Το Αυγό: Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Influence:

Τα παραμύθια αποτελούν βασική πηγή άντλησης πληροφοριών για τα παιδιά. Ζωηρά χρώματα, ευφάνταστες εικόνες  σε συνδυασμό με λέξεις  ταξιδεύουν καθημερινά τους μικρούς μας φίλους. Το παιδικό βιβλίο είναι άλλοτε το όχημα για την είσοδο στην αγκαλιά μιας περιπέτειας, άλλοτε η χρονομηχανή που μας μεταφέρει σε εποχές του παρελθόντος, του μέλλοντος ή σε τόπους μαγικούς και άλλοτε χρησιμοποιείται ως το πιο άμεσο διδακτικό εργαλείο.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά της συγγραφέως  Εύας  Βακιρτζή. «Το Αυγό», εισάγει τα παιδιά με έναν ιδιαίτερα γλαφυρό  και  κατανοητό τρόπο στο κεφάλαιο που ονομάζεται «Αυτισμός». Με τη βοήθεια της ειδικής παιδαγωγού σε θέματα αυτισμού, κυρίας Βακιρτζή και των εκδόσεων Πατάκης, γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν όσα έχει να τους πει ο μικρός Βίκτωρας.

 Στην ιστορία αυτή, τον πρώτο λόγο  έχει ένα παιδί το οποίο βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Η ιστορία μοιάζει με ένα παιχνίδι γνωριμίας, καθώς ο Βίκτωρας σιγά-σιγά ξεδιπλώνει το κουβάρι που συνθέτει το δικό του, μοναδικό εαυτό. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο συγκεκριμένο βιβλίο κατέχει και το… Αυγό, ο προσωπικός κόσμος του μικρού ήρωα μας ∙ ένας κόσμος βιώσιμος , υπαρκτός , ο οποίος όμως δύσκολα διαρρηγνύεται. Ο Βίκτωρας προσπαθεί σε κάθε σελίδα του βιβλίου όχι μόνο να εξηγήσει πως αντιδρά ο ίδιος σε καταστάσεις του περιβάλλοντος, προβάλλοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται, αισθάνεται και σκέφτεται, αλλά και να ενθαρρύνει όσους τον γνωρίσουν να προσπαθήσουν να σπάσουν αυτό το σκληρό, το πολύ σκληρό τσόφλι του Αυγού του, όπως έκανε και η δασκάλα του , η Ελβίρα. Πολύτιμος αρωγός του Βίκτωρα η πολύχρωμη εικονογράφηση, η οποία παρέχει πρόσφορο έδαφος για την ανταλλαγή απόψεων και συναισθημάτων, βοηθώντας παράλληλα στην κατανόηση του ιδιαίτερου αυτού ήρωα.

Τι θα λέγατε όμως σε αυτό το σημείο να πάρουμε το μεγεθυντικό μας φακό και να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε κάποια από τα μυστικά του θαυμαστού κόσμου ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού;

Πολλές φορές το άκουσμα και μόνο του διαφορετικού αυτού κόσμου προκαλεί φόβο, καθώς για κάποιους η παρέκκλιση από το συνηθισμένο φαντάζει κάπως τρομακτική, όχι τόσο για την ίδια της τη φύση, αλλά για την αναγκαιότητα ανάπτυξης νέων μεθόδων προσέγγισης ενός παιδιού που δε μοιάζει με τα υπόλοιπα.

Αν όμως κατανοήσουμε ότι ο αυτισμός δεν είναι κάποιο μειονέκτημα, αλλά απλώς ένας διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης, τότε θα καταφέρουμε να ανοίξουμε την πρώτη χαραμάδα στο Αυγό του μικρού Βίκτωρα και του κάθε Βίκτωρα της καθημερινότητας μας. Σε αυτό τον κόσμο κάποιες φορές συμβαίνουν πράγματα που αποσυντονίζουν ή και πολλές φορές βασανίζουν τα παιδιά αυτά, με αποτέλεσμα η στροφή προς τον εαυτό να φαίνεται ως η μόνη λύση. Ήχοι κοινοί, γίνονται συχνά εκκωφαντικοί, χρώματα ανεπαίσθητα εκλαμβάνονται ως εξαιρετικά έντονα, ενώ τρυφερά αγγίγματα και χειραψίες αγάπης, αν και προερχόμενα συχνά από πολυαγαπημένα πρόσωπα, θεωρούνται άμεση απειλή. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία της καθημερινότητας ενός παιδιού με κάποια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Μπορεί να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τη σκέψη τους και την ανάγκη τους για συντροφιά, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν αισθάνονται , δεν αγαπούν ή δε θέλουν να αγαπηθούν. Θέλουν να συνυπάρχουν με τους άλλους, να έχουν φίλους, μα κυρίως θέλουν να γίνονται αποδεκτοί για αυτό που είναι.

Γιατί ο Αυτισμός, ή το Άσπεργκερ ή οποιαδήποτε διαταραχή του φάσματος είναι μόνο ένα μέρος, ένα μικρούτσικο μονάχα τμήμα ενός ολόκληρου, πολυσύνθετου εαυτού! Κανένας άλλωστε δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Ο καθένας αποτελείται  από μερικές χιλιάδες ψηφίδες ∙ ταλέντα, όνειρα, συναισθήματα σκέψεις και τόσα άλλα, σχηματίζοντας  έναν  πρωτότυπο καμβά.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε λοιπόν πέρα από το προφανές και να ανοίξουμε μικρές πορτούλες σε όλα αυτά τα απρόσβλητα οχυρά!! Μη ξεχάσετε όμως να θυμάστε τις τρεις μαγικές λέξεις: Αγάπη, Σεβασμός και Υπομονή.

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…