Το ανικανοποίητο της ανθρώπινης φύσης…

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Λένε ότι οι άνθρωποι πάντα θα θέλουν το αντίθετο απ’ αυτό που έχουν. Ανικανοποίητα πλάσματα, καταδικασμένα να ψάχνουν αυτό που νομίζουν ότι θα τους ευχαριστήσει. Και όταν το βρουν, πάλι θα λαχταρούν το άπιαστο, αυτό που είχαν πριν ή αυτό που δεν θα έχουν ποτέ…

Γι’ αυτό μια ζωή θα βασανιζόμαστε και θα βασανίζουμε.

Λένε…

to_anikanopoiito_tis_anthropinis_fusisΣε όλη την ανθρώπινη ιστορία ένα από τα ερωτήματα που ταλάνιζε διαρκώς τους ανθρώπους είναι αν μπορούμε ή όχι να είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή. Ο Επίκτητος είχε διατυπώσει το εξής ερώτημα: «Γιατί πάντα στη ζωή κάτι μας λείπει;» ενώ σήμερα ο Paolo Coelho παρατηρεί: «Οι άνθρωποι δεν ικανοποιούνται με τίποτα. Αν έχουν λίγα θέλουν πολλά. Αν έχουν πολλά, θέλουν ακόμα περισσότερα. Αν έχουν ακόμα περισσότερα θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, αλλά είναι ανίκανοι να προσπαθήσουν γι’ αυτό».

Σπάνια θα συναντήσουμε ένα πρόσωπο που θα ισχυριστεί ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένο με ό,τι έχει και ότι δεν επιδιώκει να κάνει κάτι καλύτερο. Πράγματι, όλοι επιθυμούμε να αποκτήσουμε περισσότερα από όσα έχουμε και ακόμη περισσότερα από όσα οι άλλοι έχουν. Το πρόβλημα έγκειται στο εμείς που μας ωθεί να αποζητάμε περισσότερα και να ξεχνάμε αμέσως ό,τι έχουμε στα χέρια μας. Δώστε σε κάποιον μία πολύ καλή δουλειά, ένα ωραίο σπίτι και μια υπέροχη ζωή. Ακόμη και τότε θα παρατηρήσουμε ότι δεν θα σταματήσει να επιθυμεί. Ακόμη κι αν όλες οι επιθυμίες του πραγματοποιηθούν, σύντομα θα επιθυμεί κάτι διαφορετικό. Από μία άλλη οπτική, βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το να επιζητάμε περισσότερα είναι ανθρώπινη ανάγκη που οδηγεί στην εξέλιξή μας και στην πρόοδο της κοινωνίας. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκτιμάμε αυτά που έχουμε κατακτήσει στο “εδώ και τώρα”.

Γιατί είναι σημαντικό να εκτιμάμε αυτά που έχουμε;

«Να είστε ευγνώμονες για αυτά που έχετε: Θα καταλήξετε με περισσότερα. Αν επικεντρωθείτε σε αυτά που δεν έχετε, δεν θα έχετε ποτέ αρκετά» τονίζει η Oprah Winfrey. Εκτιμήστε αυτά που έχετε, απολαύστε και επωφεληθείτε από όσα έρχονται στη ζωή σας. Εντοπίστε τη θετική πλευρά των λεπτομερειών της ζωής σας, γιατί πάντα υπάρχει κάτι όμορφο που θα σας κάνει να χαμογελάσετε. Εξάλλου, μία τέτοια πρακτική θα σας προστατεύσει από αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι η θλίψη και η δυσαρέσκεια, ο θυμός και η αχαριστία.

to_anikanopoiito_tis_anthropinis_fusisΚαι αναρωτιόμαστε: «Μπορώ να γευθώ την ευτυχία;»

Επιχειρώντας να δώσουμε έναν ορισμό ανάμεσα σε άλλους θα μπορούσαμε να πούμε πως ευτυχία είναι κάτι που ο καθένας ελπίζει να επιτύχει στη ζωή του. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται στο να αναζητήσουν εκείνους τους τρόπους που θα λειτουργήσουν βοηθητικά προς την επίτευξή της. Πράγματι, μερικές φορές άθελά μας δημιουργούμε εμπόδια και αρνητικές σκέψεις που μας απομακρύνουν από αυτήν. Πάντως, χαρούμενοι άνθρωποι και δυστυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Παρακάτω ακολουθούν διάφορες οπτικές και στάσεις ανθρώπων με βάση τις οποίες προσεγγίζουν τη ζωή. Εάν τις υιοθετήσουμε ή τις απορρίψουμε, εξαρτάται την περίπτωση, η ζωή μας πρόκειται να αποκτήσει άλλο νόημα.

Η φύση του ανθρώπου…

Ίσως η λαχτάρα του ανθρώπου και η ακατάπαυστη επιθυμία του για περισσότερα να οφείλεται στη φύση του. Η φύση μάς έχει δώσει τη δυνατότητα να αναπτυσσόμαστε και να εξελισσόμαστε συνεχώς αλλάζοντας τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας. Αυτό μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ποτέ δεν αισθανόμαστε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση, και ως εκ τούτου, να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για τους εαυτούς μας στο μέλλον.

Παρατηρώντας τις ζωές των άλλων…

Ορισμένοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με τα δικά τους θέματα κάτι που υποδηλώνει το εσωτερικό τους κενό. Επιδιώκουν λοιπόν να εντοπίσουν το λάθος στη ζωή των άλλων και δεν διστάζουν να γίνονται επικριτικοί, για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα. Παράλληλα, διάγουν μία βαρετή ζωή χωρίς να απολαμβάνουν ευτυχισμένες στιγμές.

Η σύγκριση με τους άλλους

Ο άνθρωπος έχει την τάση να υποκύπτει στον πειρασμό της σύγκρισης με τους άλλους όσον αφορά την οικονομική, συναισθηματική, κοινωνική ή πνευματική κατάσταση. Και δεν σταματά το κακό εκεί. Ως αλυσιδωτή αντίδραση το άτομο αποπροσανατολίζεται και παύει να επικεντρώνεται στα χαρίσματά του και στις ικανότητές του ή σε ό, τι έχει κατακτήσει. Αυτή η σύγκριση τελικά είναι ικανή να επιφέρει συναισθήματα μειονεξίας, απραξίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και κατάθλιψη.

Η περιέργεια

Τα ανθρώπινα όντα είναι περίεργα. Η περιέργεια είναι αυτή που μας έκανε να βγούμε από την εποχή των σπηλαίων και επέφερε την τεχνολογική και πολιτισμική εξέλιξη. Αλλά η ίδια περιέργεια μάς κάνει συγχρόνως να επιθυμούμε πράγματα που είναι άγνωστα σε εμάς ή δεν έχουμε. Είμαστε περίεργοι να μάθουμε περισσότερα για τα αντικείμενα ή τις εμπειρίες που είναι είτε νέες είτε άγνωστες σε εμάς. Ως εκ τούτου, έχει αποδειχθεί ότι η ανθρώπινη περιέργεια είναι δίκοπο μαχαίρι.

to_anikanopoiito_tis_anthropinis_fusisΟι δογματικές θέσεις

Πολλοί άνθρωποι είναι δογματικοί και θα επιμείνουν στις πεποιθήσεις τους ακόμη και αν κάποιος τους παρουσιάσει μία σειρά αντεπιχειρημάτων με εγκυρότητα και αλήθεια. Αν λοιπόν γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να σας ακούσουν με προσοχή, αποφύγετε τη συζήτηση μαζί τους. Έτσι, θα φανείτε σοφότεροι στα μάτια των γύρω σας. Μην επιχειρήσετε να επιβάλλετε τις απόψεις σας ή μην θεωρείτε ότι γνωρίζετε περισσότερα. Διατηρήστε την άποψή σας με ηρεμία και ακούστε τους συνομιλητές σας.

Η υπερανάλυση…

Η υπερανάλυση δημιουργεί προβλήματα και ίσως αποτελεί την κύρια αιτία διαπληκτισμού μεταξύ δύο ανθρώπων. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η υπερανάλυση μπορεί να επιφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Το μόνο που μπορεί να πετύχει κανείς είναι να προκαλέσει στρες και άγχος στον εαυτό του. Όσο περισσότερο ένα άτομο αναλύει μια απόφαση τόσο περισσότερο γίνεται επιρρεπής στην αρνητική σκέψη. Οι ορθολογικές αποφάσεις θολώνουν… και το κίνητρο πίσω από την αρχική ιδέα φαντάζει πλέον σκοτεινό.

Η δίχως όρια… φιλοδοξία

Είναι η ανθρώπινη φιλοδοξία που βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο και που επέτρεψε τον άνθρωπο να πατήσει το πόδι του στο φεγγάρι. Η φιλοδοξία μας ωθεί να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας και να αποκτήσουμε καλύτερα πράγματα. Ωστόσο, λόγω της ύπαρξης μελλοντικών φιλοδοξιών δεν είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι για εκείνες που καταφέραμε να πραγματώσουμε. Τελικά, η ανθρώπινη φιλοδοξία δεν γνωρίζει όρια.

Η ανάγκη για συνεχείς αλλαγές

Απολαμβάνουμε κάτι που είναι νέο και ανεξερεύνητο είτε πρόκειται για έναν νέο ταξιδιωτικό προορισμό ή ένα νέο gadget που σκοπεύουμε να αγοράσουμε για εμάς. Είναι γεγονός ότι μια αλλαγή μας κρατά χαρούμενους και ικανοποιημένους για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σύντομα ανία και πλήξη μας κυριεύει. Για άλλη μια φορά ευχόμαστε και επιδιώκουμε αλλαγές. Το να επιδιώκουμε συνεχώς την αλλαγή προκαλεί δυσαρέσκεια στην καθημερινή μας ζωή με αποτέλεσμα να είμαστε δυστυχισμένοι.

to_anikanopoiito_tis_anthropinis_fusisΗ υλιστική ζωή

Δεν μπορείς να έχεις τα πάντα. Πού θα τα έβαζες;

Μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία που εξυμνεί όσους έχουν περισσότερα και είναι σε ευνοϊκότερη θέση από εκείνους που έχουν λιγότερα. Μας ενθαρρύνει να υπερεργαζόμαστε για να αποκτήσουμε υλικά αγαθά μέσα σε έναν κόσμο όπου η ιδέα «όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο» θεωρείται ότι είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη της ευτυχίας. Ξεχνάμε πως τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν, ξεχνάμε να κάνουμε απλά πράγματα που θα μας δώσουν πραγματική ευχαρίστηση και ευτυχία.

Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος από τη φύση του δεν μπορεί να είναι απολύτως ικανοποιημένος. Αλλά μπορεί να είναι περισσότερο ικανοποιημένος με τον εαυτό του, αν προσπαθήσει να γνωρίσει τι είναι ευτυχία. Θα φτάσει σε αυτήν και θα την πλησιάσει όταν αντιληφθεί ότι η ευτυχία έχει όρια στα οποία πρέπει να προσαρμοστεί. Θεσπίστε ρεαλιστικούς στόχους και υλοποιήστε τους, και τότε η ζωή σας θα αποκτήσει περιεχόμενο. Συνειδητοποιήστε όμως ότι η ικανοποίηση που θα βιώσετε δεν θα κρατήσει για πολύ.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…