Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στον Μόλυβο

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Influence:

Ο Μόλυβος ετοιμάζεται για 7η χρονιά να γεμίσει μουσική και πολυπολιτισμικότητα με το Διεθνές Φεστιβάλ κιθάρας Αρίων. Μεταξύ 1 και 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η περιβόητη εκδήλωση και θα περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις για όλες τις ηλιακές ομάδες.

Το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει ως θεσμός από το 2012 στο Μόλυβο (Μήθυμνα ) της Λέσβου, η οποία θεωρείται πατρίδα του Αρίωνα του Κιθαρωδού. Διοργανώνεται από τον φορέα Τουρισμού Μολύβου και τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση  της κ. Κορίνας Βουγιούκα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων κατέστη έτσι ένας παγκόσμιος μουσικός θεσμός, το οποίο αντιμετωπίζει και υποδεικνύει την θέση της κιθάρας στο καλλιτεχνικό, μουσικό γίγνεσθαι, ως μέσο επικοινωνίας, έκφρασης και συνεργασίας με όλα τα άλλα μουσικά όργανα που έχουν καθιερωμένη την θέση τους ως «κλασσικά».

Άλλες διοργανώσεις

Ταυτόχρονα με το κεντρικό περιεχόμενο έχουν προγραμματιστεί μικρές παραστάσεις με χορό, παραδοσιακή και κλασσική μουσική, σεμινάρια, διαλέξεις και εργαστήρια μουσικών συνόλων. Διακεκριμένοι μουσικοί από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό θα διδάσκουν και θα μοιράζονται τις εμπειρίες τους με μικρούς και μεγάλους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά και μη με την κιθάρα και που θα συμμετέχουν στον Αρίωνα. Τα μαθήματα θα είναι προσαρμοσμένα για όλα τα επίπεδα δυσκολίας και εκμάθησης και απευθύνονται σε παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές.

Για όσους ενδιαφέρονται θα προσφέρεται η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς. Οι διαγωνισμοί είναι τέσσερις και περιλαμβάνουν βραβεία για τους περισσότερο μελετηρούς: α) για μικρούς κιθαρίστες έως 13 ετών, β) για νέους μέχρι την ηλικία των 17 ετών, γ) για κιθαρίστες δίχως όριο ηλικίας όπου μπορούν να συμμετάσχει κάθε ενδιαφερόμενος, δ) για μουσικά σύνολα κιθαριστών.

Συναυλίες

Η πόλη της Λέσβου θα φιλοξενήσει καθημερινές συναυλίες, ανοιχτές στο κοινό, χωρίς δηλαδή οικονομικό αντίτιμο, σε βραδινές ώρες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από πλήθος καλλιτεχνών της Ελληνικής και παγκόσμιας σκηνής ( Μ. Βρετανία, Γερμανία, Σερβία, Ολλανδία ). Εκτός από τους καθιερωμένους καλλιτέχνες, στις συναυλίες θα συμμετέχουν και οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.  Συγκεκριμένα η διεξαγωγή των συναυλιών δεν θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στο Μόλυβο. Ο Αρίωνας θα μεταφερθεί και στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου και στην Αγία Παρασκευή.

Ο μικρός Αρίων

Όπως προαναφέρθηκε η μουσική αυτή εκδήλωση απευθύνεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Έτσι, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι διοργανώσεις για τα παιδιά με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες. Παράλληλα με το Φεστιβάλ, προσφέρονται παράλληλες δράσεις για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, στο διάστημα από τις 30 Ιουλίου μέχρι και τις 5 Αυγούστου. Τα παιδιά που μπορέσουν να συμμετέχουν μπορεί να έχουν ήδη επαφή με την μουσική, χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση, και πρέπει να έχουν ηλικίες από 7 έως 12 ετών.

Στις 5 μέρες που διαρκεί το εργαστήριο τα παιδιά, με την καθοδήγηση των έμπειρων υπευθύνων θα δημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν την παράσταση «Ιστορίες από την ζωή του Αρίωνα», με δομικά υλικά τη μουσική, το τραγούδι, και τον λόγο.

Προσκεκλημένοι

Γερμανία: Hubert Kaeppel, Καθηγητής Μουσικής Ακαδημίας Κολωνίας. Bastian Hildner, κιθαρίστας. Wolfgang Jellinghaus, κατασκευαστής κιθάρας και manager.

Μεγάλη Βρετανία: Μichael Dauth, βιολιστής – concertmaster.

Σερβία: Ema Kapor, νικήτρια του 5ου Διεθνούς Διαγωνισμού Arion Milestone.

Ολλανδία: Johannes Moeller, καθηγητής κιθάρας στο Μουσικό Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ.

Ελλάδα: Θανάσης Ζήρος, Βασίλης Καναράς, Στέλιος Κυριακίδης, κιθαρίστες. Ευθύμης Πανταζόπουλος, ιδιοκτήτης μουσικής σχολής Καλλονής, Ελένη Σκάρκου, κιθαρίστα, συνθέτις. Χλόη Αλιγιάνη, χορεύτρια. Μάιρα Μηλολιδάκη, σοπράνο. Αντζουλέτα Πουσναρά, διδάσκουσα μουσικοκινητικής αγωγής. Αντώνης Βερβέρης, Διευθυντής χορωδίας.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η κυρία Κορίνα Βουγιούκα.

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr