Τοιχογραφίες με άρωμα αρχαίας Ελλάδας

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Influence:

Τι σχέση μπορεί να έχει το graffiti, μία τόσο σύγχρονη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, με την αρχαία Ελλάδα; Από το 2007, το καλλιτεχνικό δίδυμο Pichi & Avo από την Ισπανία αποδομεί την κλασσική αστική τέχνη για να δημιουργήσει μία πρωτότυπη μείξη που είναι παράλληλα πιστή στην κληρονομιά της αλλά και συναρπαστικά σύγχρονη.

Οι δυο τους ενώθηκαν και ξεκίνησαν από τους δρόμους της Βαλένσια για να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης, χρησιμοποιώντας την αστική ποίηση που γεννιέται από τον καλλιτεχνικό φορμαλισμό του δρόμου, μεταφέροντας στοιχεία των τοίχων στον καμβά και το αντίθετο.

Οι Έλληνες θεοί και άλλες μορφές της αρχαιότητας δεσπόζουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν στον οποίο γεννήθηκαν, συνυφασμένοι με σύγχρονα graffiti σε προσόψεις κτιρίων και άλλες αστικές επιφάνειες ανά τον κόσμο. Το καλλιτεχνικό στιλ των Pichi & Avo είναι αναμφισβήτητα διακριτικό και εντυπωσιακό. Οι τοιχογραφίες ενώνονται με φιγούρες της μυθολογίας και οι αρχαίοι Έλληνες θεοί «ψεκάζονται» με μεσογειακά χρώματα, δίνοντας στις εικόνες που είναι συνήθως στατικές (όπως τα αγάλματα) μια αίσθηση κίνησης, πυροδοτώντας παράλληλα τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, του χώρου και των κοινωνικών περιεχομένων.

Μερικές φορές οι τοιχογραφίες αλληλεπιδρούν παιγνιωδώς με τις εικόνες γύρω τους, ενώ άλλες φορές παρουσιάζονται ημιδιαφανείς στα πολύχρωμα σκηνικά τους, σχεδόν σαν φαντάσματα που επισκέπτονται προσωρινά τον κόσμο.  Τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά σε αυτές τις υπερμεγέθεις τοιχογραφίες είναι η ακρίβεια, η σκίαση, η χρήση των κατάλληλων χρωμάτων – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε τοιχογραφία γίνεται με τη χρήση σπρέι – και τα σουρεαλιστικά στοιχεία που ξεπετάγονται προκαλώντας μία αστραφτερή έκρηξη θαυμασμού.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…