Τροφές που προκαλούν πονοκέφαλο

Συντάκτης: Μαρία Αλεξοπούλου

Τροφές που προκαλούν πονοκέφαλοΜήπως έχεις έντονους συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες και δεν ξέρεις από πού προέρχονται; Μήπως παίζει ρόλο το τι τρως;

Πριν κοιτάξεις οποιοδήποτε άλλο παράγοντα ψυχολογικό ή παθολογικό τον οποίο πρέπει  να συζητήσεις με το γιατρό σου, καλό θα ήταν να εντοπίσεις μήπως κάποιες τροφές που καταναλώνεις είναι αυτές που επηρεάζουν την εκδήλωση πονοκέφαλων και ημικρανιών. Για να δούμε ποιες μπορεί να είναι…

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Το αλκοόλ και οι πολυφαινόλες που περιέχει το κόκκινο κρασί προκαλούν την έντονη διαστολή των αγγείων με αποτέλεσμα τη μεγάλη αιμάτωση του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνη για τους πονοκεφάλους / ημικρανίες!

ΩΡΙΜΑ ΤΥΡΙΑ

Όλα τα τυριά περιέχουν την ουσία τυραμίνη που έχει συσχετιστεί με το πονοκέφαλο και τις ημικρανίες! Υπάρχουν όμως κάποια τυριά που έχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα τη συγκεκριμένη ουσία, όπως η παρμεζάνα, το προβολόνε, το ροκφόρ, το καμαμπέρ! Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η τυραμίνη ευθύνεται μέχρι και για το 15% των ημικρανιών!

Τροφές που προκαλούν πονοκέφαλο

ΣΟΚΟΛΑΤΑ / ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ / ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΤΥΠΟΥ Cola / ΚΑΦΕΣ

Στις προαναφερθείσες τροφές υπάρχει κάτι κοινό και αυτό είναι η καφεΐνη! Μπορεί να έχεις ακούσει πως ο καφές και το μαύρο τσάι κάνει καλό αλλά η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να είναι αιτία συχνών πονοκεφάλων! Επιπροσθέτως η ξαφνική απεξάρτηση και διακοπή τους είναι ικανά να προκαλέσουν μια έντονη κρίση! Γι’ αυτό όποιος θέλει να σταματήσει τους πολλούς καφέδες, μια καλή επιλογή είναι ο ντεκαφεινε καφές!

LIGHT ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα που έχουν χαρακτηριστεί ως light έχουν ως γλυκαντικό την ασπαρτάμη. Η ασπαρτάμη περιέχει το αμινοξύ φαινυλαλανίνη που έχει συσχετιστεί με τις ημικρανίες!

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Τα νιτρώδη συντηρητικά που περιέχονται σε τροφές όπως τα αλλαντικά (μπέικον, σαλάμι, λουκάνικο), η κατανάλωσή τους είναι ικανή να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο…!

Extra tip: Για να γίνει πιο εύκολο να εντοπίσεις ποιες τροφές σε βλάπτουν και σου προκαλούν είτε πονοκέφαλο είτε ημικρανία, κράτα ένα ημερολόγιο με τις τροφές που κατανάλωσες πριν σου εκδηλωθεί κάποιο περιστατικό κεφαλαλγίας και πότε έγινε αυτό!

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν πως τα συστατικά της διατροφής μπορεί να ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό της τάξης του 20%-40% για την εκδήλωση ημικρανιών!

Συντάκτης: Μαρία Αλεξοπούλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.