Το φαινόμενο ‘μπριτζ’

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Το μπριτζ είναι ένα ομαδικό πνευματικό παιχνίδι το οποίο παίζεται με τράπουλα από δύο ζεύγη παικτών που κάθονται μεταξύ τους αντικριστά. Προέρχεται από το αγγλικό παιγνίδι Whist που μετεξελίχτηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα σε Bridge Whist και στη συνέχεια σε Auction Bridge και Bridge Plafond. Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο η τύχη παίζει μικρό ρόλο και οι ικανότητες μεγάλο!

Είναι κατά βάση ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι, το οποίο δύσκολα θα βαρεθεί να παίζει κάποιος αν εξοικειωθεί μαζί του. Απαιτεί να χρησιμοποιούνται ικανότητες όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η διορατικότητα και η λογική. Βελτιώνει τη μνήμη και το πνεύμα και προωθεί την ομαδικότητα και την κοινωνικότητα. Ταιριάζει απόλυτα σε βραδιές παρέας για να σας χαρίζει γέλιο, χαρά και ίντριγκα!

Αποτελεί, ίσως, το μαζικότερο παιχνίδι στον κόσμο και αυτό είναι γραμμένο στο Βιβλίο Γκίνες, δεδομένου ότι διεξάγονται αγώνες που ξεπερνούν σε συμμετοχή τους 100.000 παίκτες. Για να καταλάβετε πόσο απήχηση έχει σκεφτείτε ότι υπάρχουν εγγεγραμμένοι σε σωματεία πάνω από 1.000.000 παίκτες σε 113 χώρες.

Πολύ συχνά διεξάγονται αγώνες μπριτζ, πανελλήνια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και, μία φορά κάθε 4 χρόνια ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα το οποίο παλιότερα ήταν γνωστό ως Ολυμπιάδα του Μπριτζ (αυτός ο όρος δεν ισχύει πλέον).

Το μπριτζ παίζεται κυρίως από 4 παίκτες (αν και υπάρχουν παραλλαγές των τριών καθώς και των δύο παικτών) με μία κανονική τράπουλα των 52 φύλλων η οποία μοιράζεται ισόποσα στον κάθε ένα. Οι παίκτες που κάθονται απέναντι αποτελούν ένα ζευγάρι, ενώ αυτοί που κάθονται δεξιά κι αριστερά αυτών αποτελούν τους αντίπαλους. Οι θέσεις των παικτών φέρουν τα ονόματα των τεσσάρων σημείων του Ορίζοντα (Βορράς-Νότος, Ανατολή-Δύση). Το παιχνίδι συγγενεύει με την πρέφα και το μπουρλότ ή μπιλότ, είναι δηλαδή ένα παιχνίδι βασισμένο σε μπάζες οι οποίες ονομάζονται λεβέ. Μετά το μοίρασμα των φύλλων οι παίκτες μπαίνουν στη διαδικασία της αγοράς η οποία καθορίζει το πόσες λεβέ θα κερδίσει το ζευγάρι και τον τρόπο με τον οποίο θα παιχτεί η παρτίδα. Οι επιλογές σε ό,τι αφορά τον τρόπο παιχνιδιού είναι δύο:

1) Με Ατού, για το οποίο πρέπει να καθοριστεί και ένα συγκεκριμένο χρώμα, ή

2) Χωρίς Ατού.

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι οι παίχτες να ακολουθούν το χρώμα (Σπαθί♣/Καρό♦/Κούπα♥ή Πίκα♠) που έπεσε πρώτο σε κάθε λεβέ. Κάθε λεβέ τελειώνει όταν στο τραπέζι πέσουν 4 φύλλα. Η σειρά δυναμικότητας των φύλλων από το ισχυρότερο προς το πιο αδύναμο είναι η εξής: AKQJ1098765432. Ο παίκτης που θα κερδίσει την κάθε λεβέ είναι αυτός που θα ρίξει πρώτος στην επόμενη. Στο αγωνιστικό μπριτζ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση να μη φτιάχνουν οι παίκτες στοίβες με τα κερδισμένα φύλλα, αλλά να τα τοποθετούν μπροστά τους γυρισμένα ανάποδα και κάθετα προς αυτούς αν είναι κερδισμένα ή οριζόντια αν είναι χαμένα. Μόλις παιχτούν 13 λεβέ, υπολογίζονται οι πόντοι της κάθε ομάδας ανάλογα με την έκβαση της παρτίδας.

Για περισσότερες και πιο ειδικές πληροφορίες και κανόνες σχετικά με το παιχνίδι πατήστε εδώ, όπου μέσω οδηγιών και επεξηγηματικών βίντεο μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα περί τίνος πρόκειται.

Στην Ελλάδα, η ενασχόληση με το μπριτζ είναι κάτι περισσότερο από μεγάλη. Υπάρχουν αρκετοί όμιλοι και σύλλογοι τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πληροφορίες για την τοποθεσία τους, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ. Επίσης, εκεί μπορείτε να βρείτε και πληροφορίες για τις διάφορες διοργανώσεις που γίνονται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…