Μια βόλτα στην όμορφη Χαλκίδα

Συντάκτης: Κατερίνα Πατάπη

Λένε πως αν δε παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει…έτσι και εγώ θέλησα να δείξω τις ομορφιές της δικής μου «πατρίδας», της όμορφης Χαλκίδας.

Η Χαλκίδα είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στη νήσο της Εύβοιας και το άλλο στη Στερεά Ελλάδα στο οποίο βρίσκεται το γνωστό κάστρο του Καράμπαμπα, απ’ όπου και πήρε το όνομά της η συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 59.125 κατοίκους. Αυτά λοιπόν για τα γεωγραφικά  χαρακτηριστικά της Χαλκίδας, πάμε να δούμε τώρα τι αξίζει να δείτε και να κάνετε για να περάσετε ένα όμορφο διήμερο…

Πρώτα απ’ όλα θα περάσετε απ’ την ιστορική παλαιά γέφυρα που χωρίζει την Εύβοια από τη Στερεά Ελλάδα για να παρατηρήσετε και εσείς όπως όλοι οι τουρίστες καθώς και οι κάτοικοι του νησιού το καταπληκτικό φαινόμενο των όπως αποκαλούν οι ντόπιοι «τρελών νερών». Σύμφωνα με το φαινόμενο αυτό, τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση κάθε 6 ώρες. Ανάμεσα στην αλλαγή κατεύθυνσης μεσολαβεί ένα διάστημα 8 λεπτών, που παραμένουν στάσιμα, με εξαίρεση τις δύο ισημερίες (21 Μαρτίου και 21 Σεπτεμβρίου) που αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς να περιμένουν να περάσουν τα 8 λεπτά. Όμως υπάρχουν και δυο φορές κατά τη διάρκεια του σεληνιακού μήνα όπου οι κινήσεις τους γίνονται τελείως άτακτες χωρίς να υπακούουν σε κάποιο τακτικό ρυθμό.

Καθώς λοιπόν θα παρατηρείτε αυτό το υπέροχο φαινόμενο όπως και την όμορφη θέα της Χαλκίδας, από όποιο σημείο και αν στέκεστε, σίγουρα θα πεινάσετε. Και γι’ αυτό βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος , ειδικά αν είστε λάτρεις των θαλασσινών και των οστρακοειδών.

Η παραλία της Χαλκίδας

Ακριβώς δίπλα λοιπόν απ’ τη γέφυρα βρίσκεται η γνωστή σε όλους παραλία με πάρα πολλά ουζερί, κυρίως για φαγητό όπως και πολλές καφετέριες για να απολαύσετε τον απογευματινό σας καφέ αργότερα. Παράλληλα μην παραλείψετε να περπατήσετε όλη την παραλία μέχρι το κόκκινο σπίτι που είναι και το σήμα κατατεθέν της Χαλκίδας και εκεί να σταθείτε για να θαυμάσετε όλη τη θέα της παραλίας που αφήσατε πίσω σας.

Το κάστρο του Καράμπαμπα

Αν είσαι από αυτούς που τους αρέσουν τα ιστορικά μνημεία μην παραλείψεις να επισκεφτείς το κάστρο του Καράμπαμπα. Ένα φρούριο που σώζεται ακόμη και σήμερα, το οποίο οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο Ευρωπαϊκή και λιγότερο Τουρκική. Φυσικά και μπορείς μετά την επίσκεψή σου στο φρούριο να απολαύσεις τον καφέ σου ή το γλυκό σου στην καφετέρια που βρίσκεται ακριβώς μπροστά απ’ το κάστρο, πάνω στον λόφο, θαυμάζοντας όλη τη θέα της παραλίας από ψηλά. Το προτείνω ανεπιφύλακτα αν δεν έχεις ξαναεπισκεφτεί τη Χαλκίδα!

Φυσικά αν έχεις τον χρόνο μπορείς να πάρεις και μια γεύση απ’ την αγορά της Χαλκίδας και συγκεκριμένα στον πολυσύχναστο δρόμο της Αβάντων. Εκεί θα βρεις πάρα πολλά μαγαζιά κάθε είδους το ένα δίπλα στ’ άλλο, πάνω σ’ έναν μακρύ και μεγάλο πλακόστρωτο δρόμο. Σίγουρα θα φύγεις ευχαριστημένος!

Συντάκτης: Κατερίνα Πατάπη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.