Το Survivor και η τηλεθέασή του

Συντάκτης: Σπυρούλα Πρεσβέλου

Κάθε κοινωνία  χρειάζεται πρότυπα και έχει τους ήρωες  που την αντιπροσωπεύουν. Η Ελληνική  σήμερα ζει στον ρυθμό των πρωταγωνιστών της τηλεοπτικής εκπομπής Survivor. Μεγάλο ποσοστό από το τηλεοπτικό κοινό παρακολουθεί  το συγκεκριμένο  τηλεπαιχνίδι της σκληρής διαβίωσης και επιβίωσης  ανθρώπων  σε κάποιο τροπικό νησί.

Εκεί έχουν μεταφερθεί δύο ομάδες παιχτών που περνούν αρκετές διαδικασίες ώστε να καταφέρουν  η μία να υπερισχύσει της άλλης και να φτάσουν κάποια στιγμή  στον τελικό νικητή. Εννοείται ότι η εκπομπή όπως δείχνουν τα ποσοστά τηλεθέασής της παρακολουθείται  από μεγάλο αριθμό θεατών σε καθημερινή βάση. Το κοινό αρέσκεται να βλέπει  τη  ζωή αυτών των ατόμων, τις ψυχολογικές μεταπτώσεις τους, τις συγκρούσεις τους και τις συνομιλίες τους, τις στρατηγικές τους να νικήσουν, τις μεταξύ τους σχέσεις.

Με τους ήρωες αυτούς ασχολούνται αρκετές εκπομπές  σχολιασμού, ανάλογα ηλεκτρονικά sites και μέρος του έντυπου τύπου.  

Ξαφνικά η Ελληνική πραγματικότητα απέκτησε ενδιαφέρον για το πώς επιβιώνει κάποιος σε τροπικές καιρικές συνθήκες και πως θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα!

Παράλληλα ο Νεοέλληνας παρακολουθεί τους παίχτες που νικούν να  τρώνε με λύσσα σχεδόν τα μαγειρεμένα  φαγητά που τους προσφέρονται σαν επιβράβευση μετά από κάποιες ημέρες δοκιμασίας. Αφού στους κανόνες  του παιχνιδιού είναι, οι ομάδες των παικτών να μην σιτίζονται για αρκετές μέρες με κανονικό φαγητό αν δεν καταφέρνουν να νικούν σε αυτά που καλούνται να δοκιμαστούν.

Το ερώτημα είναι γιατί το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει τέτοια ανταπόκριση  στο  ευρύ κοινό. Η εύκολη απάντηση είναι γιατί διαφημίστηκε αρκετά, ασχολούνται αρκετές  τηλεοπτικές εκπομπές μαζί του και μέρος των παιχτών είναι  γνωστά πρόσωπα από τον χώρο της τηλεόρασης και του θεάματος γενικότερα.

Η δεύτερη απάντηση όμως που μπορεί να δοθεί είναι ότι οι καθημερινοί άνθρωποι που το παρακολουθούν αρέσκονται να ζουν με τη φαντασία τους τις επικίνδυνες προσπάθειες των διαγωνιζομένων προσπαθώντας να φανταστούν τον εαυτό τους να βρίσκεται στη θέση τους.

Γιατί είναι πολλές φορές αρκετό  για τους ανθρώπους η ηρωική προσπάθεια να γίνεται μόνο στο μυαλό τους και η αδρεναλίνη να ανεβαίνει ανώδυνα!! Καλύπτουν με αυτό τον τρόπο  την περιέργειά τους να παρακολουθούν  από την οθόνη τη ζωή κάποιων άλλων που  τους είναι τελείως άγνωστοι και να αισθάνονται  τον κίνδυνο.

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο άνθρωπος από την φύση του είναι περίεργος και ολίγον « κουτσομπόλης», ενώ  παράλληλα επιζητά να αισθάνεται τη σιγουριά  και την ασφάλεια που του προσφέρει η καθημερινή ρουτίνα του.

Πιθανόν να υπάρχουν και πολλές άλλες εξηγήσεις για την τηλεθέαση του Survivor. Το βέβαιο είναι πάντως, ότι τώρα ζούμε κάτω από τον ρυθμό του και οι παίχτες του αυτή τη στιγμή απασχολούν τους θεατές με όλες τις κινήσεις και τις αντιδράσεις τους, ακόμα και όταν έχουν αποχωρήσει από το παιχνίδι..

Συντάκτης: Σπυρούλα Πρεσβέλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.