Τροφές που ελέγχουν την πίεσή μας

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στη χώρα μας υποφέρει από υψηλή πίεση η οποία προκαλεί και περαιτέρω προβλήματα στον οργανισμό. Υπάρχουν φορές που οφείλεται στον οργανισμό και στα γονίδια, αλλά τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα κακών διατροφικών συνηθειών.

Αυτό που σίγουρα συναντάται καθημερινά στη διατροφή μας και προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι το αλάτι, το οποίο βρίσκεται παντού. Βρίσκεται μέχρι και στα γλύκα πολλές φορές, κάτι το οποίο πολλοί από εμάς δεν το είχαμε φανταστεί ποτέ.

Η αλήθεια μάλιστα είναι ότι δε δίνουμε συχνά σημασία στις τιμές της πίεσης και δεν αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες για τον οργανισμό μας, ειδικά όταν είμαστε σε νεαρές ακόμα ηλικίες. Δυστυχώς, οι συνέπειες είναι μακροχρόνιες.

Είναι όμως μερικά τρόφιμα τα οποία εάν τα εντάξουμε στη διατροφή μας είναι ικανά να ελέγχουν την πίεσή μας και να αποτρέπουν οποιαδήποτε ανισορροπία της.

1. Γαλακτοκομικά

Έρευνες έχουν δείξει πως τα γαλακτοκομικά, κυρίως αυτά με τα χαμηλά λιπαρά, γάλα δηλαδή και γιαούρτι είναι δυνατόν να μειώσουν τον κίνδυνο της υπέρτασης, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε ένα σίγουρο συμπέρασμα για το πώς ακριβώς το καταφέρνουν αυτό.

2. Λιναρόσπορος

Αποτελέσματα πειραμάτων έδειξαν ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου για ένα χρονικό διάστημα βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μη γνωρίζοντας βέβαια πoιο από τα στοιχεία του είναι υπεύθυνο για αυτήν τη δράση.

3. Σοκολάτα

Τα προϊόντα κακάο και η μαύρη κυρίως σοκολάτα, με τη βοήθεια των φλαβανολών, καταφέρνουν να διευκολύνουν τη ροή του αίματος και να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κυρίως σε αυτούς που πάσχουν από υπέρταση.

4. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο σύμφωνα με πειράματα βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης των γυναικών και μάλιστα σε νέες κυρίως ηλικίες που πάσχουν από υπέρταση.

5. Τεύτλα

Τα τεύτλα συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε υγιείς άνδρες και γυναίκες, με μεγαλύτερα ενδείξεις μεταξύ των ανδρών.

6. Φιστίκια

οι ξηροί καρποί και κυρίως τα φιστίκια είναι δυνατό να μειώσουν την αρτηριακή πίεση αρκεί να καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες.

7. Ρόδι

Ο χυμός ροδιού φαίνεται να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κυρίως σε νεαρά και μεσήλικα άτομα, πιθανότατα λόγω των πολυφαινολών που διαθέτουν.

8. Λιπαρά ψάρια

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που διαθέτουν τα ψάρια είναι δυνατό να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

9. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Ορισμένα πειράματα έχουν  δείξει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας.

10. Ιβίσκος

Τα αντιοξειδωτικά και οι φαινόλες που διαθέτει ο ιβίσκος βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κυρίως σε άτομα με προ-υπέρταση ή ήπια υψηλή αρτηριακή πίεση.

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr