Upcycling παλιών επίπλων. Πώς γίνεται, πόσο κοστίζει και ποιοι ειδικοί υπάρχουν;

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου

Αν σκέφτεστε να ξεφορτωθείτε τα έπιπλα και τα διακοσμητικά που κληρονομήσατε από τη γιαγιά σας θεωρώντας τα ντεμοντέ και παλιακά, ξανασκεφτείτε το. Δώστε τους μια τελευταία ευκαιρία κάνοντάς τους upcycling, ώστε να δώσετε ξεχωριστό στιλ στο σπίτι σας.

Αλλά τι είναι το upcycling;

Η τάση του vintage κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τελευταία και από τα ρούχα και τα κοσμήματα μεταφέρεται τώρα και στα έπιπλα. Αυτό ακριβώς είναι και το upcycling: αναπαλαίωση συνδυαστικά με ανακύκλωση. Παλιά και αχρησιμοποίητα πλέον έπιπλα ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους λάμψη, αίγλη και χρησιμότητα ή αποκτούν νέα και ανακυκλώνονται αλλάζοντας μορφή χωρίς όμως να χάσουν την αρχική τους αισθητική.

Δεν είναι μόνο η μόδα που επιστρέφει και θέλει τη retro κουλτούρα παρούσα, είναι και η οικονομική στενότητα που δε μας επιτρέπει να στήσουμε από την αρχή το σπίτι των ονείρων μας, μιας και η αγορά ολοκαίνουργιων επίπλων απαιτεί γερό προϋπολογισμό. Μπορούμε όμως, όλοι να κάνουμε μόνοι μας upcycling; Κι αν δεν πιάνουν τα χέρια μας;

Διαδικασίες και τιμές που… παίζουν

Σε αυτή την περίπτωση τη λύση δίνουν οι ειδικοί που μπορούν να μεταμορφώσουν ό,τι θέλετε σε κάτι σχεδόν αγνώριστο! Έπιπλα από ξύλο, σίδερο ή οποιοδήποτε άλλο υλικό αλλάζουν εμφάνιση και μπορούν να πάρουν και οικολογική προέκταση με τη χρήση αποκλειστικά οικολογικών και υδατοδιαλυτών προϊόντων.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι αρκετές και εφαρμόζονται ανάλογα με το πόσο φθαρμένο θέλετε να φαίνεται το έπιπλό σας, ανάλογα το υλικό του και τη χρήση που σκοπεύετε να του κάνετε. Αν για παράδειγμα πρόκειται για κάτι από ξύλο, η απλούστερη διαδικασία είναι το τρίψιμο ώστε να φύγει το παλιό χρώμα, το βάψιμο και ξανά ξύσιμο του νέου χρώματος κατά τόπους με γυαλόχαρτο, πανί ή στεγνό και υγρό πινέλο. Ο κανόνας εδώ είναι ότι όσο μεγαλύτερο το… λάθος, τόσο πιο πετυχημένο θα είναι το αποτέλεσμα.

Μια πολυθρόνα μπορεί να αναστηθεί μετά από μερικά αναγκαία στάδια δουλειάς που γίνονται όλα στο χέρι. Ο σκελετός και τα σομιέ αποκαθίστανται, παραγγέλνονται νέα υφάσματα και τον τελευταίο λόγο έχουν το τρίψιμο, το βάψιμο και το τελικό βερνίκι. Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί και ένα μήνα για να ολοκληρωθεί και μπορεί να στοιχίσει τόσα ευρώ όσα θα στοίχιζε και μια νέα πολυθρόνα, όμως και πάλι το τελικό κόστος εξαρτάται από τις απαιτήσεις του κάθε επίπλου. Για παράδειγμα, αν θέλετε να ξαναζωντανέψετε τη ροτόντα της πατρικής σας τραπεζαρίας, ώστε να γίνει η… σταρ του δικού σας καθιστικού, δεν έχετε παρά να τρίψετε το παλιό χρώμα και να την περάσετε με ένα νέο, πράγμα που θα σας κοστίσει μόνο τα υλικά και τον… χρόνο σας. Με λίγα λόγια, ανάλογα τη δουλειά που θέλετε να γίνει, μπορείτε να το προσπαθήσετε μόνοι σας ή να το αναθέσετε κάπου έξω έχοντας στο μυαλό σας ότι δεν υπάρχει στάνταρ «ταρίφα» για το καθετί.

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, upcycling δεν επιδέχονται μόνο τα έπιπλα, αλλά και τα αντικείμενα που μπορούν όμως να μετατραπούν σε έπιπλα. Αν έχετε vintage βαλίτσες στην αποθήκη σας (εκείνες που μοιάζουν με μπαούλα με λουριά), μπορείτε να τις μετατρέψετε σε ράφια για τους τοίχους σας, coffee tables ή κρεβατάκι για το κατοικίδιό σας. Έτσι γλιτώνετε πολύ εύκολα το κόστος της αγοράς του καινούργιου επίπλου που έχετε ανάγκη. Αν πάλι έχετε ένα πιάνο με ουρά που σας είναι άχρηστο, σκεφτείτε ότι μπορείτε να το μετατρέψετε σε… μίνι κήπο, αφού το εσωτερικό του μπορεί να φιλοξενήσει τα αγαπημένα σας λουλούδια. Το παλιό σας ποδήλατο μπορεί να γίνει η βάση του νέου σας νιπτήρα για το μπάνιο, ένα διακοσμητικό πιάτο μπορεί να μετατραπεί σε ρολόι τοίχου, αν του προσθέσετε μηχανισμό και ένα σωρό άλλα πράγματα αποκτούν νέες χρήσεις με ελάχιστο κόστος.

Πού να απευθυνθείτε

Εκτός από τους ειδικούς που υπάρχουν πλέον και γίνονται όλο και περισσότεροι και ασχολούνται με το upcycling, θαύματα κάνουν διακοσμητές, επιπλοποιοί, ξυλουργοί ακόμα και σχεδιαστές επίπλων, ενώ υπάρχουν εξειδικευμένα συνεργεία που αναλαμβάνουν τέτοιες δουλειές. Επίσης, διοργανώνονται συχνά σεμινάρια upcycling όπου παρουσιάζονται τεχνικές αναπαλαίωσης, στα οποία μπορείτε να πάρετε κάποιο παλιό έπιπλο μαζί σας, ώστε να το μετατρέψετε επιτόπου και με έξτρα βοήθεια! 

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr