Βοηθώντας το πεπτικό μας σύστημα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Βοηθώντας το πεπτικό μας σύστημαΑν έχετε καούρες, δυσπεψία ή ακόμη και δυσκοιλιότητα τότε είναι βέβαιο πως πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο και την ποιότητα της διατροφή σας, Υπάρχουν ορισμένες τροφές που εξυπηρετούν καλύτερα τη λειρουργία του πεπτικού μας συστήματος…

Γενικές συμβουλές

  • Τα συντηρητικάπου περιέχουν δυσκολεύουν κάθε διαδικασία πέψης. Μασάτε το φαγητό σας πολλές φορές και αποφύγετε τις υπερβολές.
  • Είναι σημαντικό πως η διαδικασία της πέψης αρχίζει από το στόμα. Αποφύγετε τις καταχρήσεις όπως κάπνισμα και αλκοόλ. Εκτός των άλλων επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και τις καύσεις του οργανισμού.
  • Μια από τις συχνότερες συμβουλές όλων των διαιτολόγων είναι να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Με τον τρόπο αυτό διατηρείτε ενεργό το πεπτικό σας σύστημα. Εάν το στομάχι είναι άδειο για αρκετή ώρα, τότε τα οξέα αρχίζουν να δρουν στα τοιχώματά του με συνέπεια την αίσθηση καούρας.
  • Επίσης όπως προαναφέραμε, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα πολύ καυτερά ή λιπαρά φαγητά καθώς και τα fast food.
  • Ξεκουραστείτε καλά και απαλλαγείτε από κάθε έννοια και άγχος. Το πνεύμα επικοινωνεί με το σώμα και κατά συνέπεια διευκολύνονται όλες οι σωματικές λειτουργίες.

Φρούτα

Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τα τρόφιμα να κινηθούν ευκολότερα μέσω του πεπτικού συστήματος και αυτόματα ενεργοποιούν τη διαδικασία της πέψης. Εκτός όμως αυτών έχουν και ευεργετικές ιδιότητες, καθώς βοηθούν στην πρόληψητης στεφανιαίας νόσου, διαβήτη, καρκίνου του παχέος εντέρου, και άλλες ασθένειες. Κάποια τέτοια φρούτα που βοηθούν στην πέψη είναι το μήλο, το αχλάδι, η μπανάνα (βοηθά στην εξουδετέρωση την υπερβολική οξύτητα των γαστρικών υγρών και μειώνει τον ερεθισμό του έλκους), το σταφύλι και η παπάγια (περιέχει την παπαΐνη ένζυμο που βοηθά την πέψη και καταπραΰνει το στομάχι).

Υγρά

Όσο το δυνατόν περισσότερο νερό πίνεται διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης. Εκτός όμως του νερού χρήσιμα είναι το νερό από καρύδα και το αποβουτυρωμένο γάλα. Πρόκειται για φυσικούς διαλύτες που βοηθούν στη μείωση συμπτωμάτων οξύτητας.

Λεμόνι

Ο χυμός λεμονιούβοηθά στη διαδικασία της πέψης. Εάν δοκιμάσετε χυμό λεμονιού σε δροσερό νερό με μέλι έχετε ένα μείγμα ιδανικό για δυσπεψία και καούρες.

Κόλιανδρος

Πρόκειται για ένα μυρωδικό που μοιάζει πολύ με το μαϊντανό και έχει έντονη γεύση. Για την Κινέζικη παράδοση, ο κόλιανδρος εξασφαλίζει αθανασία της ψυχής. Οι ιδιότητες του λοιπόν είναι ευεργετικές καθώς ενδυναμώνει το στομάχι, ανακουφίζει από το πρήξιμο και  αυξάνουν την έκκριση ενζύμων και πεπτικών υγρών του στομάχου.

Κύμινο

Αφήστε σπόρους από κύμινο για ένα βράδυ στο νερό. Την άλλη μέρα το νερό αυτό θα βοηθήσει πολύ σε φαινόμενα δυσπεψίας και πρηξίματος.

Φύλλα από μέντα και βασιλικό

Πρόκειται για ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης κάθε στομαχικού προβλήματος. Μασώντας τα φύλλα μέντας και βασιλικού μπορείτε να ανακουφιστείτε από δυσπεψία και άλλα προβλήματα. Η μέντα για παράδειγμα περιέχει την ουσία μενθόλη, που έχει αντισπασμωδικές επιπτώσεις στους ομαλούς μύες του πεπτικού σωλήνα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr