Το bullying στην Ελλάδα και η σχολική βία. Ένα αγκάθι που πληγώνει και προκαλεί πολύ πόνο!

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Influence:

Ένα παιδί στην Αθήνα αυτοκτονεί αφήνοντας σημείωμα ότι το κάνει αυτό, γιατί δεν αντέχει το bullying στο σχολείο του. Αναρωτιέμαι: «κανείς δεν γνώριζε τίποτα; Κανείς δεν ήξερε… δεν άκουσε;» Πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η υποκρισία στην κοινωνία μας; Όλοι το γνώριζαν, αλλά κανείς ποτέ δεν μίλησε ανοιχτά. «Γιατί;» Το μεγάλο ερώτημα. Τι γίνεται μέσα στα σχολεία μας; Γιατί το ελληνικό κράτος δεν αντιδρά στις καταγγελίες. Και οι γονείς τι κάνουν;  Οι οικογένειες απλά αποδέχονται τις καταστάσεις και σιωπούν;

Τι είναι το bullying; Σε γενικές γραμμές η δια του λόγου (ή δια της φυσικής επαφής) παρενόχληση ατόμου από άτομο/άτομα με στόχο κυρίως τον εκφοβισμό του θύματος.

Αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν κυρίως σε χώρους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανάμεσα σε ανηλίκους. Σε τούτες τις περιπτώσεις κομβικός είναι ο ρόλος των καθηγητών. Η στάση τους που κάποιες φορές χαρακτηρίζεται από αδιαφορία, αμέλεια, αδράνεια, άγνοια, αβελτηρία, κτλ, επιτείνει τα φαινόμενα bullying που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να καταλήξουν σε ανεπανόρθωτες επί των θυμάτων ζημιές. Αντίθετα, η διακριτική και ενεργή επιτήρηση των μαθητών, η άμεση επέμβαση των δασκάλων και καθηγητών με συμβουλευτικό αρχικά και ενίοτε με κατασταλτικό τρόπο (ακόμα και με τιμωρία των δραστών, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση) μπορεί κυριολεκτικά να ξεριζώσει το φαινόμενο.

Και οι γονείς πάλι οφείλουν όχι μόνο να ανιχνεύουν τέτοια φαινόμενα συζητώντας με τα παιδιά τους, αλλά και να τα καταγγέλλουν στις αρχές. Επιπλέον πολύ σημαντική είναι η ψυχολογική υποστήριξη τόσο των θυμάτων, όσο και των δραστών. Γιατί μην ξεχνούμε ότι και αυτοί δεν είναι εγκληματίες του κοινού ποινικού κώδικα, αλλά παιδιά τα οποία έχουν χάσει τον δρόμο τους.

Η εκπαίδευση και η γενικότερη παιδεία που προσφέρουμε στα παιδιά μας τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι είναι, πιστεύω, το κλειδί για την εξάλειψη της βίας (bullying) από τα σχολεία και την κοινωνία μας γενικότερα.

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.