Το ψέμα προνόμιο των αντρών – οι ενοχές όχι

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Influence:

Το ψέμα προνόμιο των αντρών - οι ενοχές όχιΠοιός λέει ότι μόνον οι γυναίκες ψεύδονται; Μήπως οι άντρες διαδίδουν αυτά τα ψέματα; Ένα ψέμα του τύπου «οι άντρες δεν κλαίνε». Όχι μόνο ψεύδονται οι άντρες περισσότερο, αλλά και επαναλαμβάνουν και τα ίδια ψέματα. Και πάνω απ΄’ολα δεν έχουν και τύψεςι σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Τύψεις και ενοχές προνόμιο των γυναικών

Βρετανική έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Μουσείου Επιστημών στη Μεγάλη Βρετανία ανακαλύπτει ότι και τα δύο φύλα λένε ψέματα. Όχι ότι δεν το ξέραμε! Ο μέσος Βρετανός λέει τρία ψέματα καθημερινά. Όσο για τις γυναίκες, αυτές υπολείπονται με μέσο όρο 2 ψέματα καθημερινά.

Πάντως αυτές που δέχονται και τα περισσότερα ψέματα είναι οι μητέρες αντρών (25%) και γυναικών (20%), ενω μόνο 10% των ατόμων που ερωτήθηκαν αποκάλυψε πως λέει ψέματα στο άλλο του μισό. Όσο για τις τύψεις από την απόκρυψη της αλήθειας, οι γυναίκες είναι αυτές που υποφέρουν από ενοχές σε ποσοστό 82%, ενώ τα αγόρια νιώθουν μια κάποια ενοχή κατά 71%.

Ποια είναι τα πιο κλασικά ψέματα;

Έχετε την περιέργεια να μάθετε τα πιο δημοφιλή ψέματα που αποκάλυψε η έρευνα; Οι άντρες στη Βρετανία λατρεύουν τις εξής πέντε ατάκες:

  • Δεν ήπια τόσο πολύ
  • Δεν τρέχει τίποτα, είμαι μια χαρά
  • Δεν είχε σήμα το κινητό εκεί που ήμουνα
  • Είναι στο δρόμο, φτάνω
  • Έχεις χάσει κιλά μου φαίνεται

Το ψέμα προνόμιο των αντρών - οι ενοχές όχι

Για τις γυναίκες αντίστοιχα, δημοφιλή ψέματα είναι:

  • Είμαι μια χαρά, δεν έχω μούτρα
  • Δεν ξέρω που είναι αυτό που ζητάς
  • Δεν το έχω αγγίξει αυτό που ψάχνεις
  • Όχι δεν ήταν ακριβώ αυτό που πήρα

Σας θυμίζουν κάτι μήπως; Τελικά τα ψέματα είναι δημοφιλή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο απ’ότι φαίνεται.

Για ποιο λόγο καταφεύγουν στο ψέμα;

84% των ατόμων που ρωτήθηκαν θα έλεγαν ένα ψέμα απλώς για να μην πληγώσουν τα συναισθήματα κάποιου αγαπημένου τους προσώπου.

55% των Βρετανών πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να ψεύδονται, ακόμα και αν τελικά λένε πολύ λιγότερα ψέματα σε σχέση με τα αρσενικά.

71% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως είναι σωστό να λες ψέματα για να προστατεύσεις κάποιον. 57% αντρών και γυναικών προσποιούνται πως τους αρέσει το δώρο που δέχτηκαν από κάποιον αγαπημένο.

Γεννιόμαστε με την ικανότητα του ψέματος

Αν σας κάνουν εντύπωση τα παραπάνω ευρήματα της έρευνας ίσως είναι καλό να θυμίσουμε ότι το ψέμα είναι έμφυτη ικανότητα των ανθρώπων, όχι επίκτητη. Άρα αφορά εξίσου και τα δύο φύλα. Απ’λότι αποκάλυψε η έρευνα όχι απόλυτα εξίσου!

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.