Υιοθεσία στην Ελλάδα

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη

Υιοθεσία στην ΕλλάδαΤί είναι ή υιοθεσία και ποιοί τρόποι υιοθεσίας υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας; Πόσο ευέλικτος ή δυσκίνητος είναι ο κρατικός μηχανισμός στο θέμα αυτό και τί κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία μιας υιοθεσίας;

Ορισμός

Η υιοθεσία ενός βρέφους ή μεγαλύτερου παιδιού είναι σύμφωνα με το νόμο, μια απόλυτα νομική διαδικασία που κατοχυρώνει κι διασφαλίζει μια νέα γονεϊκή σχέση. Το σύστημα θεωρείται παιδοκεντρικό καθώς κύριος στόχος είναι να διασφαλίσει και να προστατεύσει τα δικαιώματα του παιδιού σαν ισότιμο μέλος στην καινούρια του οικογένεια. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα φυσικά τέκνα. Δικαιώματα που αφορούν σε νομικό κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η υιοθεσία προϋποθέτει την παραχώρηση των γονικών δικαιωμάτων από τους βιολογικούς γονείς  και την ανάθεση τους στους θετούς γονείς. Πολλές φορές τα γονικά δικαιώματα έχουν αφαιρεθεί από τους φυσικούς γονείς με δικαστική απόφαση λόγω ακαταλληλότητας. Στην Ελλάδα μπορούν να υιοθετήσουν παντρεμένοι, ανύπαντροι, άτεκνοι ή και άτομα που έχουν ήδη παιδιά. Οι διαζευγμένοι έχουν δικαίωμα για υιοθεσία, όμως πολλές φορές η διαδικασία γίνεται πιο δύσκολη και πολύπλοκη λόγω του διαζυγίου. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για μια νόμιμη και κρατική διαδικασία υιοθεσίας υπολογίζεται στα 5 χρόνια περίπου. Φυσικά ο χρόνος αυτός μειώνεται αρκετά όταν πρόκειται για υιοθεσία κάποιου παιδιού μεγαλύτερης ηλικίας, ή με κινητικά ή νοητικά προβλήματα ή με χρόνιες παθήσεις. Αυτό γιατί οι αιτήσεις για τέτοια μωρά ή παιδάκια είναι σαφώς λιγότερες.

Ο τρόπος

  • Στη χώρα μας ο πιο δημοφιλής τρόπος για να υιοθετήσει κάποιος ένα παιδί είναι δυστυχώς ο δρόμος της ιδιωτικής υιοθεσίας. Δυστυχώς γιατί κατά αυτό τον τρόπο ενισχύεται το εμπόριο βρεφών και παιδιών και γιατί η υιοθεσία θυμίζει πια αγοραπωλησία. Τα περισσότερα βρέφη που υιοθετούνται με αυτόν τον τρόπο κατάγονται από τη Βουλγαρία και συνήθως είναι πολύ μικρής ηλικίας. Η διαδικασία αυτή θεωρείται παράνομη μόνο όταν ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στους φυσικούς και θετούς γονείς πιαστεί επ’ αυτοφώρω να λαμβάνει χρήματα. Κατά τα άλλα είναι μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία όπου οι γονείς λαμβάνουν το παιδί και υποβάλλουν αίτηση υιοθεσίας στην Περιφέρεια όπου υπάγονται. Κατόπιν ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης της καταλληλότητάς τους ως γονείς. Αυτό συνήθως διαρκεί 6 μήνες. Η τελική απόφαση λαμβάνεται μέσω δικαστηρίου κι εξασφαλίζεται έτσι κάθε νομιμότητα. Ο τρόπος αυτός είναι ο πιο σύντομος αλλά ενδέχεται ο κίνδυνος της ακαταλληλότητας των θετών γονέων καθώς η αξιολόγησή τους λαμβάνει χώρα αφού έχουν το παιδί στα χέρια τους κι ο έλεγχος δεν είναι τόσο αναλυτικός συγκριτικά με μια κρατική υιοθεσία.
  • Ένας άλλος τρόπος είναι και η διεθνής ή διακρατική υιοθεσία, όπου το ζευγάρι υιοθετεί βρέφος ή παιδί από ξένη χώρα. Οι υποψήφιοι γονείς καταχωρούνται σε ειδικό κατάλογο και υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά κι έγγραφα. Αν η αίτησή τους πάρει έγκριση, ταξιδεύουν στην αντίστοιχη χώρα όπου βρίσκεται το παιδί. Έρχονται σε επαφή μαζί του κι αποφασίζουν αν πραγματικά επιθυμούν να προχωρήσουν στην υιοθεσία. Η πράξη της υιοθεσίας ολοκληρώνεται με δικαστική απόφαση  σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της εκάστοτε χώρας.
  • Υιοθεσία στην ΕλλάδαΗ κρατική νομοθεσία αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο, τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Η αξιολόγηση των θετών γονέων περιλαμβάνει αναφορές από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, περιγραφή οικογενειακού περιβάλλοντος κ.τ.λ. Είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, αρκετά κουραστική για τους υποψήφιους γονείς που πρέπει να εξοπλιστούν με απεριόριστη υπομονή και κουράγιο. Το αποτέλεσμα όμως θα τους ανταμείψει με το παραπάνω. Παράλληλα είναι κι ο μοναδικός τρόπος που λειτουργεί τόσο παιδοκεντρικά καθώς όλος αυτός ο έλεγχος, οι αναλύσεις και αναφορές έχουν στόχο να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν θετοί γονείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα βρέφη και περισσότερο τα παιδιά προς υιοθεσία είναι ψυχούλες που έχουν βιώσει την εγκατάλειψη, ίσως και πολλές φορές, ή την κακοποίηση. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για παιδιά που είναι στερημένα συναισθηματικά και πολύ ευάλωτα.

Οι υποψήφιοι γονείς πρέπει να βάζουν τις ανάγκες του παιδιού πάνω από τη δική τους επιθυμία. Αυτό θα τους βοηθήσει στο δύσκολο δρόμο και το ταξίδι τους και θα τους εξοπλίσει με κουράγιο και θάρρος.

Όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν μπορούν να απευθυνθούν: στο Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ, στο ΠΙΚΠΑ ή στο ίδρυμα «Αγ. Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης.

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη,

Παράλληλα με τη διδασκαλία της Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας έχει εξελίξει και το ταλέντο της στη ζαχαροπλαστική και τις καλλιτεχνικές χειροποίητες δημιουργίες…