Το σύμβολο του LGBT

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Influence:

Με αφορμή το Gay Pride, εκδήλωση η οποία ήδη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στην Κύπρο και αναμένεται στην Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουνίου, είπα να αναφερθώ στον συμβολισμό του γνωστού πλέον συμβόλου των  κοινοτήτων που αντιπροσωπεύονται σε αυτή την διοργάνωση:  τη σημαία του ουράνιου τόξου, το σύμβολο της διαφορετικότητας, της ελευθερίας και της ενότητας.

Το ΛΟΑΤ (στα αγγλικά LGBT ) είναι αρκτικόλεξο  που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς, μερικές φορές συναντάται και ως ΛΟΑΔ, με τον ορισμό των τρανς ως διαφυλικοί.  Το διεθνές αρκτικόλεξο είναι LGBT ή GLBT (Lesbian, Gay, Bisexual και Transgender). Το αρκτικόλεξο αυτό χρησιμοποιήθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι ο απλός χαρακτηρισμός «γκέι κοινότητα» δεν επαρκούσε για να καλύψει όλους όσους συμπεριελάμβανε.

Ιστορική αναδρομή

Η αρχική σημαία των ΛΟΑΤ υψώθηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο στις 25 Ιουνίου του 1978 και στην πραγματικότητα δεν συμβολίζει το ουράνιο τόξο, αλλά εμφανίζονται τα χρώματα του ουράνιου τόξου με οριζόντιες γραμμές, με την εξής σειρά: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μοβ. Η αρχική σημαία είχε δυο ακόμα λωρίδες, μια ροζ και μια τιρκουάζ λωρίδα, αυτές πλέον απεικονίζουν την αμφιφυλοφιλία. Μερικές φορές γίνεται  αναφορά στη σημαία των ΛΟΑΤ ως η σημαία της ελευθερίας.

Αυτός που την εμπνεύστηκε εξαρχής ήταν ο Gilbert Baker. Ο Baker κατάγεται από την Αμερική και είναι  καλλιτέχνης και ακτιβιστής. Ήδη από το 1970 σχεδίαζε πανό για εκδηλώσεις στο San Francisco,  με χαρακτήρα κυρίως αντιπολεμικό.  Μετά την πρώτη της εμφάνιση, προωθήθηκε αρκετά  μέσω του επιμελητή του Σαν Φρανσίσκο Χάρβεϊ Μιλκ, οποίος ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος , αλλά κυρίως εξαπλώθηκε με την δολοφονία του σις 27 Νοεμβρίου του 1978, οπότε και αυξήθηκε η ζήτηση των σημαιών.

Συμβολισμός

Όπως προαναφέρθηκε η σημαία αρχικά είχε σχεδιαστεί με 8 χρώματα. Ωστόσο, με την αυξημένη ζήτησή τους μετά το 1978, λόγω της δυσκολίας εύρεσης του ροζ χρώματος ο Μπέικερ αναγκάστηκε να το αφαιρέσει. Το 1979 η σημαία άλλαξε και πάλι  και αφαιρέθηκε και το τυρκουάζ χρώμα. Αναλυτικά οι συμβολισμοί της σημαίας έχουν ως εξής:

Ροζ = σεξουαλικότητα
Κόκκινο = ζωή
Πορτοκαλί = θεραπεία
Κίτρινο = φως του ήλιου
Πράσινο = Φύση
Μπλε = τέχνη
Τυρκουάζ = αρμονία
Μοβ = πνεύμα / ψυχή

Πολλές διαφορετικές εκδοχές της σημαίας ΛΟΑΤ χρησιμοποιούνται. Μια από τις πιο γνωστές έχει πολιτικό χαρακτήρα, χωρισμένη χιαστί σε ένα ροζ τρίγωνο που συμβολίζει την ομοφυλοφιλία και ένα μαύρο, που συμβολίζει τον αντικρατισμό. Άλλες συμπεριλαμβάνουν το ελληνικό γράμμα «Λ» στην κάτω πλευρά σε άσπρο χρώμα στη μέση της σημαίας. Επίσης, προστέθηκαν και άλλα χρώματα, όπως η μαύρη λωρίδα που συμβολίζει τα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤ που χάθηκαν από AIDS. Το 2007 εισήχθη στο Χιούστον του Τέξας η σημαία της οικογενειακής περηφάνιας των ΛΟΑΤ, που αναφέρεται στους γονείς, στα ζευγάρια και στις οικογένειες των ΛΟΑΤ ανά τον κόσμο.

Οι παραλλαγές φροντίζουν ώστε να συμβαδίζει το σύμβολο του ΛΟΑΤ με τις εξελίξεις και τις ανάγκες κάθε εποχής. Σε κάθε περίπτωση  η σημαία πλέον είναι  σύμβολο της ελευθερίας που πρέπει να αναγνωρίζεται στις κοινότητες που επιλέγουν διαφορετικό, από τον καθιερωμένο, σεξουαλικό προσανατολισμό, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν τα ίδια δικαιώματα με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr