«Το σκουριασμένο Τρίγωνο»

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Influence:

Mόνο  λίγες ώρες  μας  χωρίζουν από την ημέρα των Χριστουγέννων, μια γιορτή γεμάτη με χρυσόσκονη, άχνη ζάχαρη, χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις  και άφθονα συναισθήματα.

Τo δίχως άλλο αυτές οι ημέρες των γιορτών είναι αφιερωμένες  στα μικρά λαμπερά αστεράκια μας, στα παιδιά.   Ίσως  είναι και αυτός ένας  λόγος που αγαπώ τόσο πολύ τα Χριστούγεννα. Μου αρέσει να χάνομαι στους διαδρόμους των βιβλιοπωλείων  αναζητώντας  τα παραμύθια που θα δωρίσω σε ξαδέρφια, ανίψια, παιδιά γνωστών , κτλ.

Έτσι με βρήκε και αυτή η Τρίτη  να ψαχουλεύω τα ράφια ενός εκ των αγαπημένων μου βιβλιοπωλείων. Ψάχνοντας λοιπόν με ενθουσιασμό, καθώς περιτριγυριζόμουν από μερικές δεκάδες βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας,  το βλέμμα μου έπεσε σε ένα σκούρο μπλε παραμύθι με άφθονη χρυσόσκονη στο εξώφυλλό του και μεγάλα χρυσά γράμματα. Με γρήγορες κινήσεις το κατέβασα και ξεκίνησα να το διαβάζω… Τότε άρχισε να ξεδιπλώνεται στο λιλιπούτειο τραπεζάκι που καθόμουν μια ιστορία γεμάτη τρυφερότητα, ειλικρίνεια και έντονες συγκινήσεις , αποτέλεσμα της  αφήγησης του συγγραφέως (Δημήτρης Μπογδάνος) και των  εικόνων –μικρά έργα τέχνης- δια χειρός Νικόλα Ανδρικόπουλου.

«Το σκουριασμένο τρίγωνο» από τις εκδόσεις  Μεταίχμιο μας  μεταφέρει  σε ένα δωμάτιο ενός υπόγειου σπιτιού. Εκεί ζει η Αθηνούλα με τους γονείς της. Αύριο είναι η χριστουγεννιάτικη γιορτή στο σχολείο της και το μικρό κορίτσι ντρέπεται και ανησυχεί, καθώς όχι μόνο το τρίγωνό της είναι σκουριασμένο αλλά για μια ακόμα φορά θα φοράει «παλιατσαρίες». Με αυτές τις σκέψεις η μικρή ηρωίδα αποκοιμιέται, όταν κάτι υπέροχο εκτυλίσσεται  στο δωμάτιό της. Θα καταφέρει τελικά το τριγωνάκι άραγε την επόμενη μέρα να βγάλει ήχο, θα πραγματοποιήσει ο Άγιος Βασίλης την ευχή της για μια χρονιά με λιγότερα προβλήματα ;

Τα Χριστούγεννα είναι  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η γιορτή της αφθονίας. Η μικρή όμως  Αθηνά μας υπενθυμίζει με τρόπο απλό και συνάμα γλυκό ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι τα ίδια για όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν ενήλικες, αλλά και παιδιά που είναι λιγότερα τυχερά. Πράγματι η ζωή δεν είναι πάντοτε τριανταφυλλένια. Συχνά εμφανίζονται αγκάθια, τα οποία το άτομο καλείται να υπερπηδήσει. Αυτό δεν είναι βέβαια πάντοτε εύκολο. Μέσα , ωστόσο, από το υπέροχο αυτό παραμύθι το παιδί χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα κατανοεί ότι όλα μπορεί να γίνουν καλύτερα αρκεί να ελπίζουμε και να πιστεύουμε στον εαυτό  μας, στη μαγεία, στην αγάπη και γιατί όχι και στον … Άγιο Βασίλη!

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…