Υγιή αγγεία: Από τη σωστή ενημέρωση στην πρόληψη και από την πρόληψη στη θεραπεία

Συντάκτης: Ιωάννης Τζορμπατζόγλου, Αγγειοχειρουργός

Οι σύγχρονες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή και τις προτεραιότητές μας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απελπίζονται, παραμελούν την υγεία τους και τρέχουν για να προφτάσουν, να μπαλώσουν, να σώσουν. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η βάση κάθε μελλοντικού μας σχεδιασμού είναι η υγεία. Με άλλα λόγια, η σωστή κατάσταση του οργανισμού μας. Κάτι που, αν και αυτονόητο, πρέπει να το τονίσω για άλλη μία φορά. Κάτι που στον τομέα του αγγειακού συστήματος μπορεί να είναι καθοριστικό.

Είναι πολλοί οι ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο σε τελικά στάδια αγγειακής νόσου έχοντας πλήρως παραμελήσει τον εαυτό τους, βρισκόμενοι σε άρνηση και συνήθως προβάλλοντας ως δικαιολογία τις δυσκολίες, τα προβλήματα στην εργασία κ.ο.κ. Όλα όμως είναι θέμα διαχείρισης, και φυσικά όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Γιατί οι βλάβες που προκαλούμε στα αγγεία μας είναι μη αναστρέψιμες.

Έτσι, ακόμα και αν σταματήσουμε το κάπνισμα όταν ο αγγειολόγος ανακαλύψει μία κρίσιμη στένωση σε αρτηρία του ποδιού, που ευθύνεται για τον οξύ πόνο που μας αναγκάζει να περπατούμε με στάσεις, το πιθανότερο είναι να μην είναι πλέον αρκετό και να χρειάζεται χειρουργείο. Δεν θα ήταν προτιμότερο, να είχαμε για παράδειγμα υιοθετήσει πιο υγιεινό τρόπο ζωής πριν φτάσουμε στο παρά πέντε; Ή τουλάχιστον να είχαμε ανακαλύψει τη νόσο πριν προχωρήσει τόσο;

Η γνώση προλαμβάνει τη νόσο των αγγείων

Πιστεύω ότι η ενημέρωση στην Ελλάδα, ειδικά για τις βλάβες που προκαλούν σε άλλα σημεία του σώματος πέρα από την καρδιά, το κάπνισμα, η υπέρταση, η χοληστερίνη και η κακή διατροφή, είναι ελλιπής. Έτσι, δημιουργείται μια ψευδής εντύπωση σε πολλούς ανθρώπους ότι είναι άτρωτοι, ότι δεν θα συμβεί σε αυτούς, ότι υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά θέματα. Λάθος. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, αλλά ακόμα και αν πάσχουμε από μία νόσο των αγγείων, όσο νωρίτερα ξεκινούμε θεραπεία τόσο απομακρυνόμαστε από χειρουργεία και δυσκολίες.  Πολλοί είναι οι άνθρωποι που για παράδειγμα θα ωφεληθούν από την έναρξη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής για τη χοληστερίνη. Λίγοι γνωρίζουν ότι μετά την ηλικία των 60 ετών, η αυξημένη χοληστερίνη κατά 60% οφείλεται στη γήρανση του ήπατος. Επομένως, μόνο το 40% μπορεί να αντιμετωπιστεί διατροφικά.

Η εποχή της αντιβίωσης

Είμαστε τυχεροί που ζούμε στην εποχή της αντιβίωσης, των σύγχρονων αντιυπερτασικών και αντιδιαβητικών φαρμάκων. Παντού χρειάζεται μέτρο άλλωστε. Η αδιάκριτη αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής παρά τη σύσταση ειδικού ιατρού είναι ισοδύναμη με την υπερκατανάλωση φαρμάκων χωρίς ιατρική συμβουλή. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα.

Διαδραστική on line ενημέρωση για τις παθήσεις των αγγείων

Το check up και για τα αγγεία πρέπει να γίνεται ακόμα και χωρίς συμπτώματα μετά από κάποια ηλικία. Για τον σκοπό αυτό ξεκίνησα μία προσπάθεια διαδραστικής ενημέρωσης για τις παθήσεις των αγγείων σε συνεργασία με έγκριτους συναδέρφους. Στην ιστοσελίδα www.aggeia.eu εκτός από την ενημέρωση πάνω σε βασικά αγγειακά προβλήματα, έχουν σχεδιαστεί  ερωτηματολόγια βάσει αλγορίθμων σε διεθνείς μελέτες, που μπορούν να συμπληρωθούν online, και με τα οποία μπορεί να γίνει μία αδρή εκτίμηση της πιθανότητας να υπάρχει μία συγκεκριμένη αγγειακή νόσος. Εγώ ή κάποιος από τους συνεργάτες μου, θα εκτιμήσει τις απαντήσεις σας και θα σας αποστείλει ένα ατομικό πόρισμα με χρήσιμες προσωπικές οδηγίες.

Πιστεύω ότι, αν δεν έχετε χρόνο ή χρήματα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, σας δίνεται η ευκαιρία να έχετε μία πρώτη online εκτίμηση σε θέματα που μπορεί να σας έχουν απασχολήσει. Μεταξύ άλλων αναφέρουμε ενδεικτικά: «Πόσο πιθανό είναι να έχω ανεύρυσμα;», «Πόσο σοβαρή είναι η στένωση στην καρωτίδα που μου είχαν βρει πέρυσι;», «Χρειάζεται να κάνω κάτι για τον φλεβίτη μου;», «Γιατί δεν κλείνει αυτή η πληγή στο πόδι μου ή μήπως ευθύνεται κάποια στένωση αγγείου για τον πόνο που έχω όταν περπατάω;»

Γιατί ό, τι και να πούμε γενικά, ο κάθε άνθρωπος είναι μία μοναδική περίπτωση με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Ως εκ τούτου, η προσέγγιση είναι διαφορετική αν η κάθε περίπτωση εξατομικευτεί. Φυσικά, η online εκτίμηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κλινική εξέταση, είναι όμως ένα αρχικό βήμα για κάποια πρώτα συμπεράσματα και μία στοχευμένη υπόδειξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Κλείνοντας θέλω να ξανατονίσω ότι η ατομική υγεία είναι το θεμέλιο της ύπαρξής μας και γι’ αυτό προτεραιότητα, όπως ο αέρας που αναπνέουμε. Και επειδή όταν τη χάσουμε, όπως και τον αέρα, έχουμε λίγο χρόνο να δράσουμε, ας φροντίσουμε γι’ αυτή όσο την «αναπνέουμε» απλόχερα.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον αγγειοχειρουργό κο Τζορμπατζόγλου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκευθείτε την ιστοσελίδα www.aggeia.eu»

Συντάκτης: Ιωάννης Τζορμπατζόγλου, Αγγειοχειρουργός

Ο Δρ. Ιωάννης Τζορμπατζόγλου αποφοίτησε από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2000…