Τι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς των χαρισματικών παιδιών;

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

Όλα τα παιδιά έχουν ικανότητες, ποιοτικά και ποσοτικά διαφοροποιημένες, οι οποίες τα καθιστούν μοναδικά. Η χαρισματικότητα αναφέρεται στις ασυνήθιστες, εξαιρετικές και πέραν των φυσιολογικά αναμενομένων ικανότητες. Εάν οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους είναι χαρισματικό, τότε  έχουν ευθύνη απέναντί του να το βοηθήσουν να αναπτύξει τα ταλέντα του και ταυτόχρονα να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, που συχνά δεν θα μπορεί να εκτιμήσει τη χαρισματικότητά του.

Πολύ συχνά οι γονείς από έλλειψη ενημέρωσης ή ευαισθητοποίησης δεν ασχολούνται μαζί τους και δεν ικανοποιούν την έμφυτη περιέργειά τους για γνώση. Άλλοι αντίθετα, μπορεί να διακρίνουν ότι το παιδί τους, είναι χαρισματικό χωρίς πραγματικά να είναι και να το πιέζουν θέλοντας να ικανοποιήσουν τις δικές τους προσδοκίες. Για αυτό η γνώμη ενός ειδικού είναι εξίσου σημαντική όσο και στην περίπτωση των παιδιών που παρουσιάζουν δυσκολίες.

Οι γονείς των χαρισματικών παιδιών χρειάζεται να δείχνουν αποδοχή, κατανόηση, ευαισθησία και ευελιξία. Η ισορροπία είναι δύσκολη, γιατί ακόμα και τα χαρισματικά παιδιά παραμένουν παιδιά. Μπορεί ένας πεντάχρονος να μιλάει, να σκέπτεται και να διαβάζει σαν ένα παιδί 8 χρονών, αλλά έχει τις ίδιες συναισθηματικές ανάγκες με ένα παιδί της ηλικίας του.

Η διάγνωση δεν είναι εύκολη, χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Χρειάζεται να κάνουμε μια σειρά από ειδικά τεστ, αναπτυξιακά, νοητικά αλλά και συναισθηματικά. Συνήθως, δίνουμε μία προσωρινή διάγνωση. Αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του παιδιού και κάνουμε συμβουλευτική στο σχολείο και στην οικογένεια.

Σημαντικό είναι επίσης να κάνουμε διαχρονική παρακολούθηση, δηλαδή να τα παρακολουθούμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Στην εφηβεία χρειάζεται ειδική προσοχή και πολλές φόρες προτείνουμε την συναισθηματική στήριξη του χαρισματικού έφηβου, ώστε να μπορεί να αποδεχτεί και να διαχειριστεί την διαφορετικότητά του.

Τι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς των χαρισματικών παιδιών;

Πέρα από τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το σχολείο ή ένας ειδικός, τον κυρίαρχο ρόλο της υποστήριξης του παιδιού τους τον έχουν πάντα οι γονείς. Με τις ακόλουθες ενέργειες μπορείτε να βοηθήσετε σημαντικά τα χαρισματικά παιδιά σας να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να χτίσουν μια υγιή προσωπικότητα.

  1. Καλλιεργήστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού

Για να καλλιεργήσετε τα ενδιαφέροντα του παιδιού, πρέπει να δώσετε ευκαιρίες να μάθει και να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντά του. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας λατρεύει τους δεινόσαυρους, αγοράστε του σχετικά βιβλία και επισκεφθείτε μαζί του μουσεία φυσικής ιστορίας. Αν το παιδί σας λατρεύει τη μουσική, αγοράστε του μουσικά όργανα και ξεκινήστε μουσικά μαθήματα. Αν το παιδί σας ενδιαφέρεται για την επιστήμη, πάρτε του επιστημονικά βιβλία και επισκεφθείτε μουσεία επιστήμης. Τα παιδιά που μπορούν να ανακαλύψουν και να διερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους είναι πιο πιθανό να κρατήσουν ζωντανή την αγάπη τους για τη μάθηση.

  1. Εκθέστε το παιδί σας σε νέες ιδέες και τομείς

Μερικές φορές ένα παιδί χάνει τα κίνητρά του γιατί δεν έχει εκτεθεί σε μια αληθινή δραστηριότητα, σε μια ζωντανή διαδικασία. Ένα παιδί, του οποίου η μουσική είναι το αληθινό του πάθος, αλλά ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να την ανακαλύψει, δεν είναι σε θέση να ξεκλειδώσει αυτό το πάθος. Αναζητήστε προγράμματα κοινότητας, όχι μόνο προγράμματα που προσφέρονται στο σχολείο. Μην υποτιμάτε τις παραδοσιακά γυναικείες δραστηριότητες, όπως η γυμναστική και ο χορός, για τα αγόρια. Πρέπει να είστε ανοιχτόμυαλοι. Εξάλλου το πιο σημαντικό είναι τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr