Τρόφιμα κατάλληλα για την υγεία των δοντιών σας

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Αν θέλετε να έχετε γερά, λευκά και υγιή δόντια επιλέξτε υγιεινές τροφές και δώστε προσοχή και σε αυτά που πίνετε. Η διατροφή σας κάνει μεγάλη διαφορά όταν πρόκειται για ένα υγιές χαμόγελο, διότι ισχύει το ρητό πως «ό,τι τρώμε, είμαστε».

Τυρί

Σε μια μελέτη διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τυριού αύξησε το pΗ στα στόματα των υποκειμένων και μείωσε τον κίνδυνο αποδόμησης των δοντιών. Πιστεύεται ότι η μάσηση που απαιτείται, αυξάνει το σάλιο στο στόμα. Το τυρί περιέχει επίσης ασβέστιο και πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το σμάλτο των δοντιών.

Γιαούρτι

Όπως το τυρί, το γιαούρτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, γεγονός που το καθιστά μια καλή επιλογή για τη δύναμη και την υγεία των δοντιών. Τα προβιοτικά ή ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι ωφελούν επίσης τα ούλα σας επειδή τα καλά βακτηρίδια εξαντλούν τα βακτηρίδια που προκαλούν κοιλότητες.

Λαχανικά

Τα φυλλώδη χόρτα είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα, ενώ έχουν χαμηλές θερμίδες. Φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι προάγουν επίσης την υγεία του στόματος. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, η οποία χτίζει το σμάλτο των δοντιών. Περιέχουν επίσης φολικό οξύ, έναν τύπο βιταμίνης Β που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της θεραπείας της νόσου των ούλων σε έγκυες γυναίκες.

Μήλα

Τα φρούτα, όπως τα μήλα, μπορεί να είναι γλυκά, αλλά είναι επίσης υψηλά σε φυτικές ίνες και νερό. Η δράση της κατανάλωσης ενός μήλου παράγει σάλιο στο στόμα σας, το οποίο ξεπλένει τα βακτήρια και τα σωματίδια τροφίμων. Η ινώδης σύσταση του καρπού διεγείρει επίσης τα ούλα.

Καρότα

Τα καρότα είναι τραγανά και γεμάτα από ίνες. Η κατανάλωση μιας χούφτας ωμών καρότων στο τέλος του γεύματος αυξάνει την παραγωγή σάλιου στο στόμα σας, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο κοιλοτήτων. Εκτός από υψηλά σε φυτικές ίνες, τα καρότα είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α.

Σέλινο

Μια καλή πηγή βιταμινών Α και C, δύο αντιοξειδωτικά που δίνουν την ώθηση στην υγεία των ούλων σας. Κάντε το σέλινο ακόμη πιο νόστιμο συμπληρώνοντάς το με τυρί κρέμας.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι ιδανικά για τα δόντια, επειδή αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. 

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr