Τζαζ, ένα υπέροχο είδος μουσικής

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Βροχερή βραδιά να χάνεσαι στις σκέψεις σου πίνοντας λίγο κρασάκι και ακούγοντας τζαζ. Η τζαζ ανήκει στα δημοφιλέστερα είδη μουσικής, ένα είδος που ακούγεται με σκοπό πολλές φορές τη χαλάρωση μετά από μία κουραστική ημέρα.

Και ενώ ο καθένας μπορεί να απολαύσει τη τζαζ, σίγουρα η ευχαρίστηση αυξάνεται όταν κάποιος αποκτήσει μία στοιχειώδη γνώση σχετικά με την προέλευση και το λόγο ύπαρξης του μουσικού αυτού είδους. Για πολλά χρόνια μάλιστα, ακόμα και διάφοροι φανατικοί της τζαζ επιθυμούσαν να υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για το συγκεκριμένο μουσικό είδος.

Προέλευση της τζαζ

Η τζαζ είναι ένα είδος μουσικής που καθιέρωσαν οι μαύροι μουσικοί στην Αμερική, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.  Οι ίδιοι προσπαθώντας να διαφύγουν από την κατάσταση της δουλείας που επικρατούσε τότε στην Αφρική, εκπατρίστηκαν σε μία άλλη ήπειρο, μεταφέροντας όμως σε αυτή στοιχεία και παραδόσεις των καταβολών τους. Οι ίδιοι γνώριζαν, μάλιστα, πολλά και διάφορα όργανα μουσικής, τα οποία σε συνδυασμό με την ανθρώπινη φωνή, σχημάτιζαν ολοκληρωμένα μουσικά κομμάτια. Η ανάπτυξη της καταπιεσμένης μουσικής δημιουργίας, οδήγησε σε ένα από τα σημαντικότερα είδη μουσικής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι πρώτες μπάντες τζαζ άρχισαν να παίζουν οργανωμένα σε διάφορες κοινωνικές τελετές, όπως κηδείες και γάμοι. Τα βασικά όργανα που χρησιμοποιούνται για παίξιμο μουσικής, είναι το πιάνο, το κοντραμπάσο, τα ντραμς, το κλαρινέτο και, φυσικά, το τρομπόνι. Πολλά κομμάτια της τζαζ στηρίζονται στον αυτοσχεδιασμό και την αυθόρμητη σκέψη του εκάστοτε μουσικού. Ο μουσικός ακολουθεί έναν ειδικό ρυθμό και παίζει ένα κομμάτι δικής του έμπνευσης.

Σπουδαίοι εκπρόσωποι του είδους

Κομμάτια της τζαζ μουσικής έχουν μείνει διαχρονικά και συνεχίζουν να διασκευάζονται και να αναφέρονται από εκατομμύρια δημιουργούς. Οι μεγαλύτερες μορφές του είδους θεωρούνται ο Μάιλς Ντέιβις, του οποίου ο δίσκος Kind of Blue θεωρείται ως ο σημαντικότερος του είδους, ο Ντίζυ Γκιλλέσπι, ο Ντιουκ Έλινγκτον, ο Λούις Άρμστρονγκ, η Νίνα Σιμόν, ο Ότις Ρέντινγκ, ο Μπιγκ Κρόσμπι, η Έλλα Φιτζέραλντ.

Η τζαζ είναι μία μουσική που σίγουρα προσφέρει πολλά τόσο σε κάθε μουσικό, όσο και στον ακροατή. Η τζαζ μαθαίνει γρήγορα στον επίδοξο μουσικό να αυτοσχεδιάζει και να αναγνωρίζει εύκολα διάφορα μουσικά κομμάτια. Αλλά και στον ακροατή προσφέρει χαλάρωση, ηρεμία, πνευματική συγκέντρωση.

Είναι σίγουρο πως πρόκειται για ένα μουσικό είδος που γεννήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να επιζήσει μέσα σε μία διαφορετική κοινωνία και να αναπτυχθεί, και, σίγουρα θα ζει και θα ακούγεται για πάντα.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…