Το αριστοκρατικό Τέννις

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη

Το τέννις θεωρείται από πολλούς ένα από τα πιο αριστοκρατικά αθλήματα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την καταγωγή του και την εξέλιξή του στο πέρασμα των χρόνων.

Σίγουρα υπάρχει μια θεωρία που συνδέει και αυτό το άθλημα με την Αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, το άθλημα ταυτίζεται με την «σφαιριστική» του 5ου αι. π.Χ.. , όπου με τους ώμους και τις γροθιές οι αθλητές χτυπούσαν μια ελαφριά μπάλα. Στην πορεία άρχισε να χρησιμοποιείται κομμάτι ξύλου για την απόκρουση, το οποίο δενόταν με θηλιά στον πήχη του χεριού. Στη συνέχεια με την προσθήκη κορδονιών και λαβής, δημιουργήθηκε η πρώτη ρακέτα ενώ αργότερα δημιουργήθηκε και μια πρώτη μπάλα , η οποία μετά από πολλές παραλλαγές, έφτασε να έχει πολλές ομοιότητες με την μπάλα όπως την ξέρουμε σήμερα.

Μια άλλη θεωρία θέλει το τέννις να ξεκινά τον 13ο αιώνα από τους ευγενείς στα παλάτια της Γαλλίας, όπου ξεκίνησε ως παιχνίδι παλάμης και στην πορεία δημιουργήθηκε η ρακέτα. Μια παρόμοια θεωρία συναντάται και για την Αγγλία.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως προέρχεται από τον Μεσαίωνα, κατά τον οποίο μοναχοί σε διάφορα μοναστήρια, δημιουργώντας κανόνες και αλλάζοντάς τους κατέληξαν στους κανόνες που γνωρίζουμε σήμερα. Στη συνέχεια όμως τον 14ο αιώνα το παιχνίδι διαδόθηκε και στους ευγενείς.

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Βέβαια, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις παρατηρείται ταύτιση του αγωνίσματος με την τάξη των ευγενών, δίνοντας μας μια ιδέα για το λόγο για τον οποίο χαρακτηρίζεται ως το πιο αριστοκρατικό άθλημα στον κόσμο.

Σήμερα, το τέννις είναι διαδεδομένο παγκοσμίως και διαθέτει 4 μεγάλα τουρνουά, όπου οι καλύτεροι τενίστες διαγωνίζονται και διακρίνονται. Τα τουρνουά αυτά είναι το Αυστραλιανό, το Ρομάν Γκαρός, το Γουίμπλεντον και το Αμερικανανικό.

Το πιο παλιό ιστορικά είναι το τουρνουά του Γουίμπλεντον το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο, στα τέλη του Ιουνίου για δυο εβδομάδες στο ομώνυμο προάστιο του Λονδίνου. Είναι το μόνο που πραγματοποιείται σε χόρτο και το τουρνουά εκείνο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αίγλη και διαθέτει τη μεγαλύτερη αξία σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στην Ελλάδα μας, ο πρώτος όμιλος αντισφαίρισης ιδρύθηκε το 1895 στην Κέρκυρα, ενώ σταδιακά εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές. Δεν είναι πολλές οι διακρίσεις των Ελλήνων στο τέννις σε παγκόσμιο επίπεδο, διατηρεί όμως μια αρκετά καλή πορεία και εξέλιξη. Η δημοτικότητά του αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και τα γήπεδα του εξαπλώνονται διαρκώς.

Το Τέννις λοιπόν είναι ένα από τα παγκοσμίως δημοφιλέστερα αθλήματα, που ξεχωρίζει για την αίγλη και το κύρος του, αλλά και για το σεβασμό των αθλητών αλλά και των υπόλοιπων ενδιαφερόντων απέναντι στο άθλημα και διεξαγωγή των αγώνων.

Είναι ένα άθλημα που απαιτεί μεν δύναμη και σωματική προσπάθεια, αλλά και μυαλό, σκέψη, αυτοσυγκράτηση και αυτοσυγκέντρωση. Απαιτεί ταπεινότητα αλλά και ιδιαίτερη αφοσίωση. Είναι σίγουρο πως αν κανείς το μάθει σωστά, δεν υπάρχει καμία  πιθανότητα να μην το λατρέψει.

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr