Βιταμίνες για κάθε ανάγκη

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Βιταμίνες για κάθε ανάγκηΑπό μικρά παιδιά ακούγαμε τους γονείς και τους παππούδες μας να μας συμβουλεύουν να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ώστε να παραμένουμε υγιείς και κεφάτοι. Πρώτα στη λίστα των προτεινόμενων τροφών ήταν φυσικά τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια αλλά και οι χυμοί. Τότε μπορεί να θεωρούσαμε τις προτροπές αυτές ανούσιες και «βαρετές», όμως κάθε άλλο παρά περιττές ήταν. Οι βιταμίνες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη σωστή λειτουργία και υγεία του οργανισμού μας, ενώ η πρόσληψή τους κρίνεται πολύ σημαντική  μιας και βοηθούν το σώμα μας να ικανοποιήσει πολλές από τις καθημερινές του ανάγκες.

Τι είναι οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι μικρά, οργανικά μόρια τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Συνήθως, δρουν σε μικρές ποσότητες που όμως είναι υπεραρκετές, για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Ο κεντρικός τους ρόλος συνοψίζεται στις αντιδράσεις μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού. Βοηθούν δηλαδή, στην αφομοίωση των υδατανθράκων, των λιπών, των πρωτεϊνών και κάθε θρεπτικού στοιχείου που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, ενώ χωρίς αυτές πολλές από τις βιοχημικές αντιδράσεις των μεταβολικών μονοπατιών θα ήταν αδύνατες ή θα πραγματοποιούνταν ακανόνιστα, σε πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα τις ιδιότητές τους: οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι αυτές που διαλύονται στο λίπος και προκειμένου να μεταφερθούν με την κυκλοφορία του αίματος συνδέονται πάνω σε λιπίδια, ενώ οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στο νερό και τις συναντάμε ελεύθερες στην κυκλοφορία του αίματος. Πολλές από αυτές συντίθενται φυσικά στον οργανισμό μας, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Αντίθετα, υπάρχουν και οι λεγόμενες « απαραίτητες» βιταμίνες τις οποίες δεν τις συνθέτει το σώμα μας και πρέπει να τις προσλαμβάνουμε από τις τροφές προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 16 διαφορετικές βιταμίνες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ας γνωρίσουμε μερικές από αυτές και ας προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Προβιταμίνη Α  (β-καροτένιο)

Βιταμίνες για κάθε ανάγκηΤο β- καροτένιο είναι η προβιταμίνη της βιταμίνης Α, το οποία καταπολέμα τις ελεύθερες ρίζες και μέσα στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, με τη σειρά της, διασφαλίζει καλή όραση, σωστή ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και των ούλων ενώ  συμβάλει  στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας. Μπορούμε να τη βρούμε στο συκώτι, στα ραδίκια, στα καρότα, στην πατάτα, στο βούτυρο, και στις κόκκινες πιπεριές.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι λεγόμενες βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούνται από 7 διαφορετικές βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12) με την κάθε μια από αυτές να επιτελεί διαφορετικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε γενικές γραμμές συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, της καρδιάς και του νευρικού, αλλά και μυικού συστήματος (Β1, Β5, Β6), στην υγιή ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος και στην αναπαραγωγή (Β2, Β3), όπως επίσης και στην αναζωογόνηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και στη διατήρηση της ψυχικής μας ηρεμίας (Β12). Πολύ καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι το κρέας, το ψάρι, τα φρούτα, το συκώτι, τα αυγά, το γάλα, το ρύζι, τα δημητριακά και τα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)

Η βιταμίνη C είναι αρκετά σημαντική για τον οργανισμό μας, καθώς συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων και των λιπών, στην απορρόφηση του σιδήρου και στην ενεργοποίηση του φυλλικού οξέως. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχει και είναι ο καλύτερος γιατρός για τα απλά κρυολογήματα. Τη συναντάμε σε όλα τα εσπεριδοειδή φρούτα και στα λαχανικά με έντονο χρώμα.

Βιταμίνη D (καλσιφερόλη)

Βιταμίνες για κάθε ανάγκηΜία άλλη πολύ σημαντική βιταμίνη είναι η καλσιφερόλη.  Η βιταμίνη D ενεργοποιεί το ασβέστιο και το φώσφορο ενώ μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο μόριο για το σχηματισμό πολύτιμων ουσιών όπως η χοληστερόλη. Ακόμα, συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και των μαλλιών μας. Φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι οι σαρδέλες, ο σολωμός, τα μανιτάρια, ο τόνος, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη Ε

Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι πολύ σπουδαία για τον οργανισμό μας αφού προστατεύει τα κύτταρα από τη δράση των ελεύθερων ριζών, είναι απαραίτητο συστατικό της κυτταρικής αναπνοής, προστατεύει τους πνεύμονες από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, προλαμβάνει τις θρομβώσεις που προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση, μειώνει την υψηλή πίεση και βοηθά στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και πληγών. Πρόκειται λοιπόν για έναν φυσικό «γιατρό» που μας προστατεύει από σημαντικά προβλήματα υγείας. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στο συκώτι.

Πέρα από αυτές τις βιταμίνες, επίσης υπάρχουν και άλλες όπως η βιταμίνη Κ, Η, η χολίνη, η ινοσιτόλη και το πάρα- αμινο-βενζοϊκό οξύ. Όλες αυτές δρουν υπέρ της καλής υγείας του οργανισμού μας και μας προστατεύουν από επικίνδυνες, ενδεχόμενες παθολογικές καταστάσεις. Έτσι λοιπόν, βάλτε στην καθημερινότητά σας τρόφιμα φρέσκα, φυσικά και θρεπτικά που θα σας χαρίσουν ένα πολύτιμο δώρο: την υγεία σας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…