή για ψητές πατάτες με τη φλούδα τους και προσθέτουν μια επαγγελματική πινελιά σε ψητά ή βραστά ψάρια και σε κρέατα.

Μπορείτε να συμπεριλάβετε βότανα σε πολλές συνταγές χρησιμοποιώντας μια  βάση, όπως το βούτυρο.

  • Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε βούτυρο με βότανα, χτυπώντας φρέσκα ψιλοκομμένα βότανα σε μαλακό ανάλατο βούτυρο.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλα υλικά, όπως τριμμένο σκόρδο, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλόφλουδα, μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, σκόνη μουστάρδας, πιπέρι ή καγιέν.
  • Μπορείτε να διαφοροποιήσετε τη γεύση ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο βότανο ή συνδυασμό τους. Ένα κλασικό βούτυρο με βότανα είναι ο τύπος Maitre dHotel, για το οποίο χρησιμοποιούνται μαϊντανός, χυμός λεμονιού, πιπέρι και καμιά φορά σκόρδο.

Η παρακάτω παραλλαγή αυτού του τύπου βουτύρου ταιριάζει περίφημα με λιπαρά ψάρια, όπως η πέστροφα και το σκουμπρί.

Υλικά

125 γρ ανάλατο βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος  μαϊντανός

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια

½  κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη μέντα

½ κουταλιά του τσαγιού σκόνη μουστάρδας

1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  • Χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να γίνει κρεμώδες.
  • Αναμίξτε τα βότανα και την σκόνη μουστάρδας.
  • Προσθέστε το χυμό λεμονιού σταγόνα – σταγόνα, χτυπώντας.
  • Βάλτε το βούτυρο σε λαδόχαρτο και κάντε το ρολό, χρησιμοποιώντας μαχαίρι με πλατιά λεπίδα.
  • Τυλίξτε το βούτυρο στο λαδόχαρτο. Αφήστε για δύο ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο για να σκληρύνει.
  • Για να σερβίρετε κόψτε το σε στρογγυλά κομματάκια με κοφτερό μαχαίρι.
  • Εξομαλύνετε τις άκρες χρησιμοποιώντας  ένα δακτυλιοειδή κόφτη λίγο μικρότερο από τα κομματάκια του βουτύρου.

Παραλλαγή

Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε γλυκά μπαχαρικά όπως αλεσμένη κανέλλα ή μοσχοκάρυδο, για πιο πικάντικο βούτυρο.

  • Βάλτε τέσσερις κουταλιές της σούπας αλεσμένα μπαχαρικά για 125 γρ. βουτύρου.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο μέλι ή ζάχαρη. Αλείψτε με το βούτυρο σε ζεστές φρυγανιές, μπριός, κέικ και ψωμάκια για το τοστ.

Τα αρώματα της φύσης αφήνουν μία πιο εκλεπτυσμένη αίσθηση στον ουρανίσκο, κάνοντας την μαγειρική σας να ξεχωρίζει μακράν!

Από το βιβλίο πλήρης οδηγός για τα βότανα Richard Mabey

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr