Trio Tekke… οι «σύγχρονοι» ρεμπέτες

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Influence:

Ανατρεπτικό, φρέσκο, μοναδικό. Τρείς λέξεις που χαρακτηρίζουν απόλυτα τους Τρίο Τεκκέ, ένα συγκρότημα που ήρθε για να μείνει στο χώρο της ρεμπέτικης μουσικής. «Το Τρίο Τεκκέ εμπνεύστηκε από το μέρος που σύχναζαν οι ρεμπέτες και φούμαραν ναργιλέ, από εκεί δηλαδή που ξεκίνησε και εξελίχθηκε το ρεμπέτικο» δήλωσε ο Αντώνης Αντωνίου στο flowmagazine.gr. Με τις εναλλαγές παραδοσιακού – σύγχρονου, αυθεντικού – διασκευασμένου, συνηθισμένου και πρωτότυπου, οι Τριο Τεκκέ κατάφεραν να γοητεύσουν με το πρώτο κιόλας live στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου στον Ιανό. Με αφορμή το νέο τους άλμπουμ, «Σαμάς», παρουσίασαν τη ρεμπέτικη μουσική τους, δημιουργώντας ένα ζεστό κλίμα που θύμιζε παλιό ρεμπέτικο στέκι.

Όπως είπε ο Λευτέρης Μουμτζής στο flowmagazine.gr, «Με τον Αντώνη παίζαμε πολλά ρεμπέτικα, έτσι για την πλάκα το καλοκαίρι. Βρεθήκαμε στο Λονδίνο και αρχίσαμε και τζαμάραμε με έναν Τζουρά και ένα Μπάντζο. Μετά μπήκε και ο Colin με το κοντραμπάσο. Σαν βάση είχαμε το ρεμπέτικο τραγούδι που αγαπούσαμε και μετά γράψαμε και δικά μας τραγούδια και έτσι άρχισε αυτό που βλέπετε σήμερα»

Τρείς άνθρωποι, μια κιθάρα, ένα κοντραμπάσο στη μέση της σκηνής και το παραδοσιακό όργανο «Τζουράς», που στέκεται πάνω σε μια ξύλινη καρέκλα, είναι ικανά να παρασύρουν τους Έλληνες. Ο Αντώνης Αντωνίου με την υπέροχη ρεμπέτικη φωνή του και τον ήχο του Τζουρά, ο Λευτέρης Μουμτζής με το ρυθμό μέσα από την κιθάρα του και ο Colin Somervell με μια διαφορετική νότα με το κοντραμπάσο του. Εντυπωσιακοί, φιλικοί και άκρως προσιτοί, οι Τρίο Τεκκέ δημιουργούν μουσικές στιγμές μέσα από διασκευές μιας άλλης εποχής, εκπροσωπώντας επάξια τις ρεμπέτικες μελωδίες της Ελλάδας και της Κύπρου στο εξωτερικό.

«Μας ενδιαφέρει πολύ η παράδοση, καθώς είναι οι ρίζες μας. Μεγαλώσαμε στην Κύπρο, έχουμε ήδη πολλά πράγματα μέσα μας και πολλές επιρροές και θα προσπαθήσουμε όλα αυτά να τα ενσωματώσουμε μέσα στο τραγούδι» είπε ο Αντώνης Αντωνίου στο flowmagazine.gr

Ένα ποτό στο μπαρ του Ιανού, χαιρετισμοί και αγκαλιές με το κοινό, ένα κούρδισμα των οργάνων στη σκηνή και όλα ήταν έτοιμα να αρχίσουν. Πάθος για τη μουσική, ένταση και ρυθμός ήταν λίγα από αυτά που άνοιξαν την αυλαία στον Ιανό. «Εσείς στα πίσω τραπέζια .. ελάτε αν θέλετε στα άδεια μπροστινά τραπέζια. Εδώ δεν υπάρχουν reserve, όλοι είμαστε μια παρέα, φώναξε κάποια στιγμή ο Λευτέρης Μουμτζής.

Το Τρίο Τεκκέ «γεννήθηκε» στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 2005, σε ένα αγγλικό διαμέρισμα που επικρατούσε το ελληνικό στοιχείο. Δύο Κύπριοι και ένας άντρας από την Χιλή συναντήθηκαν ανάμεσα στα ακούσματα της ρεμπέτικης μουσικής του Μάρκου Βαμβακάρη και την προσάρμοσαν στις δικές τους αναμνήσεις, με ένα ιδιαίτερα σύγχρονο τρόπο. Τόσο οικεία αλλά ταυτόχρονα τόσο ξεχωριστά, τα ρεμπέτικα ακούσματα των Τρίο Τεκκέ καταφέρνουν να δώσουν μια διαφορετική «χροιά», χωρίς βέβαια να αλλοιώνουν τη βαρύτητα της ρεμπέτικης μουσικής.

Με απόλυτη βάση το ρεμπέτικο τραγούδι και με «χρώματα» από τη Reggae και τη Jazz, οι Τρίο Τεκκέ πρωτοτυπούν με ένα νέο είδος μουσικής, τα «Ρεγγέτικα». Στηριζόμενοι στην παράδοση δημιουργούν διασκευές πάνω στο ρεμπέτικο και δημιουργούν συνθέσεις με κύριο άξονα τις παιδικές στιγμές τους στην Κύπρο. Η ανταπόκριση που έχουν βρει στο από το κοινό του εξωτερικού είναι ενθαρρυντική με τις νοσταλγικές μελωδίες του χθες πάνω σε νέα μοτίβα.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.