Το χαμομήλι θεραπεύει το δέρμα σας

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Influence:

Το χαμομήλι είναι γνωστό ως θεραπευτικό φυτό και εξακολουθεί να εκτιμάται έτσι και από τη σύγχρονη ιατρική. Λέγεται ότι ο Διοσκουρίδης «όφειλε τη θεραπευτική του ικανότητα στο χαμομήλι και ότι ο Παρακέλσος το είχε συστήσει για απολυμαντικό των πληγών και των τραυμάτων».

Ανάμεσα στις ιδιότητες του χαμομηλιού μπορούμε να επισημάνουμε το θεραπευτικό του παράγοντα ως «αντιφλογιστικό». Αυτή η ικανότητά του βρίσκεται κυρίως μέσα στο αιθέριο έλαιο που βγαίνει από το χαμομήλι, το οποίο ακούει στο όνομα αζουλένη. Η αζουλένη χρησιμοποιείται στις λοσιόν, στα γαλακτώματα, ακόμα και ως καθαρή εσάνς.

Υπάρχουν άλλα φυτά στην κατηγορία των βοτάνων που το λάδι τους περιέχει μέσα αυτή την ουσία που λέγεται αζουλένη, όπως π.χ. το λάδι του ευκαλύπτου, το λάδι από το βουρβωνικό γεράνι κ.α. Όμως η αζουλένη του χαμομηλιού είναι η μόνη που έχει τόσο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η χρήση της στην αισθητική έχει αποδείξει από πολλά χρόνια ότι έχει θαυμάσια αποτελέσματα στις περιπτώσεις:

  • Στις μικρές καταστάσεις φλόγωσης και κατά κύριο λόγο στην ευρυαγγεία.
  • Στις ρυτίδες που προέρχονται από υπερβολική σύσπαση των μυών. Σ’ αυτή την περίπτωση έχει καταπραϋντική ενέργεια.
  • Σε κουρασμένο δέρμα. Ενεργεί με αποτοξινωτική δράση και δίνει λάμψη.
  • Σε περιπτώσεις γεροντικής κατάπτωσης του δέρματος. Ενεργεί δραστηριοποιώντας την κυτταρική αναπαραγωγή.

Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε μια σειρά καλλυντικών περιποίησης και μια κρέμα ή λάδι αζουλένης και τα χρησιμοποιείτε εναλλάξ με τις συνηθισμένες σας κρέμες.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.