Το παιχνίδι στην άμμο είναι κάτι παραπάνω από ψυχαγωγία για τα παιδιά!

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

Μετά την καθιερωμένη βουτιά στη θάλασσα και τα παιχνίδια το νερό, τα παιδιά δεν βλέπουν την ώρα να βγουν στην αμμουδιά και να παίξουν με την άμμο. Το ξέγνοιαστο παιχνίδι στην άμμο θεωρείται θεραπευτικό, καθώς ενισχύει την ωρίμανση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης των παιδιών, την φαντασία και το συμβολικό παιχνίδι.

Προσφέρει, ακόμη, έντονη δράση και τονώνει την αδρή (αμφίπλευρος συντονισμός, δύναμη, αντοχή, ενδυνάμωση άνω και κάτω άκρων) και τη λεπτή κίνησή τους.

  1. Δίνει στο παιδί ελευθερία

Το παιχνίδι με την άμμο είναι ένα παιχνίδι που προσαρμόζεται πλήρως τόσο στο γνωστικό επίπεδο των παιδιών, όσο και στις δεξιότητες που έχουν ήδη κατακτήσει. Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε αυτού του είδους το παιχνίδι στην κατηγορία «παιχνίδι ανοικτού τύπου», καθώς δίνει στο παιδί την απόλυτη ελευθερία να εκφράσει όλα όσα θέλει, όσα φαντάζεται και όσα νιώθει χωρίς να πρέπει να ακολουθήσει στερεοτυπικά μοτίβα.

Τα παιδιά κάτω των 3 ετών μπορούν να κάτσουν απλά στην άμμο και να την περιεργαστούν, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους πρωτότυπα δημιουργήματα, να φτιάξουν κάστρα και φυσικά να στήσουν δημιουργικό παιχνίδι με αυτήν ως βασικό τους υλικό. Εξάλλου και η ίδια η φύση της άμμου επιτρέπει αυτού του είδους την ελευθερία.

Όταν είναι στεγνή, είναι μαλακή, πλάθεται και κοσκινίζεται εύκολα με τα δάχτυλα, επιτρέποντας στα παιδιά να εξερευνήσουν την υφή και την μεταλλαξιμότητα. Επιπλέον όταν είναι στεγνή μπορεί να  συμπιεστεί και να διαμορφωθεί σε μια ποικιλία μορφών σύμφωνα με τη φαντασία του παιδιού. Όταν τα παιδιά προσθέσουν λίγο νερό στην άμμο, οι φυσικές ιδιότητές της μεταβάλλονται και η επιφάνειά της γρήγορα γίνεται λασπώδης, αλλά πάλι δίνει τη ευκαιρία για παιχνίδι στο παιδί καθώς την τοποθετεί σε καλούπια ή κουπάτ και στεγνώνει. Μόλις αφαιρέσετε το κουπάτ θα δείτε ότι πήρε το σχήμα που είχε το καλούπι.

Πίσω από κάθε δημιουργία στην άμμο κρύβεται μια πτυχή της προσωπικότητας του παιδιού, ενώ υποσυνείδητα προβάλλονται σε αυτήν κάποια προβλήματα και εμπειρίες του. Έτσι η άμμος γίνεται αφορμή για να ανακαλύψουμε πολλά για την συμπεριφορά, αλλά και τα συναισθήματα των παιδιών μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr